Infofinanciar > Info > Prima reacția a Elenei Udrea după decizia magistraților bulgari de extrădare în România: „Nu există justiție pentru mine”
Info

Prima reacția a Elenei Udrea după decizia magistraților bulgari de extrădare în România: „Nu există justiție pentru mine”

Udrea sursa foto Realitatea
Sursa foto: Realitatea

Curtea de Apel de la Sofia a decis vineri ca fostul ministru al Turismului, Elena Udrea să fie adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.

„Se pare că nu există justiție pentru mine. Sau nu în România și Bulgaria”, a declarat Elena Udrea în momentul în care a ieșit din sala de judecată din Bulgaria, unde magistrații au decis să o extrădeze în România.

Ea a făcut din nou trimiteri la presiunile asupra judecătorilor cazul său. La ultima înfățișare în fața judecătorilor, Udrea le-a cerut acestora să respingă extrădarea din cauza „tuturor abuzurilor și încălcărilor de lege” care au fost săvârșite împotriva ei, conform Libertatea.

„În al doilea rând, am 20 de ani de politică și nu îmi este frică, dar sunt mama unui copil de trei ani și nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de așa presiuni și abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu știu. Există această realitate a unui proces inegal și împotriva integrității mele fizice, vă rog să respingeți”, a spus Udrea în fața magistraților bulgari.

Elena Udrea va fi extrădată în România. Judecătorii bulgari au pronunțat vineri sentința definitivă în procesul desfășurat în dosarul „Gala Bute”. Informația a fost difuzată în premieră de TVR. Celelalte posturi tv au fost în pauze publicitare pe care nu le-au întrerupt în momentul pronunțării verdictului.

Ce s-a întâmplat cu Elena Udrea?

Elena Udrea a fost prinsă de grănicerii bulgari în 8 aprilie. Aceasta încerca să treacă granița spre Grecia, prin vama Kulata. În momentul arestării, trecuseră doar câteva ore de când judecătorii instanței supreme au anunțat sentința de condamnare.

Fostul ministru al Turismului are mandat european de arestare și a fost prinsă în Bulgaria, după ce a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

La acel moment, Elena Udrea a cerut azil politic în Grecia, unde a închiriat o locuință unde ar fi putut sta. Ea a declarat că „are grave probleme de sănătate”.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată în acest dosar la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. La acel moment, ea era în Costa Rica, unde ceruse azil politic. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica, unde a fost încarcerată.

În decembrie 2018 a fost eliberată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale.