Infofinanciar > Lumea la zi > Prim-ministrului polonez, Donald Tusk îl contrează dur pe Trump. NATO înseamnă „Toți pentru unul și unul pentru toți”
Lumea la zi

Prim-ministrului polonez, Donald Tusk îl contrează dur pe Trump. NATO înseamnă „Toți pentru unul și unul pentru toți”

donald tusk (sursă foto: ledevoir.com)
Foto: facebook.com

Aserțiunea lui Donald Trump din care se înțelegea că l-ar cam sfătui pe Putin să atace un stat NATO, dintre cele ce cotizează prea puțin, n-a fost bine primită în plan internațional. Prim-ministrului polonez, Donald Tusk, a subliniat luni că Alianța nu ar trebui să renunțe niciodată la idealul său de tip „Toți pentru unul și unul pentru toți”.

Filosofia NATO și a UE este precum cea din „Cei trei mușchetari”, a declarat premierul Poloniei.  El a evocatg celebrul roman al lui Alexandre Dumas înaintea prânzului de lucru  cu președintele  Emmanuel Macron.

„Toți pentru unul și unul pentru toți”

Nici Tusk și nici Macron nu au menționat explicit vorbele lui Donald Trump.  Amândoi însă au făcut apel la solidaritate în discursurile de luni.

„Europa trebuie să devină un continent sigur.  Franța și Polonia trebuie să devină puternice și pregătite să își apere frontierele și teritoriile. Și trebuie să fie pregătite să își apere aliații din afara UE”, a subliniat prim-ministrul Poloniei, referindu-se la Ucraina, în contextul temerilor tot mai mari în ceea ce privește atitudinea republicanilor americani față de Kiev.

Președintele Franței, care în 2019, când Trump era la putere în SUA, genera o adevărată controversă declarând că NATO este în moarte cerebrală, susține că Europa ar trebui să se concentreze pe a deveni „o putere de securitate” care să fie „complementară” NATO. „Trebuie să începem cooperarea industrială și operațională”, a subliniat Emmanuel Macron.

Donald Trump, aflat în prezent în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, a făcut  sâmbătă o declarație-șoc. Trump „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea” inclusiv oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare.