Infofinanciar > Info > Previziuni mai puțin bune pentru Germania. Economia va stagna în 2024
Info

Previziuni mai puțin bune pentru Germania. Economia va stagna în 2024

Germania este în recesiune economică
Sursa foto: arhiva companiei

Economia Germaniei va stagna în 2024, în ciuda unui început de an mai puternic decât se aștepta. Și va continua să rămână în urma colegilor europeni, potrivit institutului economic german IW.

Industria prelucrătoare și sectorul construcțiilor, în special, rămân blocate în recesiune, potrivit celor mai recente previziuni ale IW. Consumul va fi singurul punct luminos, deoarece se redresează odată cu scăderea inflației.

„Asta nu este suficient pentru o creștere reală. Pe lângă consum, trebuie ca investițiile să pornească în sfârșit”, a declarat Michael Groemling, economist la IW. „Acum s-au dezvoltat decalaje uriașe (în investiții)”.

Investițiile sunt deprimate din cauza situației geopolitice și a ratelor ridicate ale dobânzilor care fac finanțarea mai scumpă. Economia germană s-a contractat cu 0,2% anul trecut. Cea mai slabă performanță dintre marile economii din zona euro. Asta în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale lipsite de vitalitate și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

IW prevede o creștere de 0% pentru cea mai mare economie europeană în acest an, rămânând din nou în urmă în timp ce Franța, Italia, Marea Britanie și Statele Unite sunt așteptate să se extindă.

La începutul acestui an, Germania a evitat o recesiune, înregistrând o creștere de 0,2% în primul trimestru față de perioada precedentă de trei luni, în termeni ajustați. În ultimul trimestru din 2023, economia s-a contractat cu 0,5%. Guvernul german prognozează o creștere a PIB-ului de 0,3% în acest an, informează reuters.com