Infofinanciar > Info > Previziunile experților pentru 2025. Românii se vor confrunta cu taxe mai mari
Info

Previziunile experților pentru 2025. Românii se vor confrunta cu taxe mai mari

taxe
sursa foto arhiva

Situația statului nu este una extrem de favorabilă. Ne aflăm în an electoral, așa că presiunea este din ce în ce mai mare pe umerii oficialilor. Bugetul țării se bazează din ce în ce mai mult pe venituri ipotetice. Iar românii se vor confrunta cu noi măsuri. Ce au rolul de a regla veniturile statului. Dar, în acest caz, alegerile au o importanță majoră. Inițiativele ce vor fi aplicate în 2025 depind de câștigătorii voturilor cetățenilor.

În cadrul TaxEU Forum, mai mulți specialiști în fiscalitate au vorbit despre perspectivele țării. Cu privire la viitoarele măsuri ce vor fi implementate din 2025. De la creștere de impozite, până la eliminarea unor facilități, anul viitor va aduce schimbări.

Previziunile experților pentru 2025

Experții în domeniul fiscal au vorbit despre măsurile ce urmează să fie implementate la nivelul statului în 2025. O inițiativă face referire la creșterea impozitelor pe proprietate. Acest demers se află în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie a anului viitor. Românii preferă să fie proprietari, iar această măsură va afecta piața imobiliară. Potrivit măsurii, taxele locale ar urma să crească cu 1% din PIB.

„Noi suntem în privința colectării taxelor locale printre codașii Europei. O să fie un impact dramatic. Știm că suntem țara proprietarilor de terenuri, apartamente și așa mai departe pentru că 80% dintre români sunt proprietari a ceva. Media europeană e sub 50%. Așadar, toți o să plătim mai mult”, a explicat Alex Milcev. Care este partener și lider al Departamentului de asistență fiscală și juridică din EY România și Moldova.

Majorarea impozitului

Printre măsurile așteptate în 2025 se numără majorarea impozitului pe dividende, de la 8% în prezent la 10%. De asemenea, se va renunța la facilitățile anumitor domenii. Angajații din IT, cercetare, construcții, agricultură și industria alimentară vor fi afectați de plata impozitului pe venit.

În plus, o măsură posibilă este introducerea impozitării progresive sau a cotei duale de impozitare. De asemenea, se ia în calcul și majorarea impozitului pe venit. Alături de o creștere a cotei standard de TVA cu câteva puncte procentuale.

„Eu văd că va fi un an de dezbatere clară pe impozitul pe venit. Teama mea este că va fi folosită pur politic pentru câștigarea de voturi și nu în mod real pentru a determina ce ar aduce mai mulți bani la buget. Părerea mea este că o cotă unică aplicată la toată lumea este mai bună pentru economia României” a spus Angela Roșca, manager partner Taxhouse-Taxand România.

Deficitul bugetar al României

Potrivit datelor, România are la momentul actual un deficit de 5% din PIB. Pentru ca țara noastră să ținta de deficit de 3%, este nevoie de creșterea gradului de colectare. Bugetul României are nevoie de venituri în plus pentru a se atinge obiectivele.

„Statul Român are nevoie de 30 miliarde de lei în plus față de veniturile bugetare pe care le-ar avea. Numai măsurile care au fost luate anul trecut pentru anul acesta au adus doar 6 miliarde la bugetul de stat. Vor fi suficiente aceste două cote progresive? Mă îndoiesc” a spus Ionuț Simion, partener PwC România, conform Hotnews .