Infofinanciar > Info > Prețurile producției au scăzut cu 6,3% față de anul trecut. Ce ne mai informează INS
Info

Prețurile producției au scăzut cu 6,3% față de anul trecut. Ce ne mai informează INS

Prețurile producției au scăzut cu 6,3% față de anul trecut
Sursa foto: economica.net

În luna februarie 2024, situația prețurilor producției industriale, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, a prezentat fluctuații semnificative în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent și cu luna anterioară, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe piața internă, prețurile producției industriale au înregistrat o scădere notabilă de 1,23% în luna februarie 2024 în raport cu luna ianuarie 2024.

Prețurile producției au scăzut cu 6,3% față de anul trecut

Comparativ cu februarie 2023, această scădere a fost și mai pronunțată. S-a situat la 8,99%. Aceste date indică o tendință descendentă în ceea ce privește costurile producției industriale pe piața internă în ultimul an.

Pe piața externă, prețurile producției industriale au înregistrat o creștere modestă. 0,45% în luna februarie față de luna ianuarie 2024. În comparație cu februarie 2023, această creștere a fost mai semnificativă, atingând 1,46%. Acest lucru poate fi interpretat ca o stabilizare sau chiar o îmbunătățire a competitivității pe piața externă în ceea ce privește prețurile produselor industriale.

Analizând evoluția prețurilor în marile grupe industriale, se observă că industria bunurilor de capital, bunurilor de uz curent și a celor de folosință îndelungată au înregistrat creșteri considerabile în februarie 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent.

Industriile bunurilor intermediare și energetice au consemnat scăderi

Aceste creșteri indică o posibilă activitate economică mai intensă în sectoarele respective. Pe de altă parte, industriile bunurilor intermediare și energetice au consemnat scăderi semnificative, ceea ce poate sugera o descreștere în cererea pentru aceste categorii de produse sau o ajustare în structura economică.

În ceea ce privește sectoarele specifice. Distribuția apei, salubritatea, gestionarea deșeurilor și activitățile de decontaminare au înregistrat o creștere substanțială a prețurilor. În timp ce industria extractivă și producția. Și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au înregistrat scăderi notabile. Aceste tendințe pot fi influențate de diverse factori, cum ar fi schimbările în cerere, ofertă, politici guvernamentale sau fluctuațiile în costurile materiilor prime.

În concluzie, datele furnizate de INS indică o imagine complexă a evoluției prețurilor producției industriale în luna februarie 2024. Reflectă diverse influențe și dinamici în economie, atât pe plan intern, cât și extern, conform stiripesurse.ro.