Info

Prețurile la carburanți cresc din nou! Un furnizor se joacă cu buzunarele românilor

pret benzina motorina impact.ro
sursă foto: impact.ro

Compania de distribuție de carburanți OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze naturale din România, mărește din nou prețurile la pompă, prima astfel de majorare din acest an după un lung șir de ieftiniri. Sâmbătă, 14 ianuarie atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu 5 bani/litru.

După aceste creșteri de prețuri, preţul benzinei standard la pompă din staţiile Petrom din Capitală a ajuns la valorile cuprinse între 6,29-6,35 lei. De asemenea, cel al motorinei standard s-a înregistrat între sumele de 7,50-7,53 lei/l. În staţiile OMV din București, carburanții puteau costa și mai mult, întâlnind benzinării unde prețul era cuprins între 6,40-6,44 lei/l pentru benzină, respectiv 7,58-7,61 lei/l în cazul motorinei.

Un șir întrerupt de ieftiniri

Astfel, se întrerupe un șir de ieftiniri efectuate în urmă cu o săptămână, moment în care compania producătoare de petrol și gaze naturale, cu acționariat austriac, a fost constrânsă de presiuni să reducă prețul în cazul benzinei și motorinei. Această decizie a fost adoptată și de unul dintre concurenții companiei, Lukoil, însă aceștia din urmă nu au majorat încă prețurile de la pompă.

Tocmai din motivul mai sus menționat, faptul că are acționarat austriac, compania OMV Petrom se află acum în mijlocul unui conflict cu autoritățile fiscale din România, asta după ce reprezentanții firmei au anunțat că nu vor plăti taxa de solidaritate. La sfârșit de 2022, Guvernul de la București a luat hotărârea de a supraimpozita profiturilor companiilor din sectorul de petrol şi gaze, iar cei de la Petrom s-au opus vehement.

Mesajul celor de la Petrom pentru Guvernul Ciucă

„Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuţie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislaţia românească prin Ordonanţă de Urgenta a Guvernului nr. 186 publicatăîn data de 29 decembrie 2022.

În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori fata de aceeaşi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 şi trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, potrivit comunicatului transmis de OMV Petrom, citat de RomâniaTV.