Infofinanciar > Info > Prețurile chiriilor au explodat în București. Află costurile pentru închirierea unei garsoniere
Info

Prețurile chiriilor au explodat în București. Află costurile pentru închirierea unei garsoniere

Venituri chirie, impozitul
Sursa foto: Arhiva companiei

Numărul românilor care își doresc să se mute în chirie în orașele mari din România urmărește un trend ascendent. În același timp, și prețurile urmează acest trend.

În comparație cu anul trecut, prețurile s-au majorat cu cel puțin zece procente. Pe de altă parte, specialiștii din domeniu susțin că piața a avut parte de anumite modificări.

Românii aleg să locuiască în chirie

În orașele mari din România, majoritatea oamenilor aleg, în continuare, să locuiască într-un apartament închiriat.

Corina Vârlan, reprezentantul unei agenții de imobiliare: „Piața chiriilor este una marcată de sezonalitate, într-adevăr, dar de această dată lucrurile sunt ușor mai schimbate din cauza ofertei tot mai mici din piață. Studenții, de exemplu, care până acum ar fi plecat și ar fi părăsit apartamentele pe care le aveau în chirie rămân de cele mai multe ori în oraș, poate își iau un loc de muncă pentru că le este foarte greu să găsească o chirie în special avantajoasă într-un timp foarte scurt ulterior, oferta este din ce în ce mai mică în orașele mari.”

În București, prețurile chiriilor s-au majorat în fiecare an, cu cel puțin 40 de euro. Spre exemplu, o garsonieră este închiriată cu 340 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere ajunge să coste 520 de euro pe lună.

Persoanele chiriașe sunt în căutare de apartamente în zonele centrale, în special. De asemenea, caută să aibă acces rapid la mijloacele de transport în comun sau să fie aproape de zonele de divertisment, de exemplu restaurante sau baruri. Cu toate acestea, prețurile în astfel de zone sunt destul de mari, ele pot să ajungă până la 650 de euro pe lună.

Orașele cu cele mai scumpe chirii

Prețurile cele mai piperate sunt în Cluj-Napoca. Acolo, pentru o locuință cu o singură cameră, oamenii pot plăti suma de 350 de euro lunar. Pentru un apartament de două camere, chiria poate ajunge până la 550 de euro pe lună.

În acest clasament al orașelor cu cele mai scumpe chirii se numără și Brașovul sau Constanța. În schimb, la polul opus este orașul Timișoara. Acolo, prețurile chiriilor sunt ceva mai mici.

Christian Tudorache, reprezentantul unei agenții imobiliare: „Avem o creștere a tarifului de închiriere, iar 2024 comparativ cu 2023 avem creșteri de 10 până la 25% pe anumite zone și anumite orașe. După 15 august, în orașele mari, în orașele unde sunt foarte mulți studenți vor începe să fie active cererile din partea studenților. Asta din punct de vedere al proprietăților nișate pe studenți.”

Persoanele care își propun să închiriere un apartament trebuie să știe că este foarte important să încheie un contrat în acest sens.

De asemenea, depunerea actelor la ANAF reprezintă o plasă de siguranță. Atât pentru persoanele care se vor muta în apartament, dar și pentru cel care îl închiriază. Mai ales dacă, pe parcurs apar divergențe între cele două părți, potrivit Știrilor PROTV.