Infofinanciar > Lumea la zi > Prețul țițeiului a crescut. Riscul geopolitic afectează tarifele
Lumea la zi

Prețul țițeiului a crescut. Riscul geopolitic afectează tarifele

Companiile petroliere întârzie cu plățile pentru țiței
Sursa foto: arhiva companiei

Contractele futures pentru țițeiul american au revenit luni, 22 aprilie, în teritoriu pozitiv. Asta după ce au scăzut pe fondul diminuării temerilor legate de un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 1 cent, sau 0,01%, la 83,15 dolari pe baril. Contractul de țiței WTI pentru prima parte a lunii mai expiră luni, 22 aprilie.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 33 de cenți, sau 0,38%, la 86,96 dolari pe baril. Ambele repere scăzuseră cu mai mult de 1 dolar pe baril în cursul zilei de luni.

Revenirea care a urmat după ce riscul geopolitic s-a estompat a fost înlocuit de o reevaluare a elementelor fundamentale ale pieței, a declarat Phil Flynn de la Price Futures Group.

„Fundamentele privind petrolul sunt puternice”, a spus Flynn. „Așteptarea este că piețele se vor înăspri în această vară pe partea de ofertă”.

Primele de risc geopolitic tind să nu dureze dacă aprovizionarea nu este efectiv perturbată, a declarat strategul UBS Giovanni Staunovo. El a adăugat că capacitatea de rezervă ridicată a câtorva țări producătoare de petrol ar putea compensa orice perturbare a aprovizionării, informează reuters.com