Infofinanciar > Info > Prețul polițelor RCA. Ministerul Finanțelor anuntă plafonare până la 30 septembrie
Info

Prețul polițelor RCA. Ministerul Finanțelor anuntă plafonare până la 30 septembrie

Prețul polițelor RCA. Ministerul Finanțelor anuntă plafonare până la 30 septembrie
Sursă foto: arhivă

Prețul polițelor RCA vor rămâne plafonate până la 30 septembrie 2024. Decizia a fost luată, vineri, de Guvern în urma propunerii Ministerului de Finanțe.

Conform unui comunicat de presă, tarifele de primă maxime au fost stabilite în funcție de propriile tarife de primă. Acestea au fost practicate de toți asiguratorii RCA la data de 28 februarie 2023. Și pot fi modificate cu un procent de maxim 6,8%.

Plafonarea prețurilor până la 30 septembrie

„La propunerea MF, Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023”, precizează comunicatul de presă.

Tarifele plafonate se aplică în cazul contractelor RCA care au fost încheiate, după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire. Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin Ministerul Finanţelor, a propus această plafonare a asigurărilor obligatorii până la 30 septembrie 2024.

Prețurile de primă maxime sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni. Începând cu data intrării în vigoare a proiectului de act normativ.

Actul normativ stabilește: tarifele de primă maxime, contractele vizate, comisioanele de distribuție potrivite contractelor, clasa bonus ce se aplică implicațiile BAAR, despăgubiri acordate, perioada maximă de acordare a despăgubirilor, contravenții și sancțiunile impuse.

Perioada maximă de acordare a despăgubirilor

Calculul despăgubirilor are în componență un tarif ce nu poate depăși costul mediu folosit de reprezentanțele rent-a-car. Reprezentanțe ce oferă servicii de închiriere care se acordă numai în momentul în care vehiculul avariat nu poate fi utilizat.

Perioada maximă pentru a beneficia de despăgubiri este de 30 de zile. Termenul se prelungește numai cu aprobarea asiguratorului RCA, numai în situații justificate.

În ceea ce privește vehiculele care au suferit daune mult prea mari pentru a mai fi reparate. Despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei. Cu condiția să fie respectate termenele indicate de Legea nr.132/2017.

”În prezent, în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi şi există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă”.

În concluzie, valoarea despăgubirilor pentru înlocuirea temporară a vehiculului, nu poate depăși 25% din valoare pe piață a automobilului avariat.

„Trebuie spus că s-au implicat nu doar asociațiile profesionale. A fost nevoie și am implicat și Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, Registrul Auro Român, CNAIR, binențeles BAAR și alte organizații. Este un efort comun și am convingerea că vom avea un set de modificări care va duce la o îmbunătățire substanțială a ceea ce înseamnă ecosistemul RCA, conform comunicatului, potrivit mediaflux.