Infofinanciar > Lumea la zi > Presiunea războiului. Statele europene au dublat importurile de arme în ultimii cinci ani
Lumea la zi

Presiunea războiului. Statele europene au dublat importurile de arme în ultimii cinci ani

arme uniunea europeană (sursă foto: gunsweek.com)
sursă foto: gunsweek.com

Statele europene au importat o cantitate aproape dublă de arme în perioada 2019-2023, comparativ cu perioada 2014-2018, a declarat un important grup de reflecție privind conflictele. În timp ce Ucraina a devenit cel mai mare importator european de arme după invazia Rusiei din 2022.

Importurile europene au crescut cu 94% între 2019 și 2023 comparativ cu perioada 2014-2018, a precizat Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Ucraina a fost al patrulea cel mai mare importator din lume între 2019 și 2023. După ce cel puțin 30 de state au furnizat ajutor militar Ucrainei din februarie 2022.

Statele europene au dublat importurile de arme

Ucraina a devenit al patrulea mare importator de arme din lume. În timp ce Franța a înlocuit Rusia ca al doilea mare exportator mondial, după Statele Unite. Importurile către Europa au crescut cu 94% în perioada 2019-2023, comparativ cu perioada precedentă de cinci ani. În timp ce transferurile globale de armament la nivel mondial au scăzut ușor, potrivit raportului SIPRI.

SIPRI preferă să analizeze tendințele pe o jumătate de deceniu, deoarece câteva livrări de contracte majore pot înclina cifrele anuale. Creșterea este „parțial explicată de războiul din Ucraina, iar țara a devenit al patrulea mare importator din lume în ultimii cinci ani”, a declarat Katarina Djokic, cercetător la SIPRI.

Raportul a precizat că cel puțin 30 de țări au furnizat arme importante ca ajutor militar Ucrainei de la invadarea de către Rusia în februarie 2022. Dar și alte națiuni europene au crescut importurile. Cu o pondere mai mare provenind de la primul exportator mondial de arme, Statele Unite.

SUA, cel mai mare exportator mondial

Statele Unite și-a crescut exporturile de armament cu 17% în perioada 2019-2023, comparativ cu perioada 2014-2018. În timp ce Rusia a înjumătățit aceste exporturi. „SUA și-au sporit rolul global de furnizor de arme, un aspect important al politicii sale externe. Exportând mai multe arme către mai multe țări decât a făcut-o vreodată în trecut”, a precizat SIPRI în comunicat.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că majoritatea statelor europene sunt membre NATO. De asemenea, partenere ale SUA în dezvoltarea de sisteme de armament precum avionul de luptă F-35.  În același timp, creșterea importurilor din SUA a subliniat dorința multor națiuni europene de a achiziționa rapid arme. Prin urmare, de a cumpăra „de pe raft” mai degrabă decât de a dezvolta noi sisteme.

Exporturile de arme ale Rusiei

Exporturile de arme ale Rusiei au scăzut cu 53% între 2019 și 2023, comparativ cu 2014 și 2018. Declinul s-a intensificat în această perioadă și a fost cu 52% mai mic în 2023 decât în 2022. „Volumul scăzut al livrărilor de arme majore din Rusia, aflate în așteptare, sugerează că exporturile de arme rusești vor rămâne probabil mult sub nivelul atins în perioada 2014-18, cel puțin pe termen scurt”, a declarat SIPRI.

Volumul global al transferurilor internaționale de arme majore, care includ avioane, nave de război majore, artilerie, rachete sol-aer și tancuri, a scăzut ușor cu 3,3% între 2014-2018 și 2019-2023. Scăderea exporturilor Rusiei a dus la avansarea Franței ca al doilea mare exportator de arme din lume, după SUA, pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în 1950, conform Reuters .