Infofinanciar > Lumea la zi > Pași spre alinață! Președintele parlamentului Ungariei semnează pentru aderarea Suediei la NATO
Lumea la zi

Pași spre alinață! Președintele parlamentului Ungariei semnează pentru aderarea Suediei la NATO

NATO va arbora luni steagul Suediei
sursa foto arhiva companiei

Președintele parlamentului ungar, Sandor Lezsak, a semnat ratificarea aderării Suediei la NATO și a transmis legislația la biroul președintelui pentru promulgare, potrivit înregistrărilor votului de pe site-ul parlamentului, publicate sâmbătă.

Legiuitorii au aprobat aderarea Suediei la NATO pe 26 februarie, eliminând ultimul obstacol înainte de pasul istoric al țării nordice a cărei neutralitate a durat în timpul a două războaie mondiale și a Războiului Rece.

Votul maghiar a pus capăt unor luni de întârzieri pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei și a urmat unei vizite a premierului suedez Ulf Kristersson, în timpul căreia cele două țări au semnat un acord de armament.

Guvernul premierului ungar Viktor Orban s-a confruntat cu presiuni din partea aliaților NATO pentru a se alinia și a sigila aderarea Suediei la alianță. Președintele Ungariei are acum la dispoziție până la cinci zile pentru a promulga legislația.

Stockholm a renunțat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranță în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, scrie Reuters.