Infofinanciar > Lumea la zi > Președintele Iranului a dispărut după prăbușirea elicopterului. Salvatorii nu au găsit niciun supraviețuitor
Lumea la zi

Președintele Iranului a dispărut după prăbușirea elicopterului. Salvatorii nu au găsit niciun supraviețuitor

Ebrahim raisi, liderul iramului (sursă foto: hotnews.ro)
Sursa foto: Arhiva companiei

Președintele și ministrul de externe al Iranului sunt presupuși morți. „Niciun supraviețuitor” nu a fost găsit la locul prăbușirii elicopterului.

Elicopterul care îi transporta pe președintele Ebrahim Raisi și pe ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian a întâmpinat probleme pe fondul ceții dense. Acesta se întorcea dintr-o călătorie la granița dintre Iran și Azerbaidjan, au declarat duminică oficiali iranieni.

Semne de viață inexistente

Imaginile filmate cu drona au arătat locul prăbușirii pe un versant abrupt și împădurit din nordul Iranului.

Pir-Hossein Kolivand, șeful Semilunii Roșii iraniene, a declarat că nu există supraviețuitori printre cei care călătoreau la bordul elicopterului.

Prăbușirea a determinat o operațiune de căutare și salvare care a durat ore întregi, cu ajutorul UE și al Turciei, printre altele. Însă, echipele de intervenție au fost îngreunate de ceață și de temperaturile în scădere.

Posibila pierdere a lui Raisi este de așteptat să semene și mai multă incertitudine într-o țară care se confruntă deja cu tensiuni economice și politice semnificative. Iar tensiunile cu Israelul, țara vecină, sunt la un nivel periculos de ridicat.

Incidentul are loc într-un moment sensibil pe plan intern pentru Teheran. Și la șapte luni de la începerea războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza. Acest lucru a dus la creșterea tensiunilor în tot Orientul Mijlociu și a scos la iveală un război din umbră de zeci de ani între Israel și Iran.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului. Primul său atac direct asupra acestei țări – ca răspuns la un atac aerian israelian aparent mortal asupra consulatului iranian din Damasc.

Accidentul a avut loc în timp ce Raisi și Amir-Abdollahian se întorceau de la o ceremonie de inaugurare. Printre cei aflați la bord se aflau trei membri ai echipajului, guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est, un imam, șeful șef al securității lui Raisi și o gardă de corp.

Un președinte pregătit pentru puterea reală

Raisi a ajuns la președinția Iranului din sistemul judiciar. El a atras atenția atât a elitei clericale iraniene, cât și a criticilor occidentali pentru abordarea sa dură față de disidență și drepturile omului în țară.

În 2019, în același an în care Raisi a devenit șeful justiției iraniene, a fost sancționat de SUA. Ei au citat participarea sa la „comisia morții” din 1988 în calitate de procuror. Dar, și un raport al Națiunilor Unite privind execuția judiciară a cel puțin nouă copii între 2018 și 2019.

În 2021, el a fost ales la președinție într-o competiție puternic pusă la cale de elita politică a Republicii Islamice. Astfel încât să candideze practic fără a fi contestat. Învestirea lui Raisi a fost văzută ca un semnal al începutului unei noi ere cu linii mai dure în Iran.

El a preluat președinția în timp ce negocierile cu Statele Unite privind modul de relansare a acordului nuclear din 2015 erau în impas. Iar țara se afla în plină criză economică și era supusă unor presiuni tot mai mari pentru a se reforma.

La un an de la preluarea președinției sale, a înăbușit cu brutalitate o revoltă condusă de tineri din cauza unor legi represive. Cum ar fi obligativitatea hijabului, dar a continuat să elimine disidența în urma acesteia.

În politica externă, Raisi a prezidat în special cea mai puternică demonstrație de forță împotriva Israelului, susținută de Iran, din ultimele aproape două decenii.

Economia Iranului a început să se redreseze în ultimii doi ani, potrivit Băncii Mondiale. Dar națiunea rămâne încă înlănțuită de sancțiuni, mișcările sale sociale sunt reprimate cu brutalitate. Iar structura sa politică este acum zguduită de moartea subită a lui Raisi, scrie CNN World.