Info

Președintele CCR cere tăierea pensiilor speciale, dar o păstrează pe a lui! Explicațiile lui Marian Enache

Marian Enache sursă foto stirileprotv.ro
Marian Enache sursă foto stirileprotv.ro

 

Marian Enache,  noul președinte al Curții Constituționale, a declarat că statul are obligația  să evalueze pensiile speciale în funcție de realitățile socio-economice.  Potrivit acestuia, toate pensiile speciale, în afară de cele pentru magistrați, pot fi modificate pentru a ține cont de aceste „realități”.

„În afară de magistrați, pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie și adecvată realităților socio – economice(…)Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio-economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor.  Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache, relatează Antena3.

De ce se dorește păstrarea pensiilor speciale pentru magistrați

Marian Enache, noul președinte al Curții Constituționale, este unul dintre magistrații care își cumulează pensia cu salariul. Spre deosebire de alți magistrați, acesta are trei surse de venit lunare.  Acesta a fost judecător CCR în 2021, câștigând o pensie specială de 37.738 de lei pe lună, echivalentul a 7.547 de euro. Conform declarației sale de avere din 2021, Enache a d a încasat peste  15.700 de euro pe lună, potrivit ziare.com

Venitul său lunar este format din: pensia specială de magistrat CCR, pensia specială de fost parlamentar şi salariul de judecător CCR. Cinci din cei nouă judecători CCR câștigă pensii speciale, pe care le cumuleaă la salariu. Pensia specială pentru fiecare dintre cei cinci judecători este mai mare decât salariul lor.

Aproape 200.000 de persoane, dintre care jumătate sunt foști magistrați, încasează în prezent pensii speciale, potrivit Casei Naționale de Pensii. Curtea Constituțională a României, care s-a pronunțat în favoarea petițiilor Avocatului Poporului și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a blocat încercările de a anula sau de a impozita treptat până la 85% din pensiile speciale. Este simplu de înțeles de ce judecătorii CCR nu au dat verdicte care le-ar fi  sacrificat propriile privilegii.