Infofinanciar > Info > Premierul a anunțat majorarea salariilor. Decizia i-a nemulțumit pe liberali
Info

Premierul a anunțat majorarea salariilor. Decizia i-a nemulțumit pe liberali

Ciolacu: Revocarea impozitului de 10% pe concediile medicale
sursa foto: arhivă

În plină campanie electorală, premierul României a anunțat majorarea salariului minim brut de la 3.300 la 3.700 de lei începând cu 1 iulie. Această decizie a stârnit nemulțumiri în rândul liberalilor, care au acuzat că nu au fost consultați. Marcel Ciolacu, premierul României, a susținut că decizia a fost luată anterior, pe 15 decembrie, în cadrul Coaliției și nu necesită alte discuții.

În contextul acestei majorări, antreprenorii, obligați să crească salariile angajaților plătiți cu salariul minim, au propus o soluție de compromis. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că antreprenorii au sugerat creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei. Această creștere ar atenua impactul financiar al majorării salariului. Această măsură ar avea un impact bugetar de 300 milioane de lei. Reprezentă bani care nu vor mai fi încasați de stat.

Astfel, salariul minim brut va crește la 3.700 de lei din iulie. Cu cei 300 de lei scutiți de taxe și impozite, majorarea netă încasată de angajați va fi de 273 de lei. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a explicat că această măsură a fost cerută de antreprenori pentru a putea suporta majorarea salarială.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați”, a declarat Ciolacu.

Majorarea salariilor va duce la creșterea inflației

Totuși, economiștii avertizează că majorarea impusă de Guvern va duce la creșterea costurilor. Creșteri pentru companii și, implicit, la o nouă creștere a prețurilor în magazine, amplificând inflația. Adrian Codîrlașu, economist, a subliniat că o creștere a salariilor duce inevitabil la creșterea prețurilor produselor și serviciilor, ceea ce contribuie la inflație.

„Crescând salariul, automat costul companiilor se majorează. Automat prețul de vânzare al produselor crește. O creștere a salariului duce la creșterea inflației”, spune economistul Adrian Codîrlașu.

Pe lângă problema majorării salariului minim, liberalii au cerut Guvernului să impună limite pentru cheltuielile ministerelor și instituțiilor subordonate pentru a controla deficitul bugetar. Această solicitare a generat tensiuni suplimentare în Coaliție. Marcel Ciolacu a afirmat că nu va permite ca activitatea Guvernului să fie dictată de o coaliție politică. A menționat experiența nefericită a coaliției anterioare PNL-USR.

„Nu o să accept că activitatea Guvernului să fie decisă în Coaliție politică pentru că ne întoarcem la experiență Coaliției PNL-USR”, a spus premierul României.

Liberalii cer austeritate

În răspuns, Nicolae Ciucă a subliniat că Guvernul nu poate funcționa fără sprijinul Coaliției, accentuând importanța cooperării politice. Liberalii cer austeritate în ministere deoarece deficitul bugetar a depășit 3% din PIB în primele patru luni ale anului, iar datoria publică a trecut de 52% din PIB.

Această situație complicată reflectă tensiunile politice și economice care însoțesc majorarea salariului minim, evidențiind provocările întâmpinate de guvern în echilibrarea nevoilor economice și cerințelor electorale, potrivit Observator.