Lumea la zi

Pregătiți-vă de Blue Monday! Mit sau adevăr: este mâine cea mai deprimantă zi a anului?

Sursa: Zrowie.pl
Sursa: Zrowie.pl

Blue Monday (Lunea albastră) este numele dat celei de-a treia luni din ianuarie, care se presupune că este cea mai deprimantă zi din an, un concept fără temei cu care fundația pentru sănătate mintală Mind nu este deloc de acord. Aceasta pică anul acesta pe 16 ianuarie.

Organizația caritabilă Mind susține că născocirea conceptului de Blue Monday rezultă în mai mult rău decât bine, trivializând problemele de sănătate mintală pentru a vinde vacanțe, diete sau băuturi alcoolice.

Cum s-a inventat ideea de Blue Monday

Pentru a înțelege cât de puțin temei are Blue Monday, merită menționat faptul că acest concept a fost publicat pentru prima dată într-un comunicat de presă al Sky Travel, o companie de turism, și a fost bazat pe o ecuație a unui tutore pe nume Cliff Arnall.

Universitatea din Cardiff, care a fost inițial asociată cu Arnall, s-a distanțat rapid de rezultatele comune și de fostul lor colaborator. De atunci, oamenii de știință au numit calculul Blue Monday, care se bazează pe factori precum vremea, nivelul de îndatorare, timpul scurs de la Crăciun și rezoluțiile eșuate de Anul Nou, un lucru de-a dreptul „absurd” și „fals”.

„Nu există nicio dovadă credibilă în spatele conceptului celei mai deprimante zile din an”, a declarat șeful departamentului de informații al Mind, Stephen Buckley. „Stimulentul din spatele dezvoltării Blue Monday a fost încercarea de a vinde vacanțe în străinătate, mai degrabă decât o încercare de a promova starea de bine sau de a aborda stigmatul care înconjoară sănătatea mintală.

Adevărul din spatele întemeierii conceptului de Blue Monday

„Deși este minunat că mulți oameni folosesc Blue Monday ca o oportunitate de a strânge fonduri pentru sănătatea mintală și de a sensibiliza populația cu privire la aceasta, ideea că ar exista o zi anume în care este cel mai probabil să fii deprimat este, în cel mai bun caz, neștiințifică și, în cel mai rău caz, banalizează ceea ce poate fi o afecțiune gravă, debilitantă și care poate pune viața în pericol.”

Unul din șase oameni se va confrunta cu depresia la un moment dat în viață, simptomele incluzând incapacitatea de a dormi, lipsa de speranță, sentimentul de deconectare de ceilalți și gânduri sinucigașe. Buckley spune că ideea că o zi este mai deprimantă decât altele este simplistă și dăunătoare.

Depresia nu apare într-o singură zi a anului

„Cu toții avem propria sănătate mintală și cu toții ne putem simți deprimați din când în când”, ne-a spus el. „Însă să sugerezi că ar exista o singură zi în care depresia cumva „lovește” mai mult decât de obicei alimentează dezinformarea și banalizează ceea ce pentru mulți oameni este o problemă foarte serioasă cu care se confruntă în fiecare zi a vieții lor”.

Partea pozitivă a conceptului de Blue Monday

Blue Monday, deși reductivă și inexactă în mesajul și știința sa, a fost folosită în mod pozitiv de către unii ca o modalitate de sensibilizare pentru problemele de sănătate mintală, o tendință pe care Mind speră că va continua.

„Stigma care înconjoară sănătatea mintală este în scădere, datorită în parte unor mișcări precum Time to Change, condusă în comun de Mind și Rethink Mental Illness”, a declarat Buckley. „Așa că nu este de mirare că mulți oameni folosesc Blue Monday ca pe o oportunitate de a face fapte bune, de la conversații cu prietenii despre sănătatea lor mintală până strângerea de bani la locul de muncă.

Dacă sunteți îngrijorat de propria sănătate mintală sau de cea a unei persoane dragi, este important să căutați sprijin. Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă ați observat modificări ale gândurilor, sentimentelor și comportamentelor care durează de mai mult de două săptămâni sau care revin în mod constant.”, a declarat doctorul pentru Harper’s Bazaar.