Infofinanciar > Info > Iată cum să eviți preavizul dacă îți dai demisia! Ce prevede Codul Muncii
Info

Iată cum să eviți preavizul dacă îți dai demisia! Ce prevede Codul Muncii

bugetari Sursă foto: Playtech.ro demisia
sursa foto: arhiva companiei

Conform prevederilor Codului Muncii, angajații au dreptul de a demisiona fără preaviz, cu condiția respectării unor circumstanțe specifice. Este important de subliniat că demisia  trebuie să fi anunțată prin intermediul unei notificări scrise. Nu se acceptă în nicio situație o declarație verbală simplă.

„Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a o  înregistra dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”, prevede Articolul 81 din Codul Muncii.

De cele mai multe ori, demisia este urmată de preaviz. Perioada de preaviz este stabilită de comun acord în contractul individual de muncă. Conform legislației, termenul de preaviz „nu poate depăși 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție și 45 de zile lucrătoare pentru cei cu funcții de conducere”. Pe durata perioadei de preaviz, contractul individual de muncă își menține toate efectele. În cazul în care contractul este suspendat în timpul perioadei de preaviz, termenul de preaviz se suspendă în mod corespunzător.

Codul Muncii pentru anul 2024 adresează și cazurile în care un angajat poate renunța la locul său de muncă, evitând obligativitatea respectării perioadei de preaviz, după cum urmează:
„Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă”, potrivit Antena3.