Infofinanciar > Info > Poziția României față de Austria! Cum se poate realiza extimderea spațiului Schengen
Info

Poziția României față de Austria! Cum se poate realiza extimderea spațiului Schengen

Austria nu se grăbește cu deciziile
sursa foto arhiva companiei

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că extinderea spațiului Schengen pentru a include frontierele terestre ale României, similar cu recenta integrare în Air Schengen, este un proces politic inevitabil și anticipat să se finalizeze într-un termen rezonabil, conform informațiilor oferite de Mediafax.

„Acesta este un moment semnificativ atât pentru România cât și pentru Uniunea Europeană, marcând integrarea țării noastre în spațiul Schengen prin frontierele aeriene și maritime. Aceasta reprezintă culminarea unor eforturi tehnice, administrative, diplomatice și, nu în ultimul rând, politice din partea României. Realizarea tehnică a acestui obiectiv a fost posibilă prin îndeplinirea tuturor criteriilor Schengen, necesitând reforme legislative, administrative și instituționale, alături de îmbunătățirea cooperării internaționale, toate menite să asigure securitatea în spațiul Schengen, protejând în același timp libertățile fundamentale ale cetățenilor,” explică Predoiu.

Cu această nouă integrare, cetățenii români vor experimenta o mobilitate crescută, permițându-le să treacă prin punctele de control ale Poliției de Frontieră fără a necesita verificarea documentelor de călătorie.

Ministrul subliniază că, pentru a menține această libertate de mișcare, securitatea frontierelor va fi consolidată, Poliția de Frontieră urmând să realizeze controale selective bazate pe analize de risc și indicii concrete, cu scopul de a preveni orice posibile amenințări. „Am acordat o atenție specială protecției minorilor, asigurându-ne că regulamentele lor de călătorie sunt clar înțelese și respectate, protejând astfel interesele celor mai vulnerabili dintre noi, în conformitate cu tratatele și codul frontierelor Schengen,” adaugă Predoiu, conform Știripesurse.