Info

Poți afla online care este nivelul tău de cotizare la pensii! Este nevoie de respectarea unor pași ușor de realizat

Pensii - sursa foto - jurnalul.ro
Sursa foto: jurnalul.ro

Fenomenul digitalizării începe să fie un aspect care este prezent în tot mai multe domenii din țara noastră, pensiile fiind unul dintre ele. Altfel spus, orice salariat poate afla câtă vechime a reușit să adune în piața muncii pentru pensia de stat.

Persoanele care își fac astfel de conturi au anumite privilegii. Potrivit România TV, din această serie de avantaje fac parte acces gratuit la informații de care vizează utilizatorul; „intrare liberă” la orice serviciu de tip electronic pe care Casa Națională de Pensii Publice îl pune la dispoziție. În plus, deținătorii de cont vor fi anunțați online atunci când se întâmplă lucruri cu propriul status.

Singura condiție pentru a putea avea acest acces este ca persoana doritoare să fie salariat. În cazul celor care lucrează în mod nedeclarat, angajatorul nu oferă nicio contribuție la pensie. Pentru acest lucru, Codul Muncii prevede faptul că ambele părți pot fi sancționate cu o amendă.

Care sunt pașii necesari

Singurul lucru de care cineva are nevoie pentru a-și face un astfel de cont este respectarea unor pași necesari.

În primul rând, trebuie ca doritorii să își facă un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, trebuie completat un formular digital, care după va fi tipărit iar persoanele respective se vor duce la orice casa de pensii locală. Pe lângă acel document este esențial și actul de identitate, atât în format original cât și în copie. După un timp, solicitanții vor primi un mail care le oferă accesul la stabilirea unei parole pentru contul lor.

Potrivit avocat.net, după ce acest mai este primt, mai rămân doar cinci pași de făcut. Prima dată, evident, trebuie realizat procesul de autentificare. Se intră pe site-ul CNPP, se apasă pe autentificare și se introduce adresa de mail și parola setată anterior.

Doritorii pot alege două stagii diferite

Apoi vor apărea mai multe opțiuni, din care utilizatorii trebuie să apese pe „Datele din sistemul public de pensii”. După care apar două opțiuni, fie pe se selectează perioada lunară de cotizare, fie cea anuală. După ce decizia este luată, trebuie dat click pe „Generează raport actualizat”. Diferențele dintre aceste două stagii sunt evidente, unul arată vechimea înregistrată lunar începând cu luna aprilie a anului 2001 până în zilele noastre, iar în cel de-al doilea, firește, situația anuală fără a preciza informațiile cu caracter lunar.

Pentru cei care doresc să afle și situația de dinainte de termenul de aprilie 2001, există opțiunea „Informații din carnetul de muncă”, iar apoi trebuie dat click pe „Generează raport actualizat”. Conform sursei menționate anterior, după ce această cerere a avut loc, mai este nevoie doar de puțin timp de așteptare apoi raportul va apărea în contul utilizatorului. În momentul în care expunerea este gata, va putea fi descărcată de pe site-ul CNPP.