Info

Porumbul dulce, sursa de porfit pentru agricultori pe timp de criză! Câți bani se scot din această legumă

publika.md
FOTO: publika.md

Se pare că nu este totul pierdut pentru agricultori. Cei care au fost inspirați și au mizat pe cultura de porumb zaharat pot obține un profit nesperat. Este și cazul unui fermier din comuna Pleșoiu din județul Olt, care cultivă de mai bine de un deceniu, porumb dulce. Acesta nu a renunțat să cultive porumbul dulce, și în acest an caracterizat de o toamnă prelungită și mai călduroasă îi va genera agricultorului un profit considerabil. Prețul variază între 1-1.5 lei per bucata în funcție de producător, fiind comercializat chiar și cu 2-2,5 lei.

Porumbul dulce sursă de profit pentru agriculturi pe timp de criză

Ion Păunel profită de vremea prielnică și începe recoltarea care va dura o săptămână sau două „ Acest porumb poate fi cultivat în extra timpurietate, în timpul verii, dar și toamna. Am avut șansa ca anul acesta să avem o toamnă mai lungă, pentru că am avut și ani în care brumă a venit puțin mai devreme, chiar la sfârșit de septembrie, altădată la jumătatea lunii octombrie sau final de octombrie.

Ar fi fost un pariu pierdut sau o cultură compromisă. Eu, cu ajutorul climei, am reușit acum să încep recoltarea. Sper să și termin, într-o săptămână sau două”.

Olteanul deține o suprafață agricolă de 4000 de mp. Porumbul dulce se comport ca o legumă și nicidecum precum o planta tehnică. Se dezvoltă cel mai bine dacă este fertilizat și udat dar și tratat împotriva unui dăunător, sfredelitorul porumbului, în caz contrar cultura poate fi distrusă în totalitate.

„Dacă nu avem sistem de irigare sau de aspersie, dacă nu-l fertilizăm, nu are condițiile necesare dezvoltării, el nu se face”, a mai precizat fermierul. În linii mari, modul de plantare nu diferă de cel clasic și are nevoie de două operațiuni de copilire, în cazul în care nu  se efectuează acest procedeu, producția se reduce drastic.

Planta ajunge la maturitate în maxim 80 de zile

„Pretențiile” plantei nu se opresc aici. Deși se însămânțează ca și porumbul clasic, are nevoie de două operațiuni de copilire. Genetic, pleacă mai mulți copiii de jos, iar pentru timpurietate trebuie copiliti odată sau de două ori.

Nu e o cultură chiar atât de simplă. Dacă nu reușești să faci această copilire și să vii cu fertilizarea și cu apă multă, nu faci producție. Mulți îi cultivă ca pe „ce-o da Dumnezeu, dacă plouă-plouă, dacă nu…”Și așa nu faci treabă”.

Durata de creștere a plantei variază între 65 și 80 de zile, în funcție de condițiile climatice. Porumbul dulce aduce profit chiar și vara, atunci când este comercializat cu 0,7-1,2 lei/bucată. Cheltuielile aferente culturii de porumb dulce nu sunt neglijabile, un kilogram de boabe variază între 200 și 800 de lei, iar pentru plantarea unui hectar sunt necesare între șapte și 12 kilograme. Investiția ajunge și până la 25.000 de lei, însă profitul poate ajunge până la 60.000 de lei.

Porumbul dulce poate fi cultivat ți în spații protejate precum solarii și sere, fapt ce le aduce cultivatorilor un profit mai mare dat fiind faptul că reușesc să iasă cu produsul pe piață mai devreme. Din păcate, pentru micii fermieri, aceștia nu au capacitatea de depozitare și condiționare, potrivit adevarul.ro