Infofinanciar > Lumea la zi > Portughezii ies la vot! Care e miza partidelor politice
Lumea la zi

Portughezii ies la vot! Care e miza partidelor politice

vot alegeri portugalia (Sursă foto: Los Angeles Time)
sursă foto: arhiva companiei

Alegerile generale anticipate din Portugalia au loc după un scandal de corupție care a aruncat guvernul socialist într-o stare de haos. Extrema dreaptă ar putea juca rolul principal.

Când António Costa, un prim-ministru apreciat de liderii europeni, a câștigat cu ușurință un al treilea mandat în 2022, mulți portughezi s-au pregătit pentru un guvern stabil și de durată. Căci aveau în vedere majoritatea puternică a Partidului său socialist în Parlament.

Dar, la sfârșitul anului trecut, Costa a demisionat. Guvernul său a fost implicat într-o anchetă de corupție care implica concesiuni de explorare a litiului. Duminică, 10 martie, Portugalia are de a face cu noi alegeri.

Acestea au ridicat perspectiva ca Partidul Socialist să piardă puterea pentru prima dată în mai mult de opt ani. Precum și posibilitatea unui guvern minoritar instabil. Una dintre cele mai semnificative schimbări din campania electorală a fost ascensiunea unui partid populist de dreapta destul de dur în discurs.

Ce a declanșat votul din Portugalia

Costa a demisionat în noiembrie, după deschiderea unei anchete de corupție privind concesiunile de explorare a litiului, producția de hidrogen și construcția unui centru de date. Litiul este esențial pentru a ajuta Uniunea Europeană să facă tranziția către energia curată. Iar blocul se bazează în mare parte pe importuri.

În Portugalia, explorările de litiu au fost controversate chiar înainte de ancheta privind atribuirea concesiunilor și s-au confruntat cu opoziția publică pentru daunele pe care le-ar putea provoca asupra mediului. Investigația amenință acum să reducă investițiile străine atât de necesare, a declarat Marina Costa Lobo, politolog la Universitatea din Lisabona. „Iar acest lucru ar putea fi problematic pentru Portugalia”, a adăugat ea.

Costa nu a fost acuzat oficial de nicio infracțiune. În declarațiile televizate din noiembrie, el a declarat că „niciun act ilicit nu apasă pe conștiința mea”, dar a adăugat că „demnitatea” biroului prim-ministrului este incompatibilă cu suspiciunile care se învârt în jurul său.

Cine candidează acum?

Portugalia își alege un nou Parlament în cadrul alegerilor generale anticipate. Partidul Socialist se află într-o cursă strânsă cu Alianța Democratică. Este vorba despre o coaliție de partide de centru-dreapta condusă de Partidul Social Democrat. Socialiștii sunt așteptați să obțină aproximativ 28% din voturi, potrivit unei agregări de sondaje realizate de Politico. Iar Alianța Democratică aproximativ 33%.

Pedro Nuno Santos, susținut de aripa de stânga a Partidului Socialist, i-a succedat lui Costa la conducerea partidului. Membri ai Partidului Social Democrat au fost, de asemenea, afectați de anchete de corupție. Președintele unei administrații locale a demisionat recent. Cea mai surprinzătoare a fost ascensiunea lui Chega, un partid populist de dreapta.

Chiar dacă Chega se află în urma celor două partide principale, conform unei agregări de sondaje realizate de Politico, o prezență puternică în alegeri ar putea transforma Chega într-un lider dacă niciun alt partid nu poate asigura o majoritate absolută. Luís Montenegro, liderul Partidului Social Democrat, a exclus posibilitatea de a face o coaliție cu Chega. Chega a făcut din înăsprirea pedepselor pentru corupție un pilon al campaniei sale, cu panouri publicitare pe care scrie: „Portugalia are nevoie de o curățenie”.

În cazul în care partidul său va fi primul, Montenegro ar putea forma un guvern minoritar, un rezultat potențial instabil care ar putea să nu dureze foarte mult timp, potrivit experților, scrie The New York Times.