Infofinanciar > Lumea la zi > Polonia, noua putere militară a Europei? Cum plănuiește să ajungă în top
Lumea la zi

Polonia, noua putere militară a Europei? Cum plănuiește să ajungă în top

Drapelul Poloniei
Sursă foto: Twitter

Printr-o serie de contracte majore de armament, Polonia este pregătită să își stabilească supremația militară în Europa continentală. Acest lucru se întâmplă deși costul ridicat al acestei expansiuni este o sursă de îngrijorare pentru unii experți. Dacă totul decurge conform planului, Europa va avea în curând o nouă superputere militară: Polonia.

Liderii partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS) au anunțat recent că țara va avea cea mai puternică armată din Europa în următorii doi ani. Acest lucru se  datorează modernizării majore a echipamentelor existente și întăririi masive a trupelor sale.

Conflictul din Ucraina

Armata a fost unul dintre cele mai importante subiecte de discuție în Polonia de invazia Rusiei în Ucraina, anul trecut. Țara se pregătește pentru riscul extinderii conflictului de la granița pe teritoriul său.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte doar datorită forței sale”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în luna noiembrie a anului trecut. Atunci țara sărbătorea independența față de Uniunea Sovietică. El a promis că țara va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”.

„Vrem pace, iar dacă vrem asta trebuie să ne pregătim pentru război. În legătură cu asta, întărim armata poloneză. Spre deosebire de cei care au guvernat până în 2015″, a declarat ministrul apărării Mariusz Błaszczak.

Dar este acest program major de reînarmare un obiectiv realist în mod?  Sau pur și simplu o promisiune costisitoare menită să stimuleze sprijinul pentru PiS înaintea alegerilor din țară de la sfârșitul acestui an?

Ce plan are Polonia?

Potrivit clasamentului forței militare din 2023 al Global Firepower, cele mai puternice armate din Europa, după Rusia, sunt în prezent Marea Britanie, Franța și Italia. Poziția Marii Britanii se datorează în principal forței de muncă și puterii sale aeriene. Franța poate conta pe o flotă puternică de elicoptere și pe mai multe nave de război distrugătoare. Italia avea 404 elicoptere și două portavioane în ianuarie 2023. Polonia se afla pe locul cinci în clasament.

Polonia a pus deja în mișcare planul care o va duce la obținerea celei mai puternice armate din Europa.

„Polonia se află într-o stare de tranziție. A făcut comenzi pentru sute de vehicule americane, germane și sud-coreene. De asemenea și-a extins cheltuielile pentru apărare la peste 3% din PIB”, a declarat pentru Euronews Frank Ledwidge, avocat și fost ofițer militar care a servit în Balcani, Irak și Afganistan.

Anul trecut, președintele Poloniei a promulgat o lege care a permis guvernului să cheltuiască 3% din PIB pentru apărare începând din 2023. Cu un punct procentual peste ceea ce se așteaptă de la membrii alianței.

Celelalte membre NATO

Prin comparație, Germania s-a angajat recent să își majoreze cheltuielile de apărare pentru a atinge cel puțin pragul de 2% stabilit de NATO pentru membrii săi. În 2021, conform celor mai recente date puse la dispoziție de Eurostat, țările UE care au cheltuit cel mai mult din PIB pentru apărare au fost Grecia (2,8%). Mai apoi au fost Letonia (2,3%), Estonia (2,0%), România (1,9%), Franța, Cipru și Lituania (1,8%).

Finlanda, proaspăt membră NATO, care are una dintre cele mai puternice armate din Europa, intenționează să cheltuiască 6 miliarde de euro, adică 2,3% din PIB pentru apărare, în 2024. Ceea ce reprezintă de fapt cu 116 milioane de euro mai puțin decât se aștepta să cheltuiască anul acesta.

Dacă vicepremierul Jarosław Kaczyński va reuși să obțină ceea ce dorește, cheltuielile militare din Polonia ar putea fi majorate la 5% din PIB-ul țării în următorul deceniu, așa cum a sugerat, informează euronews.com