Lumea la zi

POLITICO: Ghidul unui specialist pentru agenda politică a președinției suedeze a UE

Suedia Sursă foto Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

În urma pandemiei de COVID și a războiului din Ucraina, calendarul legislativ al UE este foarte întârziat. Pe agenda politică a Suediei se află deja o serie de subiecte care pot fi mestecate (și chiar neplăcute), dar Comisia continuă să adauge altele în farfurie.

Până în acest moment, în ciclul electoral de cinci ani al UE, marea majoritate a noilor propuneri de politici au sosit deja de la ramura executivă a UE și sunt deja în drum spre legislație. Dar, în contextul în care Suedia preia președinția rotativă a Consiliului, cu un an și jumătate înainte de următoarele alegeri europene, nu este cazul.

Având în vedere că o bandă oficială masivă a fost ocupată mai întâi de COVID și apoi de războiul din Ucraina, calendarul legislativ pare foarte întârziat, iar unele pachete politice majore nu au ieșit încă din Berlaymont. Pentru a avea vreo speranță de a trece dosarele rămase înainte de alegerile din 2024, suedezii vor trebui să facă ceva – sau riscă să lase o grămadă imposibil de mare de treburi neterminate de care să se ocupe Spania și Belgia.

La fel ca în cazul tuturor președințiilor, Suedia promite să fie un broker onest, tratând fără teamă sau favoruri problemele în cauză. Dar, ca toate președințiile, au prioritățile lor (și dosare pe care ar prefera să le piardă în iarbă lungă.) Prezența democraților suedezi de extremă dreapta în noul guvern de coaliție va avea, de asemenea, un impact asupra modului în care își abordează rolul de conducere a Consiliului.

Lista elementelor ce pot progresa sub supravegherea Suediei este structurată pe mai multe forme, având în vedere un program amplu, a fost structurată de POLITICO.

Sprijinirea Ucrainei

De ce este important: În timp ce Suedia se pregătește să preia frâiele Consiliului, o problemă geopolitică va domina cele șase luni de mandat: Ucraina. Războiul va continua să fie fundalul procesului decizional al UE în toate domeniile, de la politica externă și de securitate la energie și agricultură. „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va fi în fruntea agendei președinției noastre”, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström, pentru FT în noiembrie.

Situația actuală: Deși, din punct de vedere tehnic, Serviciul European de Acțiune Externă și șeful acestuia, Josep Borrell, preia conducerea în ceea ce privește chestiunile de politică externă – prezidând Consiliile pentru Afaceri Externe, care sunt extrem de importante – președinția suedeză va juca un rol cheie. În special, Suedia va avea sarcina de a ajunge la un acord cu privire la orice pachet de sancțiuni viitoare împotriva Rusiei (Comisia Europeană a confirmat că pregătirile pentru un al nouălea pachet de sancțiuni sunt în curs de desfășurare). Orice demersuri ulterioare privind măsurile energetice, cum ar fi controlul prețurilor sau achizițiile comune de energie, vor testa, de asemenea, unitatea Consiliului.

Liniile de eroare ale UE: Pe măsură ce durerea economică provocată de război se adâncește, acordurile vor fi mai greu de găsit. Polonia și țările baltice fac presiuni pentru un răspuns mai ferm la agresiunea rusă în Ucraina, cum ar fi sancțiuni mai dure și mai mult ajutor militar. Dar țările din vestul și sudul blocului vor dori să se asigure că orice noi măsuri nu au un impact prea puternic asupra intereselor lor. Având în vedere că deciziile privind măsuri precum sancțiunile și asistența financiară au nevoie de unanimitate, Suedia se confruntă cu o sarcină dificilă pentru a asigura un acord – în special dacă Ungaria continuă să joace un rol de blocaj. De asemenea, va fi de urmărit și cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene, programată să aibă loc în Moldova în aprilie, unde problema extinderii și ambițiile de aderare ale Ucrainei vor reveni în prim-plan.

Având în vedere ceea ce este în joc, va exista un impuls puternic pentru a da dovadă de unitate. Cu toate acestea, greul se va afla în detalii, iar întrebarea cheie este în ce măsură noile măsuri, inclusiv sancțiunile, vor fi diluate pentru a găsi un consens.

În sfârșit, progrese în ceea ce privește reforma în domeniul azilului

Denumirea legislației cheie: Noul Pact privind migrația și azilul

De ce este important: O problemă politică importantă în multe țări ale UE. Blocul comunitar s-a luptat cu modul de reformare a normelor privind azilul de la criza migrației din 2015-2016, fără a înregistra progrese sau cu puține progrese. Această incapacitate de a găsi un consens a transformat migrația în călcâiul lui Ahile al UE, expunând blocul la șantajul unor autocrați precum Alexander Lukașenko din Belarus.

Situația actuală: În septembrie 2020, Comisia a prezentat o nouă propunere de reformare a azilului în UE, denumită Pactul privind migrația. În pofida lipsei de progrese semnificative până în prezent, existau speranțe că președinția suedeză ar putea face progrese în vederea închiderii dosarului până la sfârșitul acestei legislaturi, în 2024. Comisarul responsabil pentru migrație este Ylva Johansson, o social-democrată suedeză. În plus, Suedia are una dintre cele mai mari proporții din Europa de solicitanți de azil pe cap de locuitor – astfel încât poate spune în mod credibil celorlalți că face ceea ce trebuie. Aceste speranțe s-au diminuat odată cu noul guvern de centru-dreapta, care depinde de sprijinul partidului anti-imigrație Democrații Suedezi. Dar oficialii suedezi rămân încrezători că Stockholm poate să se țină de cuvânt.

Liniile de falie ale UE: Pozițiile privind migrația au rămas mai mult sau mai puțin fosilizate de la începutul discuțiilor, în urmă cu șapte ani. Țările din sud, unde sosesc mai întâi cei mai mulți migranți, ar dori să vadă relocări obligatorii în alte țări ale UE. Cele din nord doresc ca statele de sosire să oprească așa-numitele „mișcări secundare” ale migranților către alte state. Țările din est, precum Polonia și Ungaria, se opun implacabil oricărui sistem de redistribuire obligatorie. Există, de asemenea, scepticism în rândul unor țări cu privire la extinderea zonei Schengen, din cauza îndoielilor că Croația, Bulgaria și România sunt echipate pentru a supraveghea granițele UE.

Conectarea țărilor UE și a Ucrainei

Denumirea legislației cheie: Revizuirea rețelei transeuropene de transport (TEN-T)

De ce este important: Lacunele și blocajele majore împiedică buna desfășurare a transporturilor în UE și, în unele cazuri, împiedică trecerea de la transportul rutier la cel feroviar. Planul TEN-T – o rețea de drumuri principale, căi ferate, căi navigabile și porturi construite conform unor standarde comune – este un plan la nivel de bloc pentru a rezolva aceste probleme.

În calitate de cadru de conectare a întregii UE, planul este încărcat de simbolism. Iar reforma a devenit și mai importantă în urma invaziei Rusiei în Ucraina. O revizuire a planurilor publicată de Comisie în iulie a vizat consolidarea legăturilor cu Ucraina și Moldova, eliminând în același timp din rețea legăturile cu Rusia și Belarus. Războiul a făcut, de asemenea, ca Europa să devină dureros de conștientă de necesitatea de a deplasa rapid trupe și echipamente militare pentru a descuraja potențiale amenințări la frontierele UE.

Situația actuală: Președinția cehă a reușit să cimenteze o poziție a Consiliului la începutul lunii decembrie. Comisia pentru transporturi a Parlamentului vizează un vot în ianuarie și un vot în plen în februarie – astfel încât suedezii vor trebui să negocieze un acord.

Liniile de falie ale UE: Miniștrii UE sunt îngrijorați de faptul că respectarea planurilor Comisiei va avea un preț ridicat, așa că vor face probabil presiuni pentru a reduce anumite standarde. Între timp, Parlamentul va dori să se asigure că noul text are mai multă forță decât regulamentul actual.

Suedezii speră să ajungă la un acord până la sfârșitul președinției. Dar este probabil ca pozițiile Parlamentului și Consiliului să fie foarte diferite.

Misiune imposibilă în domeniul transporturilor

Denumirea legislației cheie: Noile standarde de CO2 pentru camioane și un pachet „ecologizarea transportului de marfă”, care va include planuri de creștere a capacității căilor ferate din UE, o revizuire a Directivei privind transportul combinat, o revizuire a normelor privind greutatea și dimensiunile vehiculelor și o inițiativă de ecologizare a flotelor de autovehicule sunt doar câteva dintre dosarele pe care Comisia intenționează să le propună în continuare. Acest lucru se adaugă la regulamentul planificat privind infrastructura pentru combustibili alternativi, la ReFuelEU Aviation și la FuelEU Maritime, care sunt încă în curs de negociere.

De ce este important: O pandemie care oprește transporturile și războiul din Ucraina, care a făcut din îmbunătățirea legăturilor cu țara o prioritate ridicată, au ocupat o mare parte din lățimea de bandă a Comisiei legată de mobilitate.

Dar, având în vedere că sfârșitul mandatului Comisiei este iminent, există încă o avalanșă de propuneri în domeniul transporturilor în curs de desfășurare – cu o legislație importantă care urmează să aterizeze. Dacă președinția suedeză nu reușește să înregistreze progrese semnificative în acest sens, acestea ar putea rămâne blocate.

Situația actuală: Frans Timmermans, șeful Comisiei Europene pentru afaceri ecologice, dorește ca propunerea privind standardele de CO2 pentru camioane să fie gata „la sfârșitul anului”. Alte planuri sunt așteptate în primăvară.

Liniile de faliment ale UE: Greu de spus până la publicarea proiectelor de lege, dar este probabil ca propunerea privind transportul combinat să stârnească controverse. Comisia a retras planurile anterioare, susținând că Consiliul și Parlamentul au denaturat propunerea.

Cu atâtea mingi de jonglat cu transporturile, alături de propunerile de anul trecut privind clima deja în mișcare, Suedia ar putea preda majoritatea acestor dosare la sfârșitul mandatului de șase luni. Acest lucru lasă foarte puțin timp pentru ca măsurile să fie convenite înainte de alegerile europene.

Curățarea mașinilor

Denumirea legislației cheie: Standardele de poluare Euro 7 pentru vehicule

De ce este importantă: Acest regulament vizează reducerea nivelului de gaze toxice care înfundă aerul din orașe, obligându-i pe producătorii de automobile să respecte limite detaliate ale emisiilor de poluanți, noi cerințe de testare și norme de durabilitate. Acesta se aplică tuturor vehiculelor, de la autoturismele noi la camioanele grele. S-a convenit deja asupra unei legislații separate care să impună ca toate autoturismele și camionetele noi să aibă emisii zero de CO2 până în 2035.

Aceasta reprezintă o schimbare radicală pentru o industrie care se luptă să plătească costurile unei campanii masive de electrificare și care este, de asemenea, criticată pentru că provoacă niveluri endemice și adesea ilegale de poluare a aerului în zonele urbane. Normele vizează, de exemplu, oxizii de azot și monoxidul de carbon periculoși, precum și particulele. De asemenea, printre multe altele, acestea includ primele norme de durabilitate din UE pentru bateriile vehiculelor electrice.

Situația actuală: Normele au fost propuse la începutul lunii noiembrie, după o serie de amânări până în 2022. În curând vor începe discuțiile privind detaliile atât în Parlamentul European, cât și în Consiliu.

Liniile de faliment ale UE: Așteptați-vă la certuri semnificative. Căpitanii din industrie se plâng deja că sunt prea oneroase pentru camioane, de exemplu. Este probabil ca marile țări producătoare de automobile să facă presiuni pentru ca data de introducere pentru autoturisme (2025) și camioane (2027) să fie amânată, deoarece industria lucrează în mod obișnuit pe baza unor cicluri de producție de șapte ani, ceea ce face ca introducerea de noi tehnologii în doar câțiva ani să fie problematică.

Suedezii își propun ca, până la sfârșitul președinției lor, să ajungă la un acord asupra unei poziții în rândul țărilor membre în cadrul Consiliului. Acest lucru va însemna o mulțime de discuții tehnice în primele săptămâni ale agendei lor.

Utilizarea eficientă a datelor privind sănătatea

Denumirea legislației cheie: Spațiul european al datelor privind sănătatea

De ce este importantă: Spațiul european de date privind sănătatea (European Health Data Space – EHDS) are potențialul de a remodela modul în care pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății, cercetătorii, industria și factorii de decizie politică accesează și utilizează cele mai prețioase și mai bine păzite date ale blocului. Însă suedezii vor trebui să se asigure că legislația include suficiente garanții în ceea ce privește confidențialitatea și protecția datelor, fără a adăuga obstacole birocratice suplimentare pentru sistemele de sănătate, care se află deja în dificultate.

Situația actuală: Comisia și-a prezentat propunerea în luna mai, iar președinția cehă a depus eforturi susținute pentru ca dosarul să fie lansat. În timp ce cehii s-au concentrat asupra formulării privind utilizarea primară a datelor privind sănătatea, suedezii vor avea o sarcină mai controversată: să decidă modul în care aceste date pot fi utilizate pentru cercetare și elaborarea politicilor. În Parlamentul European, discuțiile abia au început, fiind numiți doi raportori (câte unul din fiecare comisie care se ocupă de dosar).

Liniile de falie ale UE: În timpul președinției cehe, Consiliul a propus, în mod controversat, eliminarea din regulament a unei mențiuni cheie referitoare la telemedicină. Guvernanța EHDS reprezintă o altă preocupare, industria de profil fiind în competiție pentru un loc la masă, alături de profesioniștii din domeniul sănătății și de pacienți. Preocupările legate de confidențialitate vor fi, de asemenea, un obstacol major, în urma unei critici dure din partea autorităților de reglementare în materie de confidențialitate ale blocului comunitar.

Acesta este momentul cel mai important pentru EHDS, în timp ce țările decid unde să se lupte. În timp ce suedezii probabil nu vor reuși să treacă dosarul peste linie, președinția lor va determina direcția în care va merge legislația.

Reorganizarea industriei medicamentelor

Denumirea legislației cheie: Revizuirea legislației farmaceutice generale

De ce este importantă: Este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când UE își actualizează normele farmaceutice de bază. Aceasta ar putea reprezenta o reorganizare majoră a unei industrii care, potrivit Comisiei, angajează aproximativ 800 000 de persoane și contribuie cu 110 miliarde EUR la excedentul comercial al UE. Așteptați-vă la lupte dure în ceea ce privește încercările de modificare a actualului sistem de stimulente, cum ar fi propunerea, foarte controversată, a unor vouchere transferabile pentru dezvoltarea de noi antibiotice în vederea combaterii rezistenței antimicrobiene.

În centrul propunerii se află ambiția Comisiei de a reduce decalajul uriaș dintre estul și vestul blocului comunitar în ceea ce privește accesul la medicamente. În prezent, germanii primesc medicamente mai devreme, uneori cu ani de zile, decât pacienții din România sau Bulgaria. Documentele care au fost publicate arată că UE dorește să se bazeze mai mult pe „bâte” decât pe „morcovi” pentru a determina industria să lanseze medicamente de ultimă generație pe toate piețele UE, nu doar pe cele mai bine plătite.

Situația actuală: Inițial, propunerea legislativă a Comisiei trebuia să aterizeze cândva în 2022. Aceasta a devenit apoi decembrie 2022. Un aviz negativ din partea Comisiei de control al calității a Comisiei a întârziat și mai mult lucrurile: Acum, linia oficială este primul trimestru al anului 2023.

Liniile de faliment ale UE: Big Pharma este o afacere mare, așa că așteptați-vă la o rezistență dură din partea Parisului și a Berlinului la orice încercare de a reduce profitul campionilor lor farmaceutici prețuiți.

Așteptați-vă ca dosarul să aterizeze în martie, sau chiar aprilie. Având în vedere dimensiunea și sensibilitatea politică a acestuia, nu există practic nicio șansă ca Consiliul să ajungă la o poziție înainte ca Spania să preia președinția.

Liberalizarea comerțului european

Denumirea legislației cheie: Acordurile de liber schimb ale UE și sistemul generalizat de preferințe comerciale

De ce este important: Suedia și UE în ansamblul său fac eforturi pentru a diversifica lanțurile de aprovizionare și pentru a consolida legăturile economice ale blocului comunitar în întreaga lume. Promovarea unor noi fluxuri comerciale este esențială pentru a menține companiile și consumatorii pe linia de plutire, în condițiile în care Europa se confruntă cu o încetinire economică dureroasă și cu perspectiva unui război comercial transatlantic.

Situația actuală: Suedia va face presiuni pentru a menține fluxul comercial neîngrădit dinspre Ucraina către UE. Însă Stockholm dorește, de asemenea, să încheie acordurile comerciale cu Noua Zeelandă, Chile și Mexic, care așteaptă încă să fie semnate de Parlamentul European și de țările UE pentru a intra în vigoare, inclusiv pactele cu Noua Zeelandă, Chile și Mexic. De asemenea, va dori să impulsioneze negocierile comerciale cu Australia, Indonezia și India.

Suedia speră să înregistreze progrese în ceea ce privește semnarea acordului blocului cu țările Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay). Perspectivele de succes s-au îmbunătățit odată cu revenirea la putere în Brazilia a lui Luiz Inácio „Lula” da Silva. De asemenea, ar putea încerca să actualizeze în sfârșit programul UE de acces cu tarife reduse pentru țările în curs de dezvoltare pe piața UE, denumit sistemul generalizat de preferințe.

Liniile de falie ale UE: Agenda liberală a suedezilor se confruntă cu vânturi puternice în timp ce SUA se lansează anul viitor într-un program masiv de subvenții de stat în valoare de sute de miliarde de euro. Protecționiștii europeni vor dori să protejeze industriile UE cu ajutorul măsurilor de apărare ale blocului.

Țările cu o agricultură puternică ar putea încerca să strice impulsul nordic pentru un comerț mai liberal. De exemplu, Franța, Irlanda și Austria au rezerve față de acordul Mercosur. Spania, Italia și Portugalia doresc să își protejeze fermierii de importurile de orez ieftin prin intermediul programului de acces pe piață al țărilor în curs de dezvoltare. Iar unele țări UE sunt chiar neliniștite în legătură cu extinderea accesului fără taxe vamale al Ucrainei în cadrul blocului.

Suedia va obține cu siguranță câteva victorii comerciale, dar protecționismul – și o potențială luptă comercială atotputernică cu Washingtonul – ar putea afecta planul Stockholmului de a facilita fluxurile internaționale.

Combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet

Denumirea legislației cheie: Regulamentul privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor pe internet

De ce este important: În contextul în care milioane de videoclipuri și imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor se răspândesc online, o propunere de regulament al UE pentru combaterea acestui fenomen ar putea obliga companiile de tehnologie, precum WhatsApp, Instagram și Google, să detecteze, să elimine și să raporteze astfel de conținuturi ilegale, ceea ce nu sunt obligate să facă în prezent. De asemenea, acestea ar trebui să scaneze mesajele oamenilor pentru a găsi conversațiile dintre potențialii infractori și minori. Nerespectarea acestei reguli ar putea duce la amenzi mari, de până la 6 % din veniturile globale ale companiilor.

Cu toate acestea, planul istoric al UE a stârnit îngrijorări serioase în ceea ce privește drepturile fundamentale în rândul activiștilor, al companiilor de tehnologie și al organismelor europene de supraveghere a protecției datelor. Aceștia au avertizat că legea ar putea submina criptarea și ar putea duce la o supraveghere în masă.

Situația actuală: După ce Comisia și-a prezentat planul în luna mai, țările UE au analizat textul pentru a înțelege cum se va aplica în practică. În Parlamentul European, discuțiile încep încet-încet. Parlamentarii au solicitat mai multe analize ale controversatului proiect de lege al Comisiei, ceea ce ar putea întârzia și mai mult negocierile.

Liniile de falie ale UE: Pregătiți-vă pentru dezbateri tensionate pe această temă sensibilă. Comisarul european suedez pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a intensificat presiunea asupra legislatorilor și capitalelor UE pentru a da undă verde legii înainte de sfârșitul actualei legislaturi. Capitalele UE au fost împărțite, Germania și Austria trăgând un semnal de alarmă cu privire la riscurile pentru drepturile fundamentale, în timp ce alte state, precum Franța, au salutat în mare măsură legea.

Suedia va avea dificultăți în încercarea de a calma preocupările legate de confidențialitate, asigurându-se în același timp că legea propusă este eficientă.

Consolidarea libertății presei

Denumirea legislației cheie: Legea europeană privind libertatea presei

De ce este importantă: Libertatea presei a fost amenințată în mai multe țări europene din UE, inclusiv în Ungaria, Polonia, Grecia și Slovenia. Prin Actul european privind libertatea presei, Comisia a propus un plan fără precedent pentru a proteja independența editorială a redacțiilor de interferențele politice și economice.

Noile norme vizează limitarea acumulării de conglomerate mediatice masive, a numirilor politice în consiliile de supraveghere ale mass-mediei publice și a finanțării mascate prin intermediul publicității. De asemenea, ar urma să interzică utilizarea programelor de spionaj de supraveghere împotriva jurnaliștilor și a familiilor acestora. În plus, proiectul de lege al Comisiei dorește să împuternicească organizațiile de știri pe rețelele de socializare atunci când conținutul lor a fost eliminat.

Situația actuală: Negocierile privind legea în Consiliu și în Parlamentul European sunt încă în stadii incipiente, deoarece executivul UE și-a prezentat planul în septembrie.

Liniile de falie ale UE: Suedia are planuri ambițioase pentru mandatul său de șase luni. Una dintre principalele priorități ale țării nordice este protejarea valorilor fundamentale ale UE. În noiembrie, premierul Ulf Kristersson a declarat că blocul comunitar „nu poate tolera ca statele să limiteze libertatea presei”, într-o aluzie ușor voalată la adresa Poloniei și a Ungariei. Dincolo de opoziția Varșoviei și Budapestei față de lege, alte țări, precum Germania și Austria, au contestat, de asemenea, legitimitatea Bruxelles-ului de a stabili norme europene pentru protejarea jurnalismului independent.

Probabil că Stockholm va insista cât de mult poate, dar va fi dificil să se ajungă la un acord între capitalele UE pe o temă sensibilă.

Protejarea pădurilor

Denumirea legislației cheie: Regulamentul privind refacerea naturii, mecanismul de certificare a absorbției de dioxid de carbon și cadrul UE pentru monitorizarea pădurilor și planurile strategice.

De ce este important: O propunere de stimulare a refacerii naturii în UE, o alta care explică modul de certificare a absorbției de carbon și o a treia privind îmbunătățirea monitorizării pădurilor și a gestionării acestora vor ține Suedia ocupată în timpul președinției sale a Consiliului. Toate acestea vor contribui în mod semnificativ la realizarea obiectivelor climatice ale blocului comunitar, dar suedezilor le va fi greu să rămână neutri. Pădurile nu sunt doar un element central al culturii suedeze, ci și exploatarea lor este, de asemenea, o componentă cheie a economiei țării.

Anul trecut, Suedia a criticat vehement Strategia forestieră 2030, susținând că aceasta acordă prioritate protecției mediului în detrimentul dezvoltării economice a sectorului forestier. De asemenea, parlamentul suedez a criticat regulamentul privind refacerea naturii, prezentat în această vară, considerându-l o depășire a competențelor Bruxelles-ului.

Situația actuală: Suedia ar putea fi obligată să finalizeze revizuirea Directivei privind energia regenerabilă dacă președinția cehă nu reușește să o încheie – un mare punct de tensiune cu Parlamentul fiind dacă arderea anumitor copaci pentru energie ar trebui să fie considerată regenerabilă. Negocierile privind adoptarea unei poziții comune a Consiliului cu privire la Regulamentul privind refacerea naturii sunt în curs de desfășurare și se așteaptă să fie finalizate de suedezi, care ar putea începe discuțiile interinstituționale cu Parlamentul spre sfârșitul președinției lor. Se așteaptă ca Stockholm să înceapă doar discuțiile inițiale în cadrul Consiliului cu privire la mecanismul de certificare a absorbției de carbon, care a fost prezentat de Comisie la sfârșitul lunii noiembrie. Regulamentul privind monitorizarea pădurilor ar trebui să aterizeze în al doilea trimestru al anului 2023, iar Suedia a declarat deja că va organiza un atelier cu miniștrii UE27 pe această temă în timpul mandatului lor.

Liniile de falie ale UE: Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat luna trecută că guvernul său va promova obiective climatice ridicate doar dacă acestea nu „sufocă inovarea”. El a adăugat că va solicita, de asemenea, în timpul președinției Consiliului, „ca UE să țină seama pe deplin de rolul pe care îl joacă pădurile în combaterea schimbărilor climatice ca sursă de energie, ca bază pentru produse durabile și ca motor economic”, pe lângă contribuția lor la conservarea biodiversității și la stocarea CO2. El își va găsi aliați în țări puternic împădurite precum Austria, Slovenia, Slovacia, Finlanda și statele baltice.

Suedia va fi ocupată cu finalizarea poziției Consiliului cu privire la Regulamentul privind refacerea naturii, deoarece este puțin probabil ca cehii să poată adopta o abordare generală până la sfârșitul mandatului lor.

Ecologizarea economiei europene

Denumirea legislației cheie: Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor durabile, Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, Regulamentul privind transporturile de deșeuri și Legea privind materiile prime critice.

De ce este important: Normele revizuite ale Comisiei privind ambalajele sunt menite să „ecologizeze” modul în care întreprinderile ambalează totul, de la mâncarea și băutura la pachet până la sticlele de parfum, ceea ce înseamnă că atât grupurile din industrie, cât și ONG-urile vor fi urmărite îndeaproape. Revizuirea Regulamentului privind transferurile de deșeuri ar urma să stabilească norme mai stricte privind exporturile de deșeuri din UE, în timp ce Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor durabile este menit să oblige producătorii să se asigure că produsele durează mai mult și sunt mai ușor de reutilizat, reparat și reciclat.

Între timp, Legea privind materiile prime critice, pe care executivul UE ar trebui să o prezinte în martie, este menită să ajute blocul comunitar să își asigure aprovizionarea cu materialele necesare pentru tehnologiile de tranziție ecologică, cum ar fi bateriile pentru vehicule electrice și turbinele eoliene. Actul ar trebui să stimuleze reciclarea și reutilizarea materialelor, să diversifice lanțurile de aprovizionare și să stimuleze noi proiecte miniere interne.

Situația actuală: Directiva revizuită a Comisiei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost publicată la sfârșitul lunii noiembrie, ceea ce înseamnă că negocierile pe marginea acestui dosar vor începe în mod serios anul viitor. Este puțin probabil ca țările UE să ajungă la un teren comun cu privire la noile norme privind exportul de deșeuri înainte de sfârșitul anului, lăsând și acest aspect la latitudinea suedezilor. Discuțiile privind noua legislație privind materiile prime vor începe, de asemenea, probabil sub supravegherea Stockholmului. Suedia produce peste 90% din totalul minereului de fier din cadrul blocului, astfel încât este interesată să se asigure că noua legislație accelerează procesul de autorizare și asigură investițiile în noile proiecte miniere. În ceea ce privește noile norme de proiectare ecologică, președinția cehă va prezenta un raport de activitate abia la sfârșitul mandatului său, lăsând Suediei sarcina de a conveni asupra unei poziții comune a Consiliului în acest dosar.

Liniile de falie ale UE: Noile norme propuse privind ambalajele au stârnit dezbateri aprinse în cadrul Comisiei, în rândul grupurilor de lobby din industrie și între țările UE chiar înainte de a fi publicate. În urma unei scurgeri de informații despre un proiect, Italia a declarat categoric că nu va accepta noile norme, deoarece acestea nu lasă suficientă „flexibilitate” țărilor. Între timp, Austria, Germania, Luxemburg și Țările de Jos doresc norme „ambițioase”, care să se concentreze în special pe prevenirea generării de deșeuri, pe ambalajele reutilizabile, pe reciclarea de înaltă calitate și pe conținutul reciclat, potrivit unei scrisori consultate de POLITICO.

Sub presiunea Parlamentului (mai rapid), se așteaptă ca suedezii să finalizeze poziția Consiliului privind exporturile de deșeuri – dar să se aștepte la o bătălie îndelungată pe tema normelor foarte disputate privind ambalajele.

O agricultură mai puțin toxică

Denumirea legislației cheie: Regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor

De ce este important: Pesticidele sintetice, deși utile pentru protejarea culturilor împotriva bolilor și a buruienilor, pot avea un impact negativ asupra mediului și a sănătății umane. O propunere de regulament al UE vizează reducerea la jumătate a utilizării acestora până în 2030 și convingerea fermierilor de a utiliza aceste substanțe chimice deranjante doar în ultimă instanță.

Situația actuală: Negocierile privind această lege în cadrul Consiliului și al Parlamentului European nu au avansat prea mult de când executivul UE a prezentat propunerea în luna iunie. Capitalele naționale au criticat proiectul de lege pentru că este „prea ambițios”, în timp ce comisiile pentru mediu și agricultură ale Parlamentului au petrecut ultimele luni certându-se cu privire la cât de mult ar trebui să aibă fiecare dintre ele un cuvânt de spus în acest dosar.

Liniile de falie ale UE: Majoritatea diplomaților UE au cerut Comisiei să se întoarcă la planșa de desen și să furnizeze date suplimentare privind impactul proiectului de lege asupra securității alimentare, argumentând că, având în vedere invazia Rusiei în Ucraina, nu este momentul potrivit pentru a pune în pericol producția de alimente. Cererea de date suplimentare va întârzia probabil cu câteva luni propunerea legislativă sau ar putea chiar forța Comisia să o retragă cu totul.

Printre cele mai controversate aspecte se numără obiectivele individuale pentru fiecare dintre cele 27 de țări, care se adaugă la o reducere globală de 50 % la nivelul UE. Capitalele est-europene, în special, au sentimentul că sunt forțate să pună în aplicare reducerea în aceeași măsură – sau chiar mai mare – ca statele mai bogate ale UE, inclusiv Spania, Franța și Țările de Jos, care au pulverizat cantități exuberante de pesticide timp de decenii.

Ca și cehii, se așteaptă ca suedezii să se joace de-a cartoful fierbinte cu acest dosar și să lase președinției spaniole sarcina de a elabora o poziție a Consiliului înainte de negocierile trilaterale cu Parlamentul – dacă se va ajunge vreodată la asta.

Securizarea lanțurilor de aprovizionare

Denumirea legislației cheie: Instrumentul de urgență pentru piața unică

De ce este important: În contextul în care UE se confruntă cu o criză după alta, Comisia Europeană dorește să se asigure că piața unică continuă să funcționeze fără probleme în perioade de criză. Soluția sa este acest nou instrument de urgență, menit să protejeze lanțurile de aprovizionare și să evite o repetare a închiderii frontierelor și a restricțiilor interne la exporturi care au avut loc atunci când pandemia de coronavirus a afectat regiunea.

Acest instrument ar conferi Comisiei noi competențe semnificative. Aceasta ar putea preveni interdicțiile de export în interiorul blocului și ar putea cere țărilor să stocheze bunuri esențiale. Alte dispoziții ar impune companiilor să acorde prioritate unor comenzi specifice și să furnizeze informații privind capacitățile de producție și stocurile de bunuri esențiale.

Situația actuală: Inițial, propunerea ar fi trebuit să ajungă în primăvară, dar Comisia a prezentat-o în cele din urmă la jumătatea lunii septembrie. Miniștrii industriei din UE au discutat-o pentru prima dată la scurt timp după aceea, în timp ce textul a ajuns în Parlament în octombrie.

Liniile de falie ale UE: Așteptați-vă la negocieri intense. Unele capitale europene consideră că legislația este o preluare de putere din partea Comisiei. Unul dintre punctele cheie de divergență este cine va apăsa pe trăgaciul noului instrument. Propunerea conferă țărilor UE un rol-cheie în activarea fazei de urgență, în care pot fi aplicate cele mai intervenționiste măsuri. Însă statele membre doresc să aibă un cuvânt de spus în fiecare etapă a posibilelor măsuri de urgență. De asemenea, legislatorii doresc ca Parlamentul să aibă un rol mai important. Grupurile de afaceri au intervenit și ele, avertizând că unele măsuri ar putea fi prea împovărătoare pentru întreprinderi și că ar putea conferi autorităților de reglementare puteri semnificative de intervenție în deciziile întreprinderilor.

Suedezii vor încerca să facă progrese, dar mai mulți diplomați europeni au declarat că nu sunt optimiști în privința progreselor din următoarele luni. „Suedezii vor moșteni un document de lucru de la [președinția] cehă și multă dezamăgire din partea țărilor UE”, a declarat un diplomat UE. „Comisia nu a ascultat statele membre. Dacă dorește ca acest dosar să avanseze rapid, acest lucru va trebui să se schimbe.”

Realizarea Brexit-ului

Denumirea legislației cheie: Protocolul privind Irlanda de Nord

De ce este important: Irlanda de Nord a fost întotdeauna cel mai greu de rezolvat în ceea ce privește Brexitul, iar problemele au continuat chiar și după ieșirea Regatului Unit din UE. Londra susține că protocolul – care impune anumite controale asupra comerțului dintre Marea Britanie continentală și Irlanda de Nord pentru a proteja piața unică a UE – este prea birocratic. Ea atrage atenția asupra opoziției profunde față de acest aranjament în rândul politicienilor unioniști din Irlanda de Nord. Dar amenințarea legislativă a guvernului britanic (aflată în prezent în Camera Lorzilor) de a nu aplica anumite părți ale acordului pe care l-a semnat în urmă cu mai puțin de doi ani a provocat furie la Bruxelles. Abordarea combativă împiedică progresul în alte domenii ale relației dintre cele două maluri ale Canalului Mânecii. Pentru a spori presiunea, guvernul Irlandei de Nord se află în prezent în pauză și există temeri legate de o recrudescență a violenței sectare dacă nu se găsește o soluție.

Situația actuală: Noul prim-ministru britanic Rishi Sunak a declarat că dorește ca lupta pe tema acordului să fie rezolvată până în aprilie, dar diplomații UE sunt sceptici în privința acestui lucru. „Nu știi niciodată cum decurg aceste lucruri”, a declarat un diplomat, „dar în acest moment, un acord este cu adevărat departe”. Între timp, ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, este mai optimist, afirmând la începutul lunii noiembrie că ar fi posibilă rezolvarea disputei până la sfârșitul anului.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, a declarat pentru Financial Times că ar dori să vadă o îmbunătățire a relațiilor dintre UE și Regatul Unit în timpul președinției suedeze și să „miște dosarul” privind protocolul. Cu toate acestea, puterile formale ale Suediei sunt limitate, deoarece negocierile sunt gestionate de Comisie.

Liniile de falie ale UE: Acesta este un domeniu în care există un acord solid între cei 27 de membri ai UE.

Poliția mondială a inteligenței artificiale

Denumirea legislației cheie: Legea privind inteligența artificială

De ce este importantă: Reglementarea inteligenței artificiale a fost aproape de vârful listei de priorități a Comisiei von der Leyen. Și asta nu numai pentru că o mare parte din viața cetățenilor UE – de la direcționarea anunțurilor publicitare online până la verificarea creditelor – este afectată de sisteme de inteligență artificială cu o transparență redusă și fără reguli clare. Este, de asemenea, o șansă pentru Europa de a deveni un organism de reglementare în materie de inteligență artificială la nivel mondial.

Concepută pentru a reglementa tehnologia IA în toate sectoarele, legea privind IA ar urma să interzică anumite utilizări ale tehnologiei (manipulare și exploatare, scoruri sociale și utilizarea de către poliție a recunoașterii faciale în locuri publice, cu excepții) și să stabilească norme stricte pentru aplicațiile IA considerate „cu risc ridicat”.

Situația actuală: Cehii au negociat o poziție de compromis între ambasadorii UE în noiembrie. Adoptarea de către miniștrii UE este așteptată pentru 6 decembrie. Tot ce trebuie să facă suedezii este să aștepte ca deputații europeni să adopte o poziție și apoi să navigheze prin trilogii. Mult noroc.

În Parlament, dosarul avansează într-un ritm mai sedentar, deputații europeni fiind divizați pe subiecte cheie, inclusiv pe însăși definiția AI. Majoritatea deputaților europeni cred că o poziție va fi adoptată până în februarie sau martie, iar trilogiile vor fi amânate pentru aprilie. Acest lucru ar da suedezilor două luni pentru a elabora un text final cu Parlamentul și Comisia.

În plus, aspectele asupra cărora deputații europeni par să fie de acord – mai puține excepții în scopuri de securitate națională și de poliție, o posibilă interdicție generală a recunoașterii faciale – pun Parlamentul în conflict cu Consiliul.

Liniile de falie ale UE: Lista utilizărilor interzise și cu risc ridicat ale inteligenței artificiale, pe care deputații europeni doresc să o extindă, iar Consiliul a limitat-o, va fi un punct de dispută în trilogii. Definiția AI, pe care Consiliul a restrâns-o pentru a cuprinde sistemele care utilizează anumite tehnici, este o altă durere de cap probabilă.

Suedezii știu că mingea se află în prezent în curtea Parlamentului și că trilogiile vor fi prea complexe pentru a fi finalizate în timpul președinției lor. Cu excepția unor miracole, președinția spaniolă va trebui să rezolve această problemă.

Economisiți energie rapid

Denumirea legislației cheie: Reforma pieței energiei electrice, Directiva privind energia regenerabilă (RED), Directiva privind eficiența energetică (EED) și Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD).

De ce este importantă: Având în vedere că nivelurile de stocare a gazelor naturale sunt încă ridicate, oficialii sunt optimiști cu prudență și cred că UE va trece cu bine peste iarnă fără o criză majoră de aprovizionare care să implice pene de curent. Dar acum începe cursa pentru a proteja blocul comunitar de o nouă criză energetică în iarna viitoare. Acesta este contextul care a dat un nou impuls pentru abordarea mai multor dosare energetice esențiale pentru protejarea UE în 2023, inclusiv o posibilă reproiectare radicală a pieței de energie electrică a UE. Un alt mare premiu este o stimulare semnificativă a eficienței energetice, care ar putea face diferența anul viitor, dacă fluxurile de gaz rusesc vor scădea și mai mult.

Situația actuală: DEE și RED, care vizează creșterea ambițiilor în materie de energie regenerabilă și reducerea consumului de energie, au trecut deja de mai multe runde de negocieri interinstituționale. Este posibil ca cehii să le finalizeze pe amândouă, dar este mai probabil ca ultima etapă să fie lăsată în seama suedezilor.

EPBD se află încă în faza incipientă, eurodeputații urmând să voteze poziția Parlamentului abia la începutul anului 2023, în timp ce țările UE au stabilit deja o poziție comună. Suedia va prelua negocierile interinstituționale inițiale. Propunerile Comisiei privind reforma pieței energiei electrice urmează să cadă până în martie.

Liniile de falie ale UE: În ceea ce privește EPBD, negocierile se anunță picante, tensiunile dintre țări fiind încă foarte mari în ceea ce privește compromisul final „fragil”. Șase țări au emis chiar o declarație în care au criticat lipsa de ambiție, ceea ce îi va încuraja pe deputații europeni, care doresc obiective mult mai ridicate.

Reformele pieței de energie nu s-au materializat încă, dar este deja clar că țările sunt puternic divizate. Spania și Franța au cerut de mult timp schimbări semnificative, în timp ce alții sunt mai sceptici în privința unei reforme cuprinzătoare.

În timp ce un acord privind RED și EED este aproape garantat, poziția divizată privind EPBD va face ca negocierile cu Comisia și Parlamentul să fie dificile. Același lucru se poate spune și despre reforma foarte politică a pieței energiei electrice, dar necesitatea de a proteja consumatorii de prețurile ridicate din iarna viitoare ar trebui să concentreze mințile.

Porții suplimentare de chipsuri

Denumirea legislației cheie: Legea europeană a chipsurilor

De ce este importantă: Penuria de semiconductori care a apărut în timpul pandemiei a fost un memento pentru Europa că este prea dependentă de alții pentru elementele de bază ale tranziției digitale: chipusrile. Tensiunile din jurul Taiwanului, un important centru de producție de semiconductori, au făcut și mai urgentă relocalizarea producției. Dar este Europa serioasă în ceea ce privește ambițiile sale în domeniul semiconductorilor (ajungerea la 20 % din lanțul valoric global până în 2030)? O modalitate de a dovedi acest lucru va fi de a pune banii acolo unde este gura. Dar acest element – bugetul UE, în special pentru comercializarea cercetării în domeniul cipurilor – se află pe un teren șubred.

Situația actuală: Țările membre ale UE au convenit deja asupra unei poziții colective, dar cu un deficit bugetar de aproximativ 400 de milioane de euro, pe care acestea îndeamnă Comisia să îl acopere cu finanțări alternative. Parlamentul progresează mai lent, cu un vot în comisia principală așteptat la sfârșitul lunii ianuarie și un vot în plen în februarie. Deputații au strigat și ei în contradicție cu bugetul, iar unul dintre deputații europeni principali, bulgăroaica Eva Maydell, a cerut Comisiei să ofere o proiecție „detaliată” a finanțării.

Liniile de falie ale UE: Dezbaterea privind bugetul nu este rezolvată, iar suedezii o vor vedea apărând din nou în timpul negocierilor cu Parlamentul. Lupta pentru bani reflectă o falie mai fundamentală: grupul de țări care au o industrie a cipurilor și care ar putea beneficia de noi fonduri versus țările care nu au o miză.

Dosarul are, de asemenea, o latură geopolitică, deoarece SUA a făcut presiuni asupra aliaților săi europeni – și în special asupra Olandei, unde se află furnizorul de echipamente pentru cipuri ASML – pentru a reduce exporturile de tehnologie avansată de cipuri către China. Finanțarea cercetării avansate în domeniul semiconductorilor nu doar că ajută potențial industria, ci oferă și o monedă de schimb geopolitică.

Deși aspectul bugetar este controversat și Comisia nu poate elabora peste noapte o finanțare alternativă, sprijinirea industriei europene a cipurilor este prea importantă pentru a eșua.

Protejarea lucrătorilor care lucrează la negru

Denumirea legislației cheie: Directiva privind platformele de lucru

De ce este importantă: Toate președințiile Consiliului promit să acționeze ca un intermediar onest. Stockholm are șansa de a o dovedi cu adevărat, aducând pe linia de plutire un dosar pe care țara îl urăște cu adevărat. Suedia a fost singura țară care a obiectat la propunerea Comisiei de a reclasifica până la 4,1 milioane de lucrători gigant, precum șoferii Uber și curierii Deliveroo, ca angajați. Acest lucru le-ar oferi acestora o protecție suplimentară a lucrătorilor în comparație cu statutul lor actual de contractori independenți. Suedia consideră că țările membre ar trebui să fie cele care să rezolve această enigmă, nu UE.

Situația actuală: Acest dosar este o problemă de care nu se poate scăpa, atât în Parlament, cât și în Consiliu. În ambele instituții, diferite tabere se blochează reciproc de săptămâni întregi în privința unei prevederi-cheie: lista de criterii pentru a determina dacă lucrătorii gigant sunt controlați de platforma pentru care lucrează și, prin urmare, ar trebui să fie angajați în loc de contractori independenți. Se așteaptă ca delegații UE să ajungă la un acord săptămâna aceasta, iar legislatorii câteva zile mai târziu. Cu toate acestea, nu pot fi excluse întârzieri.

Liniile de falie ale UE: Suedezii vor avea tot mandatul pentru negocierile trilaterale între cele trei instituții și s-ar putea să aibă nevoie de tot acest timp. Chiar dacă Stockholm își depășește jumătățile de măsură, se va confrunta cu un deputat condus de social-democrați (eurodeputata italiană Elisabetta Gualmini) care a arătat că este pregătită să rămână pe poziții. Adăugați la acest amestec negociatorii Comisiei care se tem că textul final ar putea, de fapt, să sporească incertitudinea atât pentru lucrători, cât și pentru platforme și știți că negocierile vor fi extrem de dificile.

Promovarea unor alegeri alimentare mai sănătoase

Denumirea legislației cheie: Etichetarea nutrițională obligatorie armonizată și obligatorie pe partea din față a ambalajului

De ce este importantă: Europenii sunt din ce în ce mai grași și mai puțin sănătoși. Mai mult de jumătate din populația adultă a UE este supraponderală, conform cifrelor din 2019, iar ratele de obezitate și de supraponderabilitate cresc rapid în majoritatea țărilor membre. Chiar și europenii cu indici de masă corporală care se încadrează în intervalul sănătos suferă de deficiențe de micronutrienți.

Având în vedere avalanșa de probleme de sănătate pe care le presupune acest spectru de malnutriție, Bruxelles-ul dorește să faciliteze alegerea unor alimente sănătoase sau, cel puțin, luarea unor decizii în cunoștință de cauză. Din 2016, aproape toate produsele alimentare din bloc trebuie să afișeze defalcarea lor nutrițională. Sistemul propus de etichetare pe partea din față a ambalajului face acum un pas înainte.

Situația actuală: Cine ar fi crezut că discuțiile despre etichetele nutriționale pot deveni atât de politice? Încă din 2020, când Bruxelles-ul și-a anunțat intenția de a stabili o etichetă la nivelul UE, Nutri-Score, de fabricație franceză, în stil semafor, a fost considerat favorit. Dar Italia a lansat curând o contraofensivă, susținând că eticheta discriminează în mod nedrept alimentele tradiționale cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr și sare. Roma și-a prezentat alternativa proprie – Bateria NutrInform – și a găsit sprijin chiar și la Praga. Dar lupta, care uneori a devenit toxică, este departe de a se fi încheiat, mai ales că suedezii, care au deja propria lor etichetă pe partea din față a ambalajului, au refuzat până acum să se implice în această problemă.

Propunerea Comisiei, așteptată inițial în 2022, a fost amânată în noiembrie fără o nouă dată de publicare, dar ar putea ajunge în continuare în timpul președinției suedeze.

Liniile de falie ale UE: Deocamdată, Bruxelles a exclus adoptarea Nutri-Score pentru întreaga UE. Într-un efort de a liniști taberele beligerante, executivul UE ar putea propune, în schimb, mai multe opțiuni din care țările să aleagă.

Având în vedere modul în care decurg discuțiile chiar înainte ca Comisia să își prezinte propunerea, nu vă așteptați ca suedezii să ajungă departe cu elaborarea unei poziții a Consiliului înainte de sfârșitul mandatului lor.

Reformarea normelor fiscale

Denumirea legislației cheie: Reformarea Pactului de stabilitate și de creștere

De ce este important: Comisia Europeană face eforturi pentru a revizui normele care stau la baza guvernanței economice a blocului și pentru a menține datoriile și deficitele publice la niveluri controlabile.

Situația actuală: Așa-numitul Pact de stabilitate și de creștere este un fel de vacă sacră în UE, iar orice încercare de reformare a acestuia va întâmpina o rezistență semnificativă. Comisia și-a prezentat ideile de schimbare și va spera să obțină un consens în rândul liderilor UE până la sfârșitul anului (ceea ce este puțin probabil să se întâmple) sau la începutul anului viitor. Dacă va primi undă verde, va prezenta modificări legislative în primele luni ale anului 2023. Reforma propusă este atât mai flexibilă, cât și mai strictă: Ea urmărește să ofere țărilor cu datorii mari și riscante mai mult timp pentru a le reduce într-un ritm convenit pe parcursul unui număr de ani, asigurându-se în același timp că nu se abat de la traiectorie, altfel riscă să se confrunte cu sancțiuni. Până în prezent, normele privind reducerea datoriei au fost mai stricte, solicitând reduceri anuale de 5% din datoria excedentară și amenințând cu amenzi de până la 2% din PIB (deși rareori aplicate).

Liniile de falie ale UE: Marea întrebare este Berlinul. Germania nu dorește să lase prea multă libertate Comisiei de a decide bilateral cu țările UE ritmul corect de reducere a datoriei și se opune acestui model. Cu toate acestea, Berlinul este izolat. Chiar și șoimul-șef, Olanda, este mai receptivă la schimbări decât se aștepta anterior.

Cu toate acestea, fără Germania la bord, nu există nicio șansă de reformă. Nu vă așteptați ca suedezii să fie prea deranjați de progresul lent în această privință: Deși normele sunt aplicabile în întreaga UE, ele sunt deosebit de stricte pentru țările din zona euro, din care Suedia nu face parte.

Redeschiderea bugetului UE

Denumirea legislației cheie: Revizuirea cadrului financiar multianual

De ce este important: Blocul comunitar a rămas fără bani. Comisia a căutat până la fundul butoiului pentru a se asigura că poate acorda finanțare Ucrainei, dar nu a mai rămas prea mult. Iar în contextul unei crize energetice, al unui război la granița Europei și al altor surse imprevizibile de cheltuieli ale UE, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a angajat să revizuiască bugetul pe șapte ani al blocului până în al doilea trimestru al anului 2023.

Situația actuală: O revizuire a fost întotdeauna în lucru, dar a fost accelerată. Anterior, Comisia declarase că va face o revizuire până la 1 ianuarie 2024. Rețineți totuși că o revizuire nu înseamnă neapărat o revizuire, deci nu înseamnă în mod cert o creștere – deși este corect să presupunem că aceasta este ceea ce va recomanda Comisia.

Liniile de falie ale UE: Vă mai amintiți acele „triburi” bugetare formate din țările membre în cadrul Consiliului din anii lungi de discuții care au precedat bugetul actual? Ei bine, acestea ar putea fi din nou în curând pe calea războiului. Este încă devreme, dar apetitul țărilor UE de a-și mări contribuțiile într-o perioadă de cheltuieli naționale ridicate, inflație record și costuri de împrumut în creștere este aproape nul.

Apetitul pentru modificări ale bugetului este scăzut.