Infofinanciar > Opinii > Poate digitalizarea să salveze sistemul de sănătate slab finanțat? Studiu de caz: Telemedicina
Opinii

Poate digitalizarea să salveze sistemul de sănătate slab finanțat? Studiu de caz: Telemedicina

Virgil Popescu
Foto: Arhiva personala

Sistemul de sănătate este slab finanțat și, în același timp, din ce în ce mai puțin populat cu specialiști. Mediul universitar pregătește – din bugetul public – specialiști care aleg, ulterior, să profeseze în occident, din cauza salariilor, a infrastructurii de sănătate și a volumului de muncă.

Potrivit datelor HotNews, în 2020, la fiecare patru ore un medic român a plecat din România. Este greu de ieșit dintr-o astfel de spirală. Cu cât pleacă mai mulți medici, cu atât volumul de muncă devine mai mare pentru specialiștii care rămân în țară, astfel încât generațiile noi de doctori vor găsi din ce în ce mai multe motive să profeseze în altă țară.

Digitalizarea, soluția de resuscitare a unui sistem aflat în colaps

Pentru industria Sănătății, digitalizarea poate reprezenta scăparea din tot acest cerc vicios. Nu doar că digitalizarea implică servicii mai rapide și mai performante pentru pacient, dar vine totodată la pachet cu debirocratizarea sistemului, cu automatizarea procedurilor și cu eficientizarea muncii doctorilor.

Țara noastră se află pe locul 3 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze evitabile, cu 306 prevenibile la suta de mii de locuitori. Mergem rar la medic, și o facem cu precădere doar atunci când simptomele devin de nesuportat. Prevenția este un cuvânt aproape necunoscut în România, țara în care 7 din 10 locuitori nu ajung la doctor pentru controale de rutină.

În tot acest context, soluțiile de telemedicină pot rupe cercul vicios din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, o soluție de telemedicină distruge barierele ce țin de timp și distanță. România se bucură de o acoperire amplă a rețelei de internet, însă suferă la prezența medicală, mai ales în mediul rural. Folosind o soluție de telemedicină, românii care locuiesc în zone greu accesibile sau cu o prezență slabă a cadrelor medicale,  pot avea acces la consultații de calitate, atât cu scop preventiv cât și, pentru unele afecțiuni, cu scopul de a acționa instant.

Însă utilizarea la scară largă a soluțiile de telemedicină vine la pachet cu mai multe beneficii generate în lanț. Tratarea de la distanță a afecțiunilor ușoare e menită să scadă presiunea pusă pe infrastructura de sănătate, acolo unde ar putea fi adresate doar cazurile grave. Mai mult decât atât, prin distrugerea barierelor ce țin de timp și distanță, telemedicina poate încuraja creșterea procentului de consultații cu scop preventiv, ceea ce va duce la identificarea afecțiunilor în stadii incipiente și, implicit, la scăderea costurilor cu tratamentul, ușurând astfel presiunea pusă pe bugetul asigurărilor de sănătate.

Iată, deci, cum implementarea unor soluții digitale de tip telemedicină poate rezolva concomitent mai multe probleme din sfera finanțelor, a resurselor umane și a sănătății.

Pandemia COVID-19

Chiar dacă în plan extern htss comercializează de mulți ani soluții în industria de healthcare, în România  serviciul de telemedicină a început să devină mai predominant în timpul pandemiei COVID-19. Vestea bună este că românii au îmbrățișat rapid această opțiune, nu mai puțin de 29% dintre români folosind o soluție de telemedicină în 2020. Întrebarea care merită pusă este dacă acest trend se va transforma în obicei pentru marea majoritate a populației, însă cert este că, de cele mai multe ori, digitalizarea reprezintă un drum cu un singur sens.

Promisiunea de a putea oferi servicii calitative pacienților într-un mediu ușor accesibil împreună cu pasiunea pentru digitalizare au creat telemedica. Misiunea noastră este de a oferi o viață mai bună pentru pacienți. Aducem împreună medicul și pacientul, pentru ca persoanele cu afectiuni medicale chiar și cronice sau fără disponibilitate să nu rămână niciodată fără îngrijire medicală.

În această eră digitală, telemedicina este unul din cele mai cautate tool-uri tehnologice din industria medicală.

Integrarea unei soluții software all-in-one, precum telemedica, este ideală atât pentru spitale și clinici, cât și pentru pacienți. Personalul medical are acces la istoricul consultațiilor și a conversațiilor, tratamente prescrise, recomandări cât și la dosarul medical electronic al pacientului . Platforma poate fi accesată direct de pe orice dispozitiv, programările pot fi gestionate flexibil atât online, cât și offline iar pacienții pot accesa foarte ușor recomandările și documentele medicale emise de către medicul specialist.