Infofinanciar > Info > Plafonul pentru facturile la energie scade! Guvernul anunță că subvențiile vor fi menținute strict pentru persoanele fizice
Info

Plafonul pentru facturile la energie scade! Guvernul anunță că subvențiile vor fi menținute strict pentru persoanele fizice

Facturi, Sursă foto: Economedia
Sursă foto: Economedia

Guvernul României a anunțat că ar urma să se rectifice eșalonat propunerea UE pentru anularea subvențiilor la energie, care sunt necastrate din cauza războiului din Ucraina. Mișcarea de modificare a condițiilor de acordare a subvențiilor pentru facturile la energie se ia în calcul după ce Comisia Europeană a recomandat ca orice fel de ajutor să fie întrerupt de către statele membre. 

Cu toate acestea, prim-ministrul dorește să găsească o cale de mijloc, pentru a nu retrage brusc plafonarea facturilor la energie electrică și gaze, de care este dependentă foarte mare parte din populație.  

Executivul propune plafonarea facturilor la energie să rămână în vigoare pentru persoanele fizice, urmând, mai apoi, ca persoanele juridice să nu mai beneficieze de această plafonare. Limita de consum ar urma apoi să fie stabilită astfel încât să fie mai scăzute față de momentul actual. 

Comisia Europeană propune ca măsurile de urgență să nu se mai prelungească 

Comisia Europeană a transmis pe data de 5 iunie că a fost luată o decizie conform căreia măsurile de urgență introduse anul trecut pentru protejarea consumatorilor de creșterea prețurilor la energie nu ar mai fi prelungite. Aceasta decizie a fost luată în scopul de a se ajunge la o calmare a piețelor continentale de energie electrică, în care s-a creat haos. 

La sfârșitului anului precedent, Uniunea Europeană din care fac parte 27 de state, se afla în mijlocul unei crize energetice acute, care era alimentată puternic de invazia Ucrainei de către trupele Rusești. După acest atac de la data de 24 februarie, statele UE au investit sute de milioane de euro pentru reducerea de taxe, alocații și subvenții. 

„Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, se arată într-un comunicat, în care se afirmă că aceste prelungiri fac referire și la măsurile de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice și la regulile de stabilire a prețurilor cu amănuntul. 

Gazele vor fi plafonate până în martie 2024 

Potrivit declarațiilor realizate de către Comisa Europeană, statele membre ale UE au convenit în luna martie a anului 2023, ca plafonarea pentru prețurile la facturile de gaze să rămână gestionată pentru o perioadă de 12 luni, adică plafonarea la agze ar urma să rămână în vigoare până în martie 2024. 

În plus, Comisia Eurpeană au declarat că prețurile la energie electrică au scăzut la 80 euro per MwH, iar cele la gaze s-au stabilizat, comparativ cu creșterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022, care sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.  

În același timp, după ce Comisia Europeană a luat decizia de a anula oferirea ajutoarelor, pentru a se ajunge la o stabilizare a pieței continentale, Marcel Boloș a anunțat că voucherele sociale vor fi majorate cu 50%. 

În cadrul unui videoclip postat pe pagina sa de Facebook, Boloș a transmis că  peste 50.000 de carduri educaționale destinate achiziționării hainelor și rechizitelor școlare, au fost încărcate cu suma de 500 de lei, potrivit RomâniaTV.

„Ultimul aspect, referitor la tipurile de cheltuieli care sunt eligibile cu voucherul de 2.000 lei pe care l-am oferit prin programul ‘Sprijin pentru nou-născuți’: pot fi achiziționate produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (șampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf. Nu pot fi achiziționate alimente.

Închei cu o veste bună: din analizele noastre reiese că în următorii ani putem creşte valoarea sprijinului pentru mame la 3.000 de lei, așa că voi propune această măsură în Guvern”, a mai declarat ministrul Marcel Boloş.