Infofinanciar > Info > Plafonarea prețurilor la alimente. Produsele noi ce vor fi adăugate pe listă
Info

Plafonarea prețurilor la alimente. Produsele noi ce vor fi adăugate pe listă

alimente sursă foto: impact.ro
sursă foto: impact.ro

Mulți români se confruntă cu probleme atunci când vine vorba de factorul financiar. Veniturile mici nu le ajung pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi. Cei mai mulți bani ajung pe alimente și alte necesități. Având în vedere acest lucru, prețurile unor alimente vor rămâne în continuare plafonate. Această veste bună pentru români a fost anunțată de premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului a precizat că plafonul pentru anumite alimente va fi în continuare implementat. Astfel, în 2024, românii vor beneficia de prețuri mai mici pentru produsele necesare. Marcel Ciolacu a explicat că măsura s-a dovedit a fi extrem de benefică pentru români. Iar producătorii au câștiguri mai mari din rulaj.

Plafonarea prețurilor la alimente

Guvernul a luat decizia de a continua cu măsura de plafonare a prețului pentru alimente. Premierul Marcel Ciolacu a explicat că nu există un motiv întemeiat pentru creșterea prețurilor. Mai ales că această măsură a fost benefică pentru români, dar și pentru producători.

„Vom veni în continuare cu plafonarea, vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câştigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creşterii preţurilor în acest moment. Nu s-a scumpit combustibilul, acciza este nesemnificativă în acest moment, nu am văzut o creştere a preţului la petrol”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, acest plafon al prețurilor va fi menținut până se va ajunge la un acord cu producătorii și distribuitorii.

A scăzut nivelul de trai în România

Marcel Ciolacu a atras atenția la faptul că nivelul de trai a scăzut în România. Dar, acest lucru nu este valabil doar pentru țara noastră. La momentul actual, există o fragilitate din punct de vedere economic. Dar, oficialul a asigurat cetățenii că România va face față provocărilor, iar criza economică nu a lovit statul.

„A scăzut nivelul de trai. Avem datoria de a creşte nivelul de trai la oameni şi de a readuce echilibru în societate. Acest lucru este prioritar pentru Guvernul României, prin dialog vom găsi, sunt convins, cele mai bune soluţii şi în ceea ce priveşte preţurile. Nu voi mai accepta creşteri de preţuri anormale şi care nu au niciun fundament” a explicat șeful Guvernului.

Noi produse pe lista plafonării

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat că plafonarea prețului la alimente ar putea continua și după data de 31 ianuarie 2024. De asemenea, a fost luată în calcul introducerea unor noi alimente pe lista plafonării. Mai exact, este vorba despre carnea de miel. Dar, această schimbare necesită în prealabil o discuție cu retailerii și procesatorii.

„Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă” a explicat ministrul Agriculturii, conform Adevărul .