Infofinanciar > Info > Schimbări majore la plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Ce trebuie să știe românii 
Info

Schimbări majore la plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. Ce trebuie să știe românii 

plafonare prețuri alimente (sursă foto: playtech.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

Plafonarea prețurilor la gaze și la energie electrică este o măsură extrem de utilă pentru români. Acești pot face față costurilor extrem de mari de pe facturi. Totuși, legislația pentru plafonare ar urma să aibă schimbări majore.

Această plafonare la gaze și la energie electrică va fi până pe data de 31 martie 2026. În cazul unor prevederi vor apărea modificări.

Plafonarea prețurilor la gaze și energie

De la data de 1 aprilie 2024, prețul maxim ce va fi plafonat de 1 leu/MWh va fi pentru consumatorii non-casnici de energie electrică. Pentru cei casnici, ce vor avea un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună, prețul pentru un kWh va fi de 1,2 lei. Aceasta va fi mai mic decât cel prezent situat la 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici ce vor consuma pe lună mai mult de 300 kWh vor plăti 1,2 lei pe un kWh. Celelalte prețuri nu se vor schimba. Statul va putea deconta de la furnizorii de energie electrică doar 700 de lei/ MWh.

Gazele pentru consumul populației vor fi vândute de către producătorii români către furnizori la cel mai redus preț. Acest nivel se va situa între 150 lei/MWh și prețul pieței. Ultimul preț cu care vor comercializa producătorii va fi media tranzacțiilor din piețe. Aceste operațiuni vor fi realizate în luna respectivă de consum. Dacă nu există tranzacții, prețul va fi cel din luna trecută. În acest caz sunt vizate Petrom, Romgaz și BSOG. Până acum, prețul pentru un MWh era de 150 de lei.

Ce vor plăti producătorii

Conform romaniatv.net, Același costuri vor avea și producătorii de gaze. Aceștia vor plăti, de asemenea, impozit suplimentar. Acest lucru nu se întâmpla până acum. Producătorii de gaze erau feriți prin intermediul legislației  de plata impozitului pentru cantitățile de gaze.

De la finele acestui an va fi eliminat mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice. Cei ce produc energie electrică vor vinde la prețul de 450 de lei/MWh. Prețul de vânzare în ceea ce privește energia electrică ce este comercializată prin intermediul MACEE se situată la nivelul de 400 de lei/ MWh.

De asemenea, producătorii de energie electrică vor achita și un impozit suplimentar. Acesta din urma va fi în valoare de 80% din diferența dintre prețul de vânzare și prețul de referință. Până acum, valoarea acestui impozit era de 100%.

Valoarea facturii clientului, în perioada 1 aprilie 2005 și 1 aprilie 2006, va fi calculată drept sumă între prețul mediu al tranzacțiilor din piețe ce au termen de livrate în suma în curs, ți între prețul PZU al lunii respective. Acest ultim procent este în valoare de 40$. Marja de furniza va fi în valoare de 73 de lei/MWh.