Infofinanciar > Lumea la zi > PIB-ul Canadei, creștere peste așteptări. 2024, un an bun pentru economia statului
Lumea la zi

PIB-ul Canadei, creștere peste așteptări. 2024, un an bun pentru economia statului

Canada intenționează să reducă numărul de rezidenți temporari
sursa foto arhiva

PIB-ul Canadei a crescut mai mult decât se așteptau specialiștii, cu 0,6% în ianuarie. Economia canadiană a avut un început solid de an. Creșterea economică din primele două luni fiind mult peste previziunile Băncii Canadei. Ceea ce a întărit așteptările ca banca centrală să rămână din nou pe margine la următoarea ședință de politică monetară.

Expansiunea din ianuarie a fost cea mai puternică din ultimul an. Susținută de o redresare ca urmare a încetării grevelor din sectorul public în Quebec. Dar și de o activitate sporită în multe segmente ale economiei. Iar o estimare rapidă sugerează că ritmul s-a menținut și luna trecută. Datorită creșterilor din domenii care variază de la extracția resurselor naturale la industria prelucrătoare și finanțe, a anunțat Statistics Canada.

PIB-ul Canadei, creștere peste așteptări

Inflația din țară a scăzut în ultimele luni, iar pe piața forței de muncă se acumulează întârzieri. Totuși, revenirea creșterii industriei în 2024 sugerează că nu există nicio urgență pentru Banca Canadei de a începe să reducă ratele dobânzilor. Iar economiștii continuă să se aștepte ca aceasta să lase rata dobânzii de politică monetară neschimbată la ședința de luna viitoare. Fiind posibil și pe parcursul primei jumătăți a anului.

Produsul intern brut, o măsură amplă a bunurilor și serviciilor produse în întreaga economie, a crescut cu 0,6% în luna ianuarie față de luna precedentă. Vorbim de până la 2.218.000 de miliarde de dolari canadieni. Echivalentul a 1.635 de miliarde de dolari, a anunțat Statistics Canada. Acest rezultat a fost mai puternic atât față de prognoza de consens a economiștilor, cât și față de estimarea anticipată a agenției de date. Ambele pentru o creștere de 0,4%. Comparativ cu anul precedent, PIB-ul pe industrie în prima lună a anului a crescut cu 0,9%.

„Economia a început anul 2024 cu un bang. Câștigurile pe scară largă sugerează că economia se descurcă mai bine decât se aștepta, în ciuda politicii monetare restrictive”, a declarat Arlene Kish, director pentru economie canadiană la S&P Global Market Intelligence. Care se așteaptă la prima reducere a ratei dobânzii în Canada doar în luna iulie.

Economia canadiană

Economia canadiană a intrat efectiv în impas la mijlocul anului trecut. Deoarece cererea de consum și investițiile întreprinderilor s-au estompat sub povara campaniei agresive de creștere a ratelor dobânzilor derulate de banca centrală.

Banca Canadei urmează să își actualizeze proiecțiile economice atunci când va lua următoarea decizie privind dobânda pe 10 aprilie. Instituția bancară prevăzuse o creștere modestă de doar 0,5% anualizat în primul trimestru al acestui an. După o ușoară redresare în ultimele trei luni ale anului 2023. Economiștii estimează că se va păstra ritmul ascendent. Creșterea urmează să se situeze la peste 2% pentru acest trimestru și ar putea avansa chiar până la 3,5%.

Greve și activitate economică

Activitatea economică din ianuarie a fost impulsionată de industriile producătoare de servicii. Cu o revenire în domeniul educației, ca urmare a încheierii grevelor din sectorul public din Quebec. Care au contribuit la scăderea de 0,1% a PIB-ului în decembrie, revizuită în scădere.

Producătorii canadieni au înregistrat, de asemenea, o redresare în ianuarie, la fel ca și utilitățile. Cu o scădere bruscă a temperaturilor la mijlocul lunii, care a determinat o creștere a cererii în zonele vestice ale Canadei. Grevele din Quebec din noiembrie și decembrie au vizat și o parte din lucrătorii din domeniul sănătății din provincie. Când acestea s-au încheiat, a început o grevă a unor profesori din provincia Saskatchewan.

Industriile producătoare

În general, industriile producătoare de servicii au crescut cu 0,7% în cursul lunii. Iar industriile producătoare de bunuri au crescut cu 0,2%, deoarece a recuperat tot declinul înregistrat în decembrie. Iar utilitățile și-au revenit datorită unei scăderi bruște a temperaturilor la jumătatea lunii. Care a dus la o creștere a cererii în zonele vestice ale Canadei.

Totuși, transportul feroviar a scăzut pentru a doua lună consecutiv, afectat de vremea de iarnă din vestul Canadei care a afectat operatorii de trenuri, iar extracția de petrol și gaze s-a retras după ce a atins un nivel record în decembrie, în timp ce industria extractivă a scăzut după trei luni consecutive de creștere.

Primele indicații ale Statisticii canadiene pentru luna februarie sugerează că activitatea din sectorul utilităților s-a estompat. Dar a compensat doar parțial creșterea din alte domenii. Estimarea urmează să fie actualizată odată cu publicarea datelor oficiale privind PIB-ul pentru luna februarie, la 30 aprilie.

Previziuni la nivelul dobânzii

Economiștii se așteaptă ca Banca Canadei să lase dobânda de referință la nivelul maxim de peste două decenii de 5% pentru a șasea ședință de politică monetară consecutivă la 10 aprilie. Totuși, mulți anticipau că factorii de decizie ar putea semnala că se pregătește terenul pentru reduceri mai târziu în cursul anului. Banca centrală caută semne că măsurile atent monitorizate ale inflației de bază se îndreaptă în mod sustenabil spre o scădere. De asemenea, rămâne precaută față de inflația salarială ridicată și față de semnele recente de redresare a pieței imobiliare.

Datele privind salariații au arătat că în ianuarie nu s-au înregistrat schimbări semnificative în ceea ce privește locurile de muncă vacante. De asemenea, s-a observat o creștere de 3,9% a câștigului mediu săptămânal față de anul precedent.

Strategii de la TD Securities au sugerat că cele mai recente cifre privind PIB-ul vor ridica ștacheta pentru Banca Canadei la următoarea ședință. De asemenea, înseamnă că va dori să vadă mai mulți indicatori pentru februarie și martie înainte de a-și schimba poziția. Într-un raport de cercetare, aceștia au afirmat că impulsul reînnoit al economiei până în 2024 va face mai greu pentru oficialii băncii centrale să accepte decelerarea recentă a indicelui prețurilor de consum. Care s-a răcit în mod neașteptat la 2,8% în februarie, apropiindu-se de ținta de 2% a Băncii Canadei, conform The Wall Street Journal .