Infofinanciar > Info > Crește piața de haine second-hand. Specialiștii prevăd o explozie
Info

Crește piața de haine second-hand. Specialiștii prevăd o explozie

tir haine second hand
sursa foto; andrei-trust

Conform unui raport publicat de ThredUp, piața hainelor second se va dubla. Această evoluție va avea loc până în anul 2027, iar valoarea va atinge 350 de miliarde de dolari. Potrivit ThredUp, în anul 2022, valoarea pieței de haine second-hand era de 177 de miliarde de dolari.

Specialiștii sunt de părere că în următorii patru ani valoarea pieței se va dubla. În acest context, comercianții au în plan să schimbe politica de vânzare. Mai exact, dacă hainele la mâna a doua se vor vinde în continuare la fel de bine, aceștia nu vor mai avea o producție la fel de mare de haine noi.

„Raportul subliniază faptul că piaţa de haine second-hand nu mai este un segment de nişă al industriei modei, ci mai degrabă o tendinţă predominantă care se aşteaptă să continue să crească în următorii ani. Dacă în trecut principalul scop era de a avea haine de calitate mai accesibile ca preţ, în prezent, acest tip de shopping este perceput ca o soluţie sustenabilă, în special în rândul tinerilor. Aceştia îşi doresc să reducă supra-consumul, ştiind că pentru fabricarea de materiale textile se consumă extrem de multă apă, iar procesul este foarte poluant pentru mediul înconjurător”, este declarația făcută de Rodica Bulăceanu, reprezentantă a organizaţiei Humana People to People.

Mai multe haine second-hand

Potrivit unui sondaj realizat la nivel global, cei mai mulți oameni care achiziționează haine second-hand sunt așa numitele generații Z și milenialii. Aceștia sunt de părere că achiziționarea hainelor second-hand este una dintre cele mai bune soluții pentru protejarea mediului înconjurător.

Un studiu a arătat faptul că, în anul 2022, 56% din români au cumpărat haine second-hand. 62% dintre ei au motivat acest lucru prin încercarea de a face economie. Pe lângă aceștia, 13% au declarat că sunt iubitori de haine vintage. 10% sunt de părere că în magazinele cu haine la mâna a doua se regăsesc articole vestimentare unicate. Numai 6% au spus că motivul pentru care achiziționează din magazine second hand este protejarea mediului.

În decursul anului trecut, numai prin intermediul magazinului Humana s-au vândut mai mult de trei milioane de articole vestimentare și accesorii la mâna a doua. Printre cele mai căutate au fost rochiile, tunicile, produsele din denim şi jachetele de tip crop, din piele sau imitaţie din piele.

Poluarea

După cum arată datele unui studiu realizat în anul 2019, industria textilă este a patra cea mai poluantă din lume. Aceasta produce 10% din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale planetei. Previziunile sunt sumbre. Dacă industria va continua în acest fel, până în 2050, procentul de 10% va sări la 26%. Pentru a produce materiale textile noi, consumul este uriaș. Anual se consumă 93 de miliarde de metri cubi de apă potabilă. Cantitate care este suficientă pentru a satisface nevoie a mai mult de 1,7 miliarde de oameni, informează economica.net