Infofinanciar > Info > Bărbații se împrumută mai mult! Piața creditării a înregistrat o creștere semnificativă
Info

Bărbații se împrumută mai mult! Piața creditării a înregistrat o creștere semnificativă

împrumuturi bănci (Sursă foto: afaceri.news)
sursa foto arhiva companiei

În primele trei luni ale anului curent, piața creditării a înregistrat o creștere favorabilă, evidențiind un interes continuu pentru achizițiile imobiliare, trend observat încă de la sfârșitul anului 2023.

Conform datelor furnizate de Imobiliare.ro, bărbații au fost cei care au solicitat cel mai mare număr de împrumuturi pentru achiziționarea de locuințe.

Anul a debutat cu un avânt semnificativ, înregistrându-se doar în primele două luni ale anului 2024 un total de 6,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro) în credite noi acordate în lei pentru locuințe către gospodăriile populației. Această sumă a depășit considerabil nivelul raportat pentru întregul prim trimestru din 2023, care a fost de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), conform rapoartelor publicate de Banca Națională a României (BNR). De asemenea, rezultatele prezentate de Imobiliare.ro Finance au reflectat un volum cu 83% mai mare de credite acordate în primele trei luni ale anului 2024 prin intermediul celor 200 de brokeri din rețeaua națională, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Dobânzile au continuat să scadă la începutul anului 2024

Creșterea apetitului românilor pentru împrumuturi a devenit evidentă încă din ultimele trei luni ale anului 2023, când volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în comparație cu perioada similară din 2022, atingând suma de 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR. Această tendință ascendentă a fost susținută de condițiile favorabile din piață, care au încurajat nu doar achizițiile, ci și refinanțările. De asemenea, anunțul privind majorarea cotei reduse de TVA pentru locuințele cu prețuri de până la 120.000 euro a contribuit la acest rezultat.

În conformitate cu comunicatul emis de Imobiliare.ro, dobânzile au continuat să scadă la începutul anului 2024, dar au rămas la un nivel mai ridicat decât în 2021, anterior apariției șocurilor economice cauzate de războiul din Ucraina și inflația puternică. În paralel, veniturile românilor au înregistrat o creștere semnificativă. De exemplu, în ianuarie 2024, salariul mediu net lunar a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, înregistrând o creștere de 14% față de aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Ofertele avantajoase pentru finanțare au fost disponibile încă din ianuarie 2024 pentru cei interesați să își îndeplinească visul de a deveni proprietari, cea mai atractivă variantă fiind o dobândă fixă de 5,75% pe o perioadă de 5 ani sau 3 ani, în funcție de bancă. Experții prognozează noi reduceri pe parcursul anului 2024 în acest domeniu, în special în a doua jumătate a anului, în absența unor noi șocuri economice majore.

Chiriile de prin România

În primul trimestru al anului 2024, valoarea medie a unui credit ipotecar a fost de aproximativ 66.000 de euro, iar rata medie plătită de cei care au apelat la finanțare pentru achiziționarea unei proprietăți a fost aproape de 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile orașe pentru un apartament cu două camere a fost în multe cazuri egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. De exemplu, în Cluj-Napoca, bugetul necesar pentru închirierea unui astfel de apartament a fost de 525 euro/lună, în timp ce în București a fost de 500 euro/lună, conform celor mai recente date centralizate de Imobiliare.ro. În Brașov, chiria medie pentru un apartament cu două camere a fost de 479 euro/lună, iar în Constanța a ajuns la 450 euro/lună.

Deși un avans de 15% ar indica teoretic un preț de achiziție de aproximativ 77.600 de euro, mulți dintre cei care solicită finanțare au ales să ofere un avans propriu mai semnificativ, ceea ce a determinat ca valoarea medie reală a tranzacțiilor să fie mai mare. Potrivit estimărilor specialiștilor, prețul mediu al proprietăților cumpărate prin credit se apropie de 83.000 de euro în marile orașe.

„Românii sunt tot mai interesați de achizițiile imobiliare în scop investițional. Un sfert dintre clienții noștri sunt cel puțin la a doua achiziție, iar conform regulamentelor BNR, aceștia nu pot obține împrumuturi cu un avans de 15%, ci sunt obligați să ofere un avans de 25%. O altă categorie de persoane care solicită împrumuturi pentru achiziționarea unei proprietăți sunt cei care au economii substanțiale și pot acoperi o bună parte din prețul imobilului. În acest caz, discutăm în principal despre credite cu valori mai mici care presupun rate mai mici”, a declarat Doru Iliescu, Director General Imobiliare.ro Finance.

Cea mai ieftină variantă

Dobânda fixă este preferată în 98% din cazuri, indiferent de tipul împrumutului ales, deoarece oferă o serie de avantaje, dintre care predictibilitatea este unul dintre cele mai importante, scrie MediaFax.

„Un împrumut cu dobândă fixă reprezintă, la ora actuală, varianta mai ieftină disponibilă. Dobânda fixă este cu 2,1% mai mică decât cea mai mică dobândă variabilă, care este de 7,90%, conform programului guvernamental Noua Casă. În plus, dobânda fixă nu rezervă surprize, indiferent de evoluțiile pieței”, a explicat Doru Iliescu.

În general, creditele în lei sunt preferate de majoritatea românilor care își achiziționează o locuință, datorită avansului necesar mai mic față de cel solicitat pentru împrumuturile în valută și gradului mai mare de îndatorare acceptat de bănci.

Deși pe piața rezidențială femeile sunt cele care iau în majoritatea cazurilor decizia finală de achiziție într-o familie, statisticile arată că aproape 60% dintre creditele acordate prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance au fost contractate de bărbați.

În primele trei luni ale anului curent, cei mai mulți români care au solicitat un credit ipotecar au avut între 31 și 40 de ani. Totuși, dorința de a deveni proprietar se manifestă și în rândul tinerilor sub 30 de ani, aceștia reprezentând aproximativ 30% dintre persoanele care au apelat până la sfârșitul lunii martie la un împrumut pentru achiziționarea unei locuințe.

Prețurile solicitate

Conform Indicelui Imobiliare.ro, luna martie a adus creșteri pe întreaga linie în piața rezidențială. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a atins nivelul de 1.580 euro/mp util la nivel național.

În Cluj-Napoca, cel mai scump oraș pentru cumpărători, s-a înregistrat un nou record pe țară, cu un preț mediu de 2.704 euro/mp util, în creștere cu aproape 11% față de martie 2023.

Bucureștiul își revine din pierderile suferite în fața Brașovului, datorită creșterii semnificative a prețurilor pe segmentul de piață nou, ajungând la un preț mediu de 1.700 euro/mp util. Totuși, Brașovul rămâne al doilea cel mai scump oraș din țară, prețul mediu solicitat pentru apartamente crescând cu 3% într-o lună, ajungând la 1.870 euro/mp util.

Majorări similare s-au observat și în Iași față de luna februarie, în timp ce piața din Constanța aproape că a stagnat.