Infofinanciar > Info > Peste 1.600 de români mor anual în accidente rutiere. Care sunt principalele cauze
Info

Peste 1.600 de români mor anual în accidente rutiere. Care sunt principalele cauze

Accidente rutiere - sursa foto - playtech.ro
sursa foto: arhiva companiei

Anual, în România, peste 1.600 de oameni își pierd viața în accidente rutiere. Una dintre principalele cauze ale acestor tragedii este utilizarea telefonului mobil în timpul condusului, alături de lipsa implicării autorităților, conform declarațiilor lui Titi Aur.

Titi Aur a criticat autoritățile pentru lipsa de interes în rezolvarea problemelor legate de siguranța rutieră în România. El a menționat că nu se întreprind suficiente acțiuni pentru prevenirea accidentelor, cu excepția unor măsuri de coerciție sporadice.

Ce factori conduc la accidente rutiere

De asemenea, a evidențiat lipsa de implicare a Ministerului Transporturilor în promovarea siguranței rutiere și lipsa educației adecvate pentru copii privind comportamentul sigur în trafic.

„În primul rând, pot să spun că autoritățile noastre, începând de la cel mai înalt nivel, nu sunt deloc interesate de acest aspect. Nu există accidente pe șosea pentru ei.

Sunt foarte multe probleme de rezolvat în România, problema accidentelor nu există.  Şi când spun asta, o zic justificat, pentru că nu se face nimic în acest sens. Mai puțin câteva măsuri de coerciție și mai puțin câteva acțiuni făcute de Poliția Rutieră. În rest, nu se face nimic.

Ministerul Transporturilor răspunde de siguranța rutieră în România, dar în Ministerul Transporturilor nu există acest capitol, nu-i interesează siguranța rutieră.

Nu se face nimic pentru îmbună îmbunătățirea sistemului de pregătire. Adică, în școala generală, tot ce înseamnă cursuri de pregătire pentru copii, ca să înțeleagă cum să meargă pe stradă, cum să meargă în mașina părinților, cum să fie în siguranță.

Școala de șoferi, la nivelul anilor  ’80

Titi Aur spune că școala de șoferi din România este într-o stare precară, sub nivelul anilor ’80. Autoritățile nu iau măsuri. Lipsa instruirii defensivie și a normelor pentru atestatele profesionale, precum și absența campaniilor educaționale eficiente duc la un număr ridicat de accidente rutiere.

Școala de șoferi este în România mult sub nivelul anilor 80 și nu se face nimic. Atestatele profesionale se fac așa cum se fac. Cursuri de conducere defensivă nu se doresc, nu se vrea, deși există o lege.

Ministerul Transporturilor refuză să facă norme pentru această lege, Protecția muncii nu se face în România cu specific pentru conducătorii auto. Nu se face nicăieri nimic.

Nu se fac campanii corecte și coerente pentru transmiterea mesajelor, nu doar de modificări legislative, care se fac. Ministerul de Interne face anumite campanii și se transmit, să zic, modificări legislative.

Permisul se obține prea ușor

Procesul de obținere a permisului este simplificat, cu teste online care nu garantează înțelegerea reală a regulilor de circulație. Acest lucru poate contribui la riscul crescut de accidente din cauza lipsei de pregătire adecvată pentru conducerea în siguranță.

„Dar partea de educație, de prevenție, zero absolut. Și atunci suntem pe primul loc în Europa la sânge pe șosea.

Din păcate, autoritățile nu fac nimic. Oamenii, cei de la volan, mulţi greșesc pentru că nu știu, mulți greșesc pentru că nu cred că li se poate întâmpla. Mulți fac greșeli pentru că nu știu nici măcar regulile de circulație corect, că nu se mai învață.

Acum, la școala de șoferi, ca să iei examenul, completezi niște chestionare pe internet până când faci tu peste 22-23 de puncte și, într-adevăr, le înveți mecanic, dar nu înțelegi de ce și cum. Ai luat permisul şi lasă, că se descurcă el.

Și, într-adevăr, marea majoritate dintre noi ne descurcăm pe șosea, doar că unii nu se descurcă, din păcate.

(…) Până când autoritățile nu vor face ceva, aici vom fi”, a spus Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, sâmbătă, la Antena 3 CNN.