Infofinanciar > Info > Permisul de conducere se va obține mai ușor! Se modifică și perioada de valabilitate
Info

Permisul de conducere se va obține mai ușor! Se modifică și perioada de valabilitate

permisul de conducere (sursă foto: observatornews.ro)
sursa foto: arhiva companiei

Ministerul Afacerilor Interne propune o revizuire a regulilor privind eliberarea permisului de conducere și a duplicatului acestuia. Într-un proiect de ordin de ministru pus în dezbatere publică, Ministerul intenționează să înlocuiască un ordin similar din 2013 care stabilea condițiile de eliberare a permisului de conducere și a duplicatului acestuia cu noi reguli referitoare la valabilitatea administrativă.

Conform noului ordin propus, procedura pentru obținerea unui duplicat al permisului de conducere va fi simplificată. În contrast cu prevederile actuale, noul ordin clarifică că duplicatul permisului de conducere va fi emis menținând valabilitatea administrativă a acestuia.

Procedura pentru obținerea unui duplicat al permisului de conducere va fi simplificată

De asemenea, se propune o schimbare în procedura de eliberare a duplicatului în cazurile de pierdere, furt sau deteriorare a permisului de conducere, sau în cazul în care titularul își schimbă numele.

Astfel, duplicatul unui permis de conducere se va face „prin intermediul unor servicii on-line, fără a mai fi necesară deplasarea solicitanților la sediile serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, asigurându-se verificarea identității și protecția datelor personale prin procedura urmată pentru crearea conturilor de acces la serviciile on-line de pe site-ul DGPC”, scrie în nota de fundamentare.

Pentru a facilita această tranziție către noile reguli, vechiul permis de conducere nu va mai trebui returnat la Direcția Generală de Permise de Conducere. Acesta va înceta să mai fie valabil odată cu eliberarea noului permis de conducere.

Se modifică și perioada de valabilitate

În plus, o altă modificare importantă se referă la perioada de valabilitate a documentului de înlocuire a permisului de conducere. Conform prevederilor actuale, după înregistrarea cererii în SINEPCVÎ, permisul de conducere anterior devine nul. În schimbul acestuia, titularului i se poate elibera o dovadă temporară. Aceasta este valabilă timp de 15 zile până la emiterea unui nou permis. Conform noului ordin, acest termen de valabilitate este prelungit la 30 de zile.

Legislația referitoare la permisele de conducere a suferit mai multe modificări recente și se preconizează schimbări și în alte aspecte. În luna februarie, a fost adoptată o lege care permite susținerea examenului teoretic în orice loc din țară. Anterior, legea stabilea că examenul poate fi susținut doar în localitatea de domiciliu a solicitantului, potrivit fanatik.