Infofinanciar > Info > Pensionarii, păcăliți de stat. Cu cât va crește în realitate pensia din 2024
Info

Pensionarii, păcăliți de stat. Cu cât va crește în realitate pensia din 2024

pensiile românilor (sursă foto: cancan.ro)
sursă foto: cancan.ro

Anul 2024 vine cu multe schimbări și beneficii. Românii vor avea parte de majorări, așa cum a promis Guvernul. Acestea vor fi realizate atât la nivelul salariilor, cât și a pensiilor. Angajații, dar și vârstnicii vor începe noul an cu un venit mai mare.

Noua lege a pensiilor va fi aplicată de la 1 ianuarie. Iar pe lângă majorări, veniturile pensionarilor vor crește și în urma recalculării. Ce va fi aplicată prin intermediul noii formule de calcul. Dar, care este mai exact suma cu care vor crește pensiile?

Majorarea pensiilor din 2024

Pensiile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2024. Procentul de majorare este 13,8%, în raport cu rata inflației din anul precedent. Astfel, pensionarii vor încasa mai mulți bani de la stat. Dar, deși este vorba de o majorare, mulți experți economici spun că aceasta nu va fi resimțită de vârstnici.

Potrivit calcului, suma majorării raportată la pensiile actuale și costurile ridicate de trai nu va fi suficientă. Spre exemplu, un cetățean care încasează în prezent o pensie de 1.785 de lei, va avea parte de un plus de 13,8%. Această majorare se traduce în 246 de lei. Adică, pensionarii vor avea parte de o creștere de doar 8 lei pe lună.

„În primul rând, aceste majorări, dacă ne referim la pensii, sunt absolut normale și din punctul meu de vedere sunt oarecum insuficiente, pentru că rata inflației a fost într-adevăr de vreo 16,7%” a spus Cristian Păun, analist economic.

Puterea de cumpărare

Economiștii trag un semnal de alarmă cu privire la noile majorări. Aceștia explică faptul că pensionarii ar trebui să ia în calcul mai multe aspecte. Deși pensiile vor crește, efectele acestei majorări nu vor fi simțite la nivelul cheltuielilor. De asemenea, puterea de cumpărare la nivelul pensionarilor va scădea drastic. Mai exact, aceștia vor pierde un sfert din puterea de cumpărare. Chiar și fără majorarea promisă de la 1 ianuarie. Din cauza actualului context al creșterii prețurilor pentru produse și servicii.

„A fost un ritm de creștere a salariului mediu net brut ca fiind negativ și a mai tras în jos această majorare, dar de fapt, ca putere de cumpărare, pensionarii pierd. De la 1 ianuarie, le crește pensia, dar doar cu 13,7%, și nu cu 16,7% cât a fost inflația în 2022, ca să nu mai spunem că inflația în 2023, cel puțin pe zona pensionarilor, eu zic că se apropie mai degrabă de 10%” a explicat economistul.

Majorarea salariilor, o iluzie

Potrivit economiștilor, creșterea salariilor promisă de Guvern este doar o iluzie. Mai exact, o majorare care nu va ajuta prea mult angajații. Având în vedere situația economică de la nivelul țării.

„Economia trebuie să înflorească și trebuie să aducem investitori noi în economia românească care să se bată pe cei care sunt angajați în economia reală. Doar așa putem crește sănătos salariile. Această creștere din pix este iluzorie, adică să te apuci tu să crești salariul minim cum vrei tu, ca Guvern. Nu e în regulă să faci asta, salariul fiind un preț al pieței muncii, rezultatul cererii și al ofertei de muncă din piață”, a spus Cristian Păun, conform News18 .