Infofinanciar > Info > Pensionarea anticipată nu va mai fi posibilă din septembrie! Cine este afectat
Info

Pensionarea anticipată nu va mai fi posibilă din septembrie! Cine este afectat

Pensionari, Sursă foto: Impact.ro
sursa foto: arhiva companiei

Persoanele care doresc să se pensioneze anticipat în România sunt sfătuite să se grăbească. Asta deoarece din septembrie pensionarea anticipată va deveni imposibilă pentru mai multe categorii de angajați. Conform noii legi a pensiilor, se prevede interzicerea pensionării anticipate.

Printre cei afectați se numără angajații care au lucrat mai mult de 30 de ani în zone poluate. Aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani. Totuși, această opțiune nu va mai fi disponibilă odată ce noul text legislativ intră în vigoare, începând cu 1 septembrie 2024. De asemenea, această schimbare va afecta și persoanele care lucrează în condiții dificile. Printre aceștia se numără piloții de avioane, care și ei beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare.

Pensionarea anticipată nu va mai fi posibilă din septembrie!

„La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”, prevede articolul 59 din Legea 359/2023.

Persoanele eligibile pentru pensionarea anticipată sunt:

-cele care se află la maximum cinci ani distanță de vârsta standard de pensionare;

-cele care au îndeplinit condițiile necesare pentru acest tip de pensie. Această categorie include persoanele care au acumulat un stagiu de cotizare de cel puțin opt ani peste stagiul minim de cotizare prevăzut de lege.

În prezent, vârsta standard de pensionare în România este de aproximativ 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Persoanele care s-au pensionat anticipat și ajung la vârsta standard de pensionare trebuie să țină cont că pensia anticipată se convertește automat în pensie pentru limită de vârstă și este recalculată în funcție de noii factori care trebuie luați în considerare.

„Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.

De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceștia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată. Încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Antena3.