Infofinanciar > Info > Pensionare la 60 de ani fără penalizări. Ce a anunțat Ministrul Muncii
Info

Pensionare la 60 de ani fără penalizări. Ce a anunțat Ministrul Muncii

Pensionare la 60 de ani fără penalizări
Sursa foto: capital.ro

O noutate în legislația națională aduce posibilitatea pensionării la vârsta de 60 de ani în România fără a suporta nicio penalizare. Această variantă de pensionare anticipată fără penalizare a stârnit discuții în ultimele luni, mai ales în contextul intrării în vigoare a noii legi a pensiilor la 1 septembrie 2024.

Astfel, printre categoriile care vor beneficia de această măsură se află românii care au desfășurat activități în condiții de muncă deosebite sau speciale.

Pensionare la 60 de ani fără penalizări

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a abordat subiectul privind persoanele din România care sunt eligibile pentru pensionarea anticipată.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul. Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive.

Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit. Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Există și o altă grupă de români care pot accesa pensia anticipată fără a suferi penalități. Conform declarațiilor ministrului Muncii, aceasta se referă la bărbații care pot solicita pensionarea la vârsta de 60 de ani, cu condiția să aibă un stagiu de cotizare de minim 40 de ani.

,,Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege. Fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a afirmat Simona Bucura Oprescu.

Persoanele din România vor beneficia de o creștere a veniturilor

,,Eu aș vrea să nuanțez. Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate. Este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate.

Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale. Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii pentru care se oferă 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armată. Respectiv, dacă a fost cazul, probabil în cazul puținilor pensionari, de prizonierat sau detenție politică. Punctele de stabilitate sunt puncte prin care, pe lângă contributivitate, răsplătim munca și rămânerea în activitate astfel încât pensionarii cu un stagiu de cotizare mai îndelungat vor avea o pensie mai bună.

Această diferență se vede în special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială. Fiindcă astăzi avem în România aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt în indemnizația minimă socială.

Aceștia au beneficiat deja de o creștere datorită majorării de la 1 ianuarie cu 13,8% . De la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Ei bine, în cazul celor în indemnizația minimă socială. Care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorită punctelor de stabilitate. Nu vor mai fi otova cu toții, ca într-un sac, la același nivel. Cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie.

Nu vor mai primi același venit ca pensionarul care a lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare. Are pensie limită de vârstă și care primește tot indemnizația minimă socială. Datorită punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult”, a explicat Simona Bucura Oprescu, conform mediaflux.ro.