Infofinanciar > Info > Pensiile românilor, subiect de discuție. Ce a transmis Nicolae Ciucă despre majorare
Info

Pensiile românilor, subiect de discuție. Ce a transmis Nicolae Ciucă despre majorare

Poștașii intră în grevă! Pensionarii sunt îngrijorați
Sursa foto Arhiva companiei

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a vorbit despre pensiile ce vor fi acordate românilor anul viitor. De asemenea, oficiailul a transmis mai multe informații și despre banii necesari pentru pensii.

Nicolae Ciucă a ținut să menționeze și faptul că cei din PNL a crescut veniturile pensionarilor de trei ani.

Pensii majorate de trei ori

„Decizia a fost luată și se va întâmpla. Nu putem să venim în fața românilor și să nu ducem la bun sfârșit această asumare. Partidul Național Liberal și-a asumat creșterea pensiilor și am făcut-o, efectiv,  de trei ori. Am crescut punctul de pensie din 2019, până acum, de la 1265 de lei, la 1785. Discuțiile care au fost au fost legate tocmai de sustenabilitate, de asigurarea acestor venituri ca să putem să le asigurăm celor care așteaptă această lege a pensiilor banii necesari pentru a crea sustenabilitatea întregului proiect”, a transmis oficialul.

Acesta a spus că banii pentru majorările la pensii de anul viitor vor veni pe creșterea economică. În România, aceasta este de aproximativ 2,6.

„Banii vin, pe de o parte, pe creșterea economică, discutăm despre venituri din economie. Este pentru prima dată când veniturile din economie vor crește de la 27% la 29,6%. Este o creștere de 2,6, ceea ce în valoare nominală înseamnă peste 35 de miliarde de lei. Și sunt celelalte două proiecte pe care ni le-am asumat – pe de o parte, legea antievaziune, care pe calculele de la Ministerul de Finanțe asigură un plus la venituri de aproximativ 10 miliarde de lei, pe de altă parte, Legea 296, care, prin aplicarea ei, de asemenea asigură aproximativ 16 miliarde de lei”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Conform președintelui Senatului, un management mai bun al instituțiilor va asigura veniturile necesare pentru a face față acestei cheltuieli cu pensiile.

Sunt bani pentru pensiile românilor

Ministrul Muncii, Simono Bucura-Oprescu a vorbit extrem de mult despre majorarea pensiilor românilor. Aceasta a spus că după majorarea de la 1 ianuarie, pentru pensii va fi o cheltuială de 125,9 miliarde de lei.  În momenul actual, aceasta este de 110 miliarde de lei.

„În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuţi în buget”, a transmis ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a asigurat românii că există bani pentru cele două majorări ale pensiilor. Aceștia sunt prevăzuți în buget, conform antena3.ro.

„Adunând sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat şi sumele prevăzute în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale veţi constata că pentru 2024 este prevăzută suma totală aferentă cheltuielii cu pensiile estimate în acest moment”, a continuat aceasta.