Infofinanciar > Info > Pensiile din România. Ce procent din PIB-ul țării noastre merge spre aceste plăți
Info

Pensiile din România. Ce procent din PIB-ul țării noastre merge spre aceste plăți

Firmele pot depune cereri de finanțare de pe 8 aprilie
Sursă foto: arhivă

Presiunea pensiilor asupra bugetului României este una dintre cele mai mici din Europa. Totuși, părerea generală este că efortul statului este unul semnificativ în ceea ce privește pensiile.

Țările din Europa au cheltuit, în anul 2021, aproape 1,900 miliarde de euro pentru plata pensiilor. Acest lucru reprezintă o medie de aproape 13% din PIB.

România sub recordurile europene

Guvernul României are toate motivele să fie liniștit, deoarece procentul din PIB alocat pensiilor este cu mult sub recordul european. Procentul este chiar sub media de 12,9%.

În țara noastră, aproximativ 9% din PIB merge spre plata pensiilor. Un senior român primește în medie 382 de euro pe lună. Astfel la finalul anului 2021, România ocupă locul 26 din 27 de țări în ceea ce privește pensiile. Un venit mediu al unui senior în UE se apropie de suma de 1.300 de euro.

Proiectul pensiilor în România prevede stagiul minim de cotizare care este de 15 ani, atât la bărbați, cât și la femei. Iar un stagiu complet este de 35 de ani.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maxim 3 ani. În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă”, se prezintă în proiect.

Cu cât vor crește pensiile în 2024

Pensiile românilor vor înregistra creșteri anul acesta. De la câteva sute de lei până la 2.000 de lei în perioada următoare. De la 1 septembrie seniorii ar urma să primească venituri mai mari.

În prezent, pensia medie în România este de 2.500 de lei. Autoritățile au precizat că la finalizarea recalculărilor pensiile ar putea crește chiar și cu 40%. Procesul recalculării este aproape de finalizare, conform Ministrul Muncii.

„Toate pensiile vor fi recalculate. Fac foarte mult teren, întâlnesc foarte mulți pensionari și mulți dintre aceștia, în funcție de tipul de pensie pe care îl primesc întreabă: „Dar pensia mea va fi recalculată?”. Da, toate pensiile vor fi recalculate, suntem în grafic atât la Casa Națională de Pensii Publice, cât și la casele teritoriale de pensii, cât și la minister”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

„În primul rând, vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la CNPP și casele teritoriale de pensii, fiindcă joi când am vorbit ultima oară cu domnul președinte și doamna secretar național de la CNPP aveam deja 99,9% procesul de reevaluare, ceea ce înseamnă că deja datele cu privire la drepturile de asigurări sociale ale românilor sunt introduse, sunt preluate din format letric, așa cum au fost până acum, acele dosare cu șine, acele dosare vechi pe care le aveam”, a mai spus aceasta.

Pensionarii români sunt nevoiți să mai aștepte foarte puțin înainte de a se bucura de noile venituri, potrivit economica.