Infofinanciar > Info > Pensiile care se vor reduce cu 20-25%. Legea s-ar putea adopta la finalul lunii
Info

Pensiile care se vor reduce cu 20-25%. Legea s-ar putea adopta la finalul lunii

sursa foto antena 3
Sursa foto: arhiva companiei

În cadrul coaliției s-a ajuns la o decizie despre cum se vor limita unele pensii speciale. Conform unor informații, va exista o supraimpozitare asupra pensiilor de serviciu, pe partea care este plătită din bugetul de stat. Acest nou impozit se va aplica și asupra pensiilor militarilor.

Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, este de părere că până la finalul lunii în curs, luna septembrie, va fi adoptată noua lege cu privire la pensiile speciale. De asemenea, în lege apar și modificările care au fost cerute de oficialii din Curtea Constituțională. În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a fost întrebat care este situația pensiilor speciale, mai ales că există o opoziție din partea Curții Constituționale.

Noua lege a pensiilor

„Decizia Curţii nu e atât de vehementă. Lasă o portiţă. Cred că până la finalul lunii septembrie, vom adopta legea în noua formă, cu modificările cerute de Curtea Constituţională”, este declarația președintelui interimar al camerei Deputaților, Alfred Simonis.

Acesta a mai fost întrebat și care sunt persoanele pentru care se va aplica noua lege.

„Toate categoriile de pensii speciale din România, respectând decizii. Poate cineva ne va întreba de ce nu le tăiaţi de tot, ca la parlamentari. Acolo unde am putut să o facem, pentru că este lege distinctă, am făcut-o. Am tăiat la parlamentari, la magistraţi şi la alte categorii. Nu le mai poţi tăia. Pentru că sunt unele decizii care spun că nu au… Şi într-adevăr, la nivel european există conceptul ăsta, magistraţii au în toată lumea pensii speciale”, a mai declarat acesta.

Impozit pentru pensii speciale

Acesta a mai specificat, de asemenea, că pensiile speciale vor fi impozitate odată cu adoptarea noii legi.

„Trebuiesc impozitate şi dacă nu le putem elimina, cum mi-aş dori, şi eventual să stabilim un principiu şi nişte gradaţii foarte clare pentru fiecare categorie în parte, măcar să le impozităm, să le diminuăm, pentru că pensii de tipul celor pe care le-am văzut în spaţiul public de 30, 40, de 70.000 de lei pensie specială în România, e mai mult decât nesimţită. Poţi să ai pensie cât ai contribuit, în privat, de exemplu. Dar dacă tu ai pensie specială pentru că ai fost nişte şmecherii şi ai cumulat cea de şef de penitenciar, cu şef de tribunal şi ai 70 şi ceva de mii de lei pensie, e mai mult decât nesimţit. Şi trebuie să avem o sumă maximă peste care nu se poate trece”, a mai declarat Alfred Simonis.

Valoarea impozitului

Totodată, acesta a mai întrebat și care ar fi impozitul care se va aplica asupra acestor pensii speciale.

„15, 20, 25% atâta timp cât am stabilit plafonul maxim sau se va stabili plafonul maxim, nici măcar nu-i foarte important. (…) A trecut deja de Curtea Constituţională. Curtea a spus că e constituţional să impozitezi. Nu poţi elimina anumite categorii.Mi-e complicat să înţeleg de ce nu poţi elimina. Pentru că politica fiscală a statului o face Guvernul, o face Parlamentul. Ceva ce ţi-am dat printr-un act normativ în Parlament poate fi retras printr-un act normativ în Parlament”, a mai declarat  preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, conform romaniatv.net