Infofinanciar > Info > Cresc pensiile seniorilor. Cât vor primi la recalculare cei ce au sub 3.000 de lei
Info

Cresc pensiile seniorilor. Cât vor primi la recalculare cei ce au sub 3.000 de lei

S-au aprobat normele de aplicare a legii pensiilor
Sursa foto Arhiva companiei

Luna septembrie a acestui an este așteptată cu nerăbdare de toți pensionarii din România. Atunci, va avea loc recalcularea pensiilor. Conform oficialilor, seniorii vor avea pensii mai mari și cu 80% față de cele luate în prezent.

În România, un număr extrem de mare de pensionari câștigă sub 3.000 de lei lunar. Există posibilitatea ca acestea să crească, dar acest lucru nu se va aplica pentru toate. Majorarea va depinde extrem de mult de punctele fiecărui pensionar.

Pensii de 3.000 de lei ce vor crește

Noua lege a pensiei nu are trecut un plafon clar sub care pensile vor crește sigur. Aproximativ 3 milioane de pensii vor crește. Procentul cu care acestea se vor majora va fi de 40%. 2 milioane de pensii vor rămâne la valoarea pe care au dobândit-o după majorarea cu 13,8% ce a avut loc la 1 Ianuarie 2024.

În România, în acest an, 3,4 milioane de pensionari au un venit net sub 3.000 de lei.

Românii ce au fost în câmpul muncii mai mult de 35 de ani, vor avea o pensie mai mare. De asemenea, creșterea se va aplică și asupra seniorilor ce au lucrat pe un salariu mic. Și cei care au mai multe puncte de contributivitate se vor bucura de o majorare serioasă în luna septembrie.

O femeie ce are cotizați complet 36 de ani va avea 2.174 de lei în luna septembrie după recalculare. Acest lucru se întâmplă în cazul în care femeia are 19,6 puncte realizate.

De asemenea, un bărbat avea în anul 2017 o pensie de 1.222 de lei. Acesta nu a cotizat mai mult de 40 de ani. Totuși, el a lucrat în agricultură, în condiții diferite de la vârsta de 18 ani. Bărbatul avea, în anul 2020, o pensie de 1.763 de lei. După recalculare din luna septembrie pensia acestuia va fi brut 4.100 de lei. Astfel, net el va lua 3.800 de lei, conform Newsweek.ro.

Recalcularea pensiilor în septembrie

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii a vorbit despre recalcularea pensiilor din luna Septembrie. Aceasta a spus că unii români se vor bucura de o creștere de 80%, în timp ce unii vor avea o majorare de 1%.

„Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi”, a transmis oficialul.