Infofinanciar > Info > Pensii mai mari pentru seniori în fiecare an. Anunțul lui Marius Budăi
Info

Pensii mai mari pentru seniori în fiecare an. Anunțul lui Marius Budăi

pensii talon de pensie impact.ro
Sursa foto Arhiva companiei

Luna septembrie este un norocoasă pentru pensionarii din România. Aceștia vor avea pensii mai mari în urma recalculării ce va avea loc la data de 1 septembrie 2024. După ce se va aplica noua lege a pensiilor, 3 milioane de seniori vor avea o pensie mai mare.

Veștile bune nu se termină doar în septembrie. După ce va fi aplicată noua lege a pensiilor, în fiecare an, în luna ianuarie, vor crește veniturile seniorilor. Creșterea pensiilor va fi în legătură cu majorarea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației.

Pensii mai mari în fiecare an

„Indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”, se arată în actul normativ.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a transmis faptul că formula va fi cea care va crește pensia va fi rezultată în funcție de evoluția ratei inflației și de majorarea salariului mediu brut.

„Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm. La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a transmis fostul ministru al Muncii.

Acesta a spus că există două elemente în formulă ce vor face reală creșterea la pensii.

„Una este inflația pentru a putea apăra nevoie de cumpărare, și a doua, cu cat economia noastră va crește, cu atât salariul mediu brut va crește și atunci va fi o creștere mai mare”, a continuat Marius Budăi.

Valoarea pensiei se va face în baza înmulțirii valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Valoarea punctului de referință a fost stabilit la 81 de lei.

Recalcularea din septembrie 

„Şi fiindcă pensiile se plătesc lună pe lună, din luna septembrie 2024 pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor. După estimările noastre, peste trei milioane dintre români. De asemenea, este foarte important ca lumea să ştie că nicio pensie nu va scădea. Va fi menţinut cuantumul cel mai favorabil în urma recalculării. Litera legii este foarte clară, în legea 363/2023 avem stipulat clar faptul că se menţine cuantumul cel mai favorabil, nicio pensie nu va scădea”, a transmis actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Noua lege a pensiilor va elimina indicele de corecție, dar și stagiul complet de cotizare diferit. Această măsură este pentru corectarea diferențelor și pentru ancorarea pe legea principiului contributivității.

În luna septembrie, nu va scădea nicio pensie. Dacă în urma recalculării, valoarea pensiei va fi mai mică decât cea actuală, atunci aceasta va rămâne la nivelul din prezent, conform romaniatv.net.