Infofinanciar > Info > Ce pensie vor avea cei ce au lucrat 25, 35 sau 45 de ani? Banii ajung la recalculare
Info

Ce pensie vor avea cei ce au lucrat 25, 35 sau 45 de ani? Banii ajung la recalculare

pensii sursă foto: romania24.ro)
Sursa foto Arhiva companiei

În luna septembrie a acestui an va avea loc marea recalculare a pensiilor. Atunci, veniturile mai multor români vor crește serios. Totuși, majorarea se bazează pe noua formulă de calcul stabilită de cei de la guvernare.

Fiecare dintre seniorii Românii îți pot calcula acasă valoarea cu care li se va majora venitul în acest an.

Ce majorări vor fi la recalculare?

Pentru a afla a afla cât va fi pensia după recalculare trebuie făcută o formulă esențială. Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțită cu numărul total de puncte. Punctul de referință are o valoare stabilită la 81 de lei.

Numărul total al punctelor unui senior se referă și la punctele de contributivitate, de stabilitate și la cele pentru perioadele asimilate și necontributive. Acest calcul este unul ce asigură echitabilitatea contribuției individuale a fiecărui pensionare șa sistemul de pensii. Astfel, sunt prezentați anii de muncă, dar și contribuția pe care un senior a făcut-o în momentul în care este în câmpul muncii.

Pentru a explica exact formula de calcul se iau trei exemple ale pensiilor seniorilor cu stagii diferite de cotizare. Fiecare din ei a avut un salariu net lunar de 2.000 de lei. Venitul brut lunar de referință este în valoare de 6.789 de le. Se adaugă punctele pentru fiecare lună și se împarte la 12. Astfel, sw obține punctajul lunar. Un salariu net de 2.000 de lei cine din unul brut în valoare de 3.550 de lei. punctajul obținut este de 0,52.

Punctul de pensie este în valoare de 81 de lei. În acest film după recalculare, cel ce a avut 25 de ani de contribuție, pensia va fi de 1.300 de lei lunar. Cei ce au cu zece ani mai mult cotizați, pensia va fi în valoare de 1,930 de lei. De asemenea, cei ce au cotizat 45 de ani au o pensie mult mai mare. Mia exact, aceasta este de 2.800 de lei lunar.

Pensiile românilor, discutate de FMI

„Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, se precizează în noua lege a pensiilor, conform dailybusiness.ro.

Această majorare din luna septembrie va veni după o alta de 13,8% de la începutul acestui an. Atunci, pensiile românilor au crescut cu rata inflației. Această creștere din septembrie ar putea să fie o problemă pentru economia din România.

Reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, FMI, au venit în România pentru a discuta cu Guvernul și cu reprezentanții mai multor instituții publice.Cele mai importante subiecte abordate au fost taxele, impozitele și pensiile românilor. Având în vedere ca anul trecut România a avut o creștere de 2,3% din Pic, în condițiile unui deficit dle 6% din PIB, FMI recomandă să fie luate reforme adiționale. Mai exact, o creștere de 40% a pensiilor românilor nu este una dintre ele.