Infofinanciar > Info > Pensia de urmaș. Anumiți români pot beneficia de venituri mai mari în 2024
Info

Pensia de urmaș. Anumiți români pot beneficia de venituri mai mari în 2024

pensie (sursă foto: Botoșăneanul)
Sursa foto Botosaneanul

Anumiți români pot beneficia de bani în plus de la stat. Este vorba de posibilitatea de a primi pensie de urmaș. Care se acordă doar unei anumite categorii de români. De acest tip de pensie beneficiază soțul sau soția rămasă în viață. În anumite condiții, supraviețuitorul poate primi pensie de urmaș pe întreaga perioadă a vieții.

Românii care s-au confruntat cu situații dificile primesc din partea statului pensie de urmaș. Valoarea acestui tip de pensie este în concordanță cu drepturile titularului și a anilor de contribuție ale decedatului.

Pensia de urmaș

În cazul în care căsătoria a durat cel puțin 15 ani, soțul supraviețuitor este eligibil pentru o pensie de urmaș pe toată durata vieții sale. Începând cu vârsta standard de pensionare de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. Dar, pentru a putea primi acest beneficiu, românii trebuie să dovedească dreptul la pensia de urmaș prin anumite documente. Aceste acte vor fi depuse la Casa de Pensii .

Așadar, printre documentele depuse se numără cererea pentru înscrierea la pensie. De asemenea, în cazul în care beneficiarul decedat nu avea calitatea de pensionar, este nevoie de acte sau adeverințe. Care să menționeze sporurile sau drepturile salariale ale acestuia. În plus, românii trebuie să depună actele de stare civilă în copie și original, care să ateste legătura de familie. Dar, va fi necesară și o decizie medicală cu privire la capacitatea de muncă.

Acte necesare

Pe lângă cele menționate mai sus, dosarul pentru obținerea pensiei de urmaș mai trebuie să conțină și alte documente. Printre care se numără decizia de pensie sau talonul, în cazul în care decedatul avea calitate de pensionar. La care se adaugă actul doveditor al cauzei decesului. În cazul în care persoana decedată avea calitatea de pensionar, act document nu este necesar.

În cazul în care urmașii cu vârsta de peste 16 ani vor să beneficieze de pensie, va fi necesară depunerea unei adeverințe de studii. Va trebui depusă și o copie a FIAM, în cazul în care decesul a fost provocat de un accident de muncă. Dacă este vorba despre o boală profesională, va fi nevoie de o copie BP2 și o altă copie a certificatului medical de constatare a decesului.

Recalcularea pensiei de urmaș

În luna septembrie va avea loc recalcularea pensiei, măsură care va aduce venituri mai mari pensionarilor. Având în vedere că pensia de urmaș se acordă pe baza pensiei salariatului decedat, beneficiarul supraviețuitor poate solicita eliberarea unei adeverințe. Care să conducă la recalcularea drepturilor de pensie la care ar fi fost îndreptățit pensionarul. Pe baza actelor de stare civilă și a celor care conferă calitatea de moștenitor, conform România TV .