Infofinanciar > Info > Pași tehnologici în serviciile de livrări de marfă. Automatizarea numită Cubiscan
Info

Pași tehnologici în serviciile de livrări de marfă. Automatizarea numită Cubiscan

Packed and ready to go
Foto: infofinanciar.ro

Din afară, marile depozite par numai niște cutii mari, un soi de dreptunghiuri lipside de viață. Nimic mai greșit. Până mai ieri, acestea ascundeau un furnicar de oameni. În timp, însă, tehnologia a făcut procesele mai simple, mai flexibile și eficiente.

Ca urnmare, administrarea unui depozit într-un mod eficient presupune îmbunătățirea constantă a operațiunilor de depozitare conform cu tendințele tehnologice și inovațiaAsta face și Eutron România care a duce ultimul strigăt tehnic în materie. Este o soluție unică pe nume Cubiscan, care eficientizează procesele complexe și multiple din depozitul firmelor de logistică și curierat – Cubiscan.

În special după pandemie, o mare schimbare a avut loc în serviciile de curierat, care au avut un rol important în menținerea relației dintre companii și consumatori câtă vreme carantina aimpus reguli stricte. De altfel, companiile de curierat au înregistrat creșteri considerabile încă de la începutul pandemiei, unele lucrând chiar la supracapacitate.

Probleme mari, soluții deștepte

Trendul ascendent și creșterea volumelor de marfă din depozite a generat și efecte secundare și a dus la acutizarea problemelor existente în lanțul logistic. Volumul de stocare, costul de livrare către clienți și alegerea corectă a mijlocului de transport pentru expedițiile de mare volum (paleți) sunt câteva din problemele pe care le-au întâmpinat firmele de curierat.

O soluție inovativă este Cubiscan, soluția de măsurare a dimensiunilor și greutății articolelor cu forme neregulate, a cutiilor de carton și a paleților cu forme regulate  sau  neregulate (cutii din carton). Tehnologic, avem de a face cu un pas serios înainte: Cubiscan folosește diverse tehnologii de măsurare a dimensiunilor precum video 3D, ultrasunete și infraroșu. Practic, Cubiscan poate măsura orice colet cuboidal, iar paleții pot fi măsurați, cântăriți și fotografiați, dacă este nevoie.

Daca nu se folosește Cubiscan, procedeele de se bazează fie pe măsurarea manuală, fie sunt folosite informațiile transmise de către furnizor (producător, importator). În proporție de peste 60% din cazuri, aceste informații sunt incomplete sau incorecte, ceea ce creează probleme pentru toți operatorii. Corectitudinea informațiilor conținute în baza de date a articolelor rulate, MasterData, reprezintă elementul principal în procesele menționate.

Eficientizarea proceselor ține în majoritatea cazurilor de acuratețea dimensiunilor introduse în MasterData, mai mult decât de viteza de numărare. Dimensiunile unui produs cu forme neregulate sau a unei cutii de livrare, standardizate dimensional, introduse odată corect se vor folosi pe viitor la orice intrare în depozit și la orice livrare din depozit.

În cifre, corectitudinea dimensiunilor introduse în aplicația WMS respectiv MasterData, aduce reduceri de costuri de livrare, de 20-25% din costurile precedente folosirii tehnologiei de măsurare Cubiscan.

Acuratețea este atuu-ul

În termeni de investiții, costul de achiziție Cubiscan și alte produse de la Eutron pentru eficientizarea acestor procese depinde de dimensiunea activității de logistică pe care o derulează un operator, respectiv câte depozite, ce structură de produse intră și ies din fiecare depozit și nu în ultimul rând, dacă depozitele folosesc aceeași aplicație WMS și același MasterData. Estimativ, investițiile pot începe de la 15-20.000 Euro și pot ajunge să depășească 100.000 Euro.

Cubiscan2014-131

Cubiscan2014-131

Avantajul major este acuratețea măsurătorilor făcute, ceea ce face diferența față de competiție. Competiția există, dar ori de câte ori s-a realizat un pilot cu testare în depozit, clientul a văzut diferența și în toate cazurile a optat pentru Cubiscan.

Exemplul cel mai clar îl reprezintă Mediplus care acționează în industria farmaceutică. Produsele testate de la competiție realizau măsurarea dimensiunilor cu abateri de plus/minus 2 mm., în timp ce Cubiscan are o abatere de doar plus/minus 0,2 mm.

Printre clienții care au decis să folosească Cubiscan, se numără eMag, Your Stuff, Lila Rossa și Mediplus.

Pacmaster

În acest moment portofoliul Eutron deține soluții destinate industriei de logistică și supply chain precum soluțiile de monitorizare video, soluții de securitate integrată, soluții de măsurare a dimensiunilor produselor, coletelor și paleților, soluții de ID Automation, soluții de valorificare a cutiilor de carton pentru obținerea de umplutură necesară fixării produselor în cutiile de livrare, Pacmaster.

Pacmaster este o soluție ce reduce costurile interne. Toate depozitele care fac activitate logistică și de supply chain au cantități foarte mari de ambalaje, cutii de carton.

Toate coletele de expediție folosesc material de umplere (fulgi polistiren, hârtie etc.) care în cele mai multe cazuri se achiziționează. Cutiile din carton nefolosite se pot transforma în materie de umplutură folosind tocătorul pentru carton Pacmaster. Clienți precum Romstal sau DM Drogherie au luat decizia de utilizare și au realizat reduceri de costuri importante.

 

 

 

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.