Infofinanciar > Lumea la zi > Party hard or go home. Cum se distrează super-bogații la Marele Premiu de F1 de la Monaco
Lumea la zi

Party hard or go home. Cum se distrează super-bogații la Marele Premiu de F1 de la Monaco

Monaco Sursa foto Travel Europa
Sursa foto Arhiva companiei

Marele Premiu al Principatului Monaco începe în acest weekend la Monte Carlo, cu o combinație amețitoare de farmec și adrenalină, nu numai pentru zecile de mii de oameni care vin în acest principat virgin, ci și pentru milioanele de spectatori din întreaga lume.

Chiar și cei care, de obicei, sunt indiferenți la sporturile cu motor se pot trezi încântați sau cel puțin intrigați de spectacolul pur și simplu al mașinilor de Formula 1 care se deplasează pe străzile sinuoase ale țării.

Este, de asemenea, locul în care veți găsi celebrități care își croiesc fericit drum printre mulțimi și camere de luat vederi. „Nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut vreodată, este electric”, a exclamat actorul Tom Holland, actorul din Spider-Man, în timp ce se plimba pe grila de anul trecut.

Bogațiile la vedere în Monaco

Monaco este supranumit „locul de joacă al miliardarilor” pe bună dreptate. Aici, magazinele de designer, super-mașinile, iahturile de mai multe milioane de dolari și restaurantele cu prețuri astronomice sunt „la norme”, dar în timpul celor trei zile ale Grand Prix-ului, ostentația care face apă la ochi crește de trei ori.
Atunci când cererea este mare și opțiunile sunt limitate, totul se joacă între cei mai bogați oameni din lume, care doresc să se bucure de locația emblematică a cursei și să petreacă până în zori.

În cazul în care nu își folosesc propriul superiaht ca bază, aceștia ar putea rezerva o vilă privată pe Coasta de Azur sau s-ar putea caza la hotelul Fairmont, Hôtel Hermitage sau Hôtel de Paris din Monte Carlo.

Un pionier al culturii petrecerilor din Grand Prix

Bineînțeles, nu este vorba doar de găsirea celor mai bune apartamente în care să vă odihniți capul, ci și de locurile premium pentru a lua masa și a petrece în cluburi, fie că este vorba de masa de sus la Cipriani, Sass Café sau Café de Paris sau de cea mai bună cabină în locuri de noapte exclusiviste precum Jimmy’z sau Amber Lounge.

Acesta din urmă se distinge prin faptul că este destinația preferată de frăția F1, inclusiv de Lewis Hamilton și Max Verstappen, în timp ce printre oaspeții anteriori se numără Justin Bieber, Kim Kardashian, Kylie Minogue și Prințul Albert de Monaco.

Înființat în 2003 de către Sonia, sora fostului pilot de curse Eddie Irvine, ca o „destinație de după cursă” pentru piloți și invitați VIP, Amber Lounge este considerat un pionier al culturii petrecerilor de Grand Prix.

În mod special, va marca cu brio împlinirea a 20 de ani (a existat un an de pauză în timpul Covid) ca „cea mai exclusivistă petrecere din lume” în weekendul de la Monaco, cu trei nopți de evenimente a căror producție a costat puțin peste 1,5 milioane de euro (1,6 milioane de dolari).

Cât costă să petreci cu vedetele?

După petrecerile de după, vor avea loc petreceri la clubul de plajă Amber Lounge de pe terasa hotelului Le Meridien Beach Plaza (singurul hotel din Monte Carlo care are propria plajă privată), precum și vizionarea VIP a cursei de la bordul unui superyacht de 108 picioare, ancorat la câțiva metri de faimosul colț Tabac al circuitului.
„Dimensiunea iahtului înseamnă, de asemenea, că suntem cât se poate de aproape de acțiune, spre deosebire de iahturile mai mari, care sunt trase înapoi (de coastă).

De asemenea, se simte mai intim și mai exclusivist la bord. Avem o mulțime de clienți care se repetă (de obicei din SUA, Marea Britanie și Orientul Mijlociu) și care doresc să facă networking și să construiască relații”, a declarat Lauren Green, director general al Amber Lounge, care supraveghează logistica evenimentului pop-up de trei zile din Monaco, precum și alte locații F1, inclusiv Singapore, Las Vegas și Abu Dhabi.

Deloc surprinzător, un bilet pentru unul dintre cele mai râvnite locuri de lângă circuit nu este ieftin.

Un pachet de vizionare VIP de o zi pentru cursa de duminică costă 3.500 de euro (3.800 de dolari) de persoană – iar cele 65 de bilete disponibile s-au epuizat în două săptămâni de la punerea în vânzare în mai 2023.
În timp ce codul vestimentar este „Riviera chic”, pantofii, oricât de scumpi ar fi, trebuie aruncați la îmbarcare pentru a nu strica puntea de tec a iahtului. Biletele includ băuturi care curg gratuit, inclusiv șampanie, vin și cocktailuri de autor, precum și mâncare, un DJ și dansatori înainte ca navele de transport să se întoarcă la țărm la ora 18.30.

Centrul universului pentru un weekend

La petrecerile de după petrecerile clubului organizate în weekendul cursei, o mică armată de ospătari servește băuturi care curg mereu pentru o mulțime de 1000 de persoane în nopțile de sâmbătă și duminică. La sosire, oaspeții sună un clopoțel și o mână înmănușată apare printr-un perete de flori oferind un pahar de șampanie. Participanții au plătit de la 600 de euro (650 de dolari) pentru intrarea la petrecerea de sâmbătă (ziua calificărilor pentru F1) până la 800 de euro (870 de dolari) duminică (ziua cursei), în speranța că vor putea petrece alături de piloți, celebrități și invitați cu averi mari, departe de ochii publicului.

Pentru 40.000 de euro (43.400 de dolari), petrecăreții pot rezerva ceea ce se numește „pachetul de masă de diamant” pentru 10 persoane – o masă de primă clasă cu vedere liberă la scenă și la cabina DJ-ului (Fatman Scoop și Jax Jones vor fi prezenți în 2024), precum și la spectacole cu tematică cirqus și la o cantitate de șampanie (6 litri) și vodcă premium. Adăugați încă 10.000 de euro (10.800 de dolari) pentru un Salmanazar – o sticlă de șampanie de nouă litri care necesită o echipă de patru persoane pentru a o transporta la masă, sau 20.000 de euro (21.600 de dolari) pentru o sticlă de 12 litri de mărimea unui Balthazar.

Mese scumpe pentru cei din Monaco de la Grand Prix

Mesele de nivel superior au, de asemenea, propriile „gazde”, care acționează ca un concierge, asigurând legătura cu asistenții sau șoferii VIP-urilor pentru a se asigura că oaspeții pot fi întâmpinați și escortați de-a lungul covorului negru fără a fi nevoiți să stea la coadă.

Poate că Amber Lounge este unul dintre cele mai exclusiviste și mai scumpe evenimente care au loc în weekendul Marelui Premiu al Principatului Monaco, dar Monte Carlo este un adevărat centru de petrecere. Este obișnuit ca paharele și sticlele de șampanie să fie curățate de pe pistă după petrecerile din noaptea precedentă, înainte de sesiunile de calificări sau de curse din ziua respectivă.

Vacanța de lux pe Coasta de Azur

„Coasta de Azur este una dintre destinațiile globale cu adevărat excepționale, iar Monaco se află în centrul acesteia. Peisajul, rafinamentul și opulența sunt de neegalat”, a declarat Bruce Bundrant, vicepreședinte senior pentru dezvoltarea afacerilor la rEvolution, o agenție globală de marketing sportiv, care a locuit în Monaco timp de trei ani în calitate de director comercial pentru AS Monaco FC.

„În calitate de fost rezident, pot să vă spun că există două fețe ale Marelui Premiu de Formula 1 care ajunge la Monaco. Pe de o parte, orașul tău este acum centrul universului pentru un weekend în care cei 1% din cei 1% de top din întreaga lume sosesc și se angajează în petreceri și evenimente scandaloase pe iahturi, în apartamentele hotelurilor de lux și în vilele din vârful dealurilor”, a explicat Bundrant.

„Pe de altă parte, este hibridul dintre sosirea unui uragan și ajunul Anului Nou. La o săptămână de la cursă, rafturile magazinelor alimentare sunt golite, deoarece localnicii știu că este imposibil să se deplaseze în principat atunci când circul F1 este în oraș. În timpul Marelui Premiu, barul dvs. liniștit și obișnuit din cartier are coadă după colț, percepe o taxă de intrare de 100 de dolari, iar o băutură care costă de obicei 20 de dolari va fi 50 de dolari. Dar este un weekend cu adevărat de neuitat, cu un zumzet și o energie irepetabilă. Sigur, este scump, dar luni, lucrurile revin la normal.”

Cât se poate de normal într-un loc atât de excesiv ca Monaco. În timp ce jet-set-ul se mută în următorul port de escală, iar pista de curse este demontată, la fel și clubul Amber Lounge continuă pregătirile pentru următorul eveniment de F1, care va avea loc în Singapore, în septembrie, notează cnn.com.