Infofinanciar > Info > Partidul lui Olaf Scholz, cel mai slab scor din ultimii 75 de ani. Cancelarul german rămâne optimist
Info

Partidul lui Olaf Scholz, cel mai slab scor din ultimii 75 de ani. Cancelarul german rămâne optimist

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
sursa foto: arhiva companiei

Cancelarul german Olaf Scholz, al cărui Partid Social-Democrat a suferit o înfrângere semnificativă la alegerile pentru Parlamentul European, a cerut sâmbătă coaliției sale – afectată de dispute interne – „să se redreseze”. Scholz s-a declarat încrezător că va putea candida pentru un al doilea mandat în 2025, conform France Presse.

El a recunoscut că alianța sa neobișnuită cu Verzii și Partidul Liberal își arată prea des dezacordurile.

„Cred că este una din criticile pe deplin justificate ale multor cetăţeni că se discută prea mult”, a spus el. „Trebuie să ne revenim şi să fim uniţi astfel încât să ajungem la acorduri”, a adăugat cancelarul german.

„Cetăţenii au dreptul să ceară ca lucrurile să se schimbe”, a declarat el cu privire la acelaşi subiect pe canalul public ARD.

Partidul lui Olaf Scholz, cel mai slab scor din ultimii 75 de ani

La putere din finalul anului 2021, acest guvern a fost marcat de multe disensiuni. Problemele au variat de la politica energetică la măsuri privind schimbările climatice și cheltuieli bugetare.

Cele trei partide din coaliție au suferit o înfrângere severă la alegerile pentru Parlamentul European de duminica trecută. SPD-ul lui Olaf Scholz a obținut cel mai slab rezultat la un scrutin național din 1949.

După acest rezultat dezamăgitor, criticile la adresa lui Olaf Scholz s-au intensificat în cadrul partidului său.

Cancelarul a declarat sâmbătă la posturile de televiziune ZDF și ARD că este „sigur” că va fi candidatul SPD. El vizează funcția de șef al guvernului în alegerile legislative din toamna anului 2025.

Pe termen scurt, coaliția se confruntă cu un nou test. Trebuie să ajungă la un acord privind bugetul pentru anul 2025. Termenul limită este începutul lunii iulie.

Ministrul de finanțe din Partidul Liberal se opune oricăror excepții de la regulile care limitează îndatorarea, precum și eventualelor creșteri de impozite. În contrast, SPD și Verzii se opun reducerilor de fonduri în domeniul social și pentru protecția mediului. Un alt punct de dezbatere este creșterea bugetului alocat armatei germane, potrivit Agerpres.