Opinii

Parlamentul exclude chiriașii de la plafonarea prețurilor pe energie. Cum pot aceștia să beneficieze de costuri reduse

Christian Tudorache
Foto: Arhiva personala

Parlamentul a adoptat un proiect de lege pentru aprobarea OUG 119/2022, potrivit căruia un client casnic poate beneficia de preț plafonat la energie doar pentru un singur loc de consum. Chiriașii pot avea acest drept doar dacă au un contract de ȋnchiriere ȋnregistrat la ANAF și ȋncheie un alt contract, direct cu distribuitorul de energie electrică.

„În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, se arată ȋn textul de lege.

Problema este modul de implementare

Limitarea plafonării prețului la energia electrică la o singură proprietate, ȋncepând cu 1 ianuarie 2023, este corectă, dacă privim natura măsurii ca fiind una socială, dar și dacă urmărim aducerea ȋn legalitate a veniturilor din proprietăți ȋnchiriate. Problema apare la modul de implementare și la cum a fost gândit proiectul de lege. Așa cum arată, la prima vedere, ȋnainte de a fi publicate și normele metodologice, legea ȋncearcă să rezolve o problemă, dar creează o alta. Limităm plafonarea pentru persoanele care dețin mai multe proprietăți, dar lovim indirect ȋn chiriașii acestora.

Pentru ca un chiriaș să poată beneficia de preț plafonat la energia electrică, trebuie, ȋn primul rând, să aibă un contract de ȋnchiriere ȋnregistrat la ANAF. Știm deja, că aceasta ȋn sine este o provocare, având ȋn vedere că nici jumătate dintre proprietari nu ȋși declară veniturile din chirii.

Pasul doi va fi ca, ȋn baza contractului de ȋnchiriere, să ȋși declare reședinta la adresa proprietății ȋnchiriate și să ȋncheie un alt contract, direct cu furnizorul de energie electrică. Apoi va trebui să depună o declarație pe proprie răspundere că nu beneficiază de preț plafon la o alta adresă.

Soluția optimă

Practic, normativul lasă loc de renegociere cu proprietarii, unele dintre ele cu potențial de a fi conflictuale, ȋn special ȋn rândul proprietarilor care nu cunosc legislația și nici au un suport de la un specialist ȋn domeniu. O astfel de masură ȋncarcă birocratic procesul de ȋnchiriere, atât al proprietarilor și chiriașilor, cât și al furnizorilor de energie electrică și al administratorilor de proprietăți. Resursele suplimentare vor fi suportate direct de către chiriaș, fie că vorbim despre o chirie majorată, care să acopere taxele și impozitele obținute din veniturile din chirii (pentru contractele nedeclarate până acum) sau o factură la energie considerabil mai mare.

Din punctul meu de vedere, soluția optimă ar fi ca fiecare chiriaș să poată beneficia de un preț plafonat doar prin declarația pe proprie răspundere, ȋnsoțită de contractul de ȋnchiriere, fără a fi necesară schimbarea contractantului.

Ȋngreunarea birocratică a furnizorilor, survenită din ȋncheierea unui număr mare de contracte, ȋntr-un timp atât de scurt (până la 1 ianuarie 2023), se va regăsi, cel mai probabil, ȋn creșterea tarifelor practicate. O astfel de soluție nu este deloc potrivită ȋntr-o perioadă ȋn care ne confruntăm deja cu o inflație care scade puternic puterea de cumpărare a consumatorilor.

Despre autor

Christian Tudorache, absolvent al Facultății de Științe Economice, este cofondatorul Kastel Group, companie de consultanță imobiliară cu servicii full-service, dedicate vânzătorilor de proprietăți imobiliare și proprietarilor de imobile destinate ȋnchirierii. Are o experiență de 13 ani ȋn antreprenoriat, dintre care 10 ani ȋn industria imobiliară. Compania pe care o conduce gestionează procesul de vânzare de la A la Z, atât pentru imobile deținute de persoane fizice, cât și pentru proiecte rezidențiale, unde acordă suport dezvoltatorilor, de la crearea strategiei de marketing, implementarea acesteia, până la echipe de vânzări dedicate proiectelor. Segmentul de property management este pilonul principal al businessului, cu o creştere de aproape 80% anul trecut.