Infofinanciar > Lumea la zi > Parlamentul European va fi supus unor noi reforme! Ce se întâmplă în urma scandalului „Eva Kaili”
Lumea la zi

Parlamentul European va fi supus unor noi reforme! Ce se întâmplă în urma scandalului „Eva Kaili”

Roberta Metsola, Sursă foto: Hepta
Sursă foto: Hepta

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat că instituția pe care o are în subordine va lua măsuri pentru a opri apariția unor noi cazuri de corupție, precum cel al fostei vicepreședinte PE, Eva Kaili. Oficialul a subliniat faptul că în urma acestui scandal, încrederea oamenilor în PE a fost puternic zdruncinată.

„A fost dificil pentru mine, pentru colegii mei, pentru o instituție construită pe democrație și încredere. Pentru că încrederea poate fi pierdută într-o secundă. Trebuie să reclădesc toată acea încredere pentru toți cei care muncesc din greu. Și îi salut pe europarlamentarii români, care muncesc din greu pe subiecte importante. Sute de europarlamentari încearcă să aducă rezultate pozitive. Încrederea trebuie reconstruită. Este provocarea mea și a colegilor mei. Ei așteaptă de la mine să construiesc reguli mai puternice”, a mărturisit Roberta Metsola.

„Mereu vor exista oameni tentați de o pungă de bani ușor de accesat. Lăsând asta de o parte, vreau ca Parlamentul European să câștige. Nu doar să vorbească de democrație, ci să o și practice”, a mai adăugat aceasta, în cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24.

PE nu este „de vânzare”

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a menționat că vrea să sublinieze ideea conform căreia instituția pe care o conduce nu este „de vânzare”.

„A fost o rețea complexă, a dus la investigarea mai multor niveluri ale parlamentului. Iau asta asupra mea, să descopăr cum s-a întâmplat. Vreau să împiedic să se întâmple iar așa ceva. Nu vreau ca țări din lumea a treia să creadă că au acces facil la politicieni și în PE, vreau să mă asigur că parlamentul nu este de vânzare. Voi face asta în ianuarie, cu o serie de reforme, pentru a ne asigura că asta nu se va mai întâmplă niciodată. Nu e doar despre responsabilitate, ci despre toată Europa”, a mai spus Metsola.

De asemenea, aceasta a precizat că deplasările europarlamentarilor ar trebui verificate: „Am avut invitații informale. Chiar și eu am avut invitații pe care le-am refuzat. Ar trebui să ne uităm bine la drepturile omului, să ne asigurăm că practicăm asta și acasă și când plecăm de acasă. Să vedem cine are acces la Parlament, cine a fost în interior, cine a încercat să influențeze, cum, cu ce, cu ce unelte”, a mai mărturisit președinta PE.

Cazul Eva Kaili- Qatar

Mai mulți oficiali ai PE, printre care fosta vicepreședintă Eva Kaili, sunt acuzați de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Statul Qatar ar fi încercat să mituiască mai mulți oficiali din PE, cu scopul de a influența decizii economice şi politice ale instituției. Acestea priveau cu precădere situaţia drepturilor omului în această ţară.

Printre cei acuzați se numără Eva Kaili, partenerul acesteia – Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri. La domiciliile acestora, în urma perchezițiilor, a fost descoperită și confiscată suma de peste 1,5 milioane de euro.

Eva Kaili a fost arestată şi demisă din funcţia de vicepreşedintă a PE.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.