Infofinanciar > Esential > Pare că nu se mai ține cont de problemele de securitate. Tot mai mulți politicieni europeni își fac TikTok
Esential

Pare că nu se mai ține cont de problemele de securitate. Tot mai mulți politicieni europeni își fac TikTok

china tik tok (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: arhiva companiei

Când Simon Harris a devenit prim-ministru în așteptare al Irlandei, în martie, a apelat la o platformă preferată pentru a se exprima public. Este vorba despre TikTok.

Într-un videoclip cu „mulțumesc” scris cu litere galbene, cel care va fi cel mai tânăr prim-ministru al Irlandei a povestit celor 95.000 de urmăritori ai săi despre ascensiunea sa de la un „adolescent cu opinii și toane”, care se supăra din cauza lipsei de ajutor educațional pentru fratele său autist.

Politicienii își fac TikTok

Harris, supranumit uneori „premierul TikTok”, se numără printre politicienii europeni de avangardă care au adoptat platforma de socializare deținută de chinezi, calculând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depășește preocupările legate de securitate.

În contextul apropierii alegerilor europene din iunie, politicienii tradiționali se tem să nu cedeze teren în fața partidelor marginale care au exploatat cu succes formatul video scurt al acestei platforme.

Dar TikTok este tot mai mult sub observație în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicația deținută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez.

Agențiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat împotriva utilizării aplicației din cauza temerilor că aceasta ar putea face schimb de date cu guvernul chinez. Sau că ar putea fi folosită pentru a influența utilizatorii. În Statele Unite, legislatorii doresc să forțeze vânzarea platformei de către proprietarul chinez sau să o interzică din magazinele de aplicații. Președintele Joe Biden a exprimat îngrijorarea președintelui chinez Xi Jinping.

Macron adună 4 milioane de urmăritori

TikTok spune că avertismentele de securitate sunt nejustificate. Și că nu colectează mai multe informații decât alte aplicații. În încercarea de a liniști îngrijorările, a lansat anul trecut un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni în Dublin. Și a angajat o firmă terță de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date.

ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj. Asta în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenție în acest sens.

Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre primii care au adoptat acest sistem în martie 2021. El făcea videoclipuri de 60 de secunde care variau de la un rezumat al bugetului de cu fundal muzical până la imagini cu el făcând o ceașcă de ceai când se uita la fotbal.

Macron, pe TikTok

Un altul a fost președintele francez Emmanuel Macron. Acesta se mândrește cu 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok în 2020. În Germania, îmbrățișarea TikTok de către politicienii de rang înalt este o tendință mai nouă. Ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a devenit primul ministru al țării care și-a deschis un cont în luna martie.

„Revoluția la TikTok: începe astăzi”, a declarat el.

„Nu putem lăsa rețelele sociale în seama AfD”, a spus el, despre partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a urcat vertiginos pentru a deveni al doilea cel mai popular partid din Germania.

Și cancelarul Germaniei se alătură trendului

Luni i s-a alăturat șeful său, cancelarul german Olaf Scholz, care și-a lansat propriul cont TikTok și a declarat pe X: „Nu voi dansa. Promit”. Primul său videoclip TikTok, pe o muzică excentrică, suna așa: „Nu voi dansa”. „Suntem la fel de surprinși ca și voi! (Și da, cancelarul chiar este pe TikTok acum)”.

Miniștrii de top din Germania au de mult timp o prezență stabilită pe alte rețele de socializare. De exemplu, Scholz, ministrul de finanțe, ministrul economiei și ministrul de externe au conturi pe Instagram. La fel ca și Lauterbach.

Comunicarea cu tinerii alegători este deosebit de urgentă. Asta deoarece în Germania, tinerii de 16 ani pot vota la alegerile europene din iunie.

Partidele „intră în panică

Dintre partidele germane, AfD domină TikTok. Partidul are 411.000 de adepți. Iar candidatul său principal, Maximilian Krah, 41.000.

„Așa că toate celelalte partide democratice intră într-un fel de panică în acest moment pentru a nu lăsa această platformă importantă și populația tânără, tinerii alegători, acestui partid radical”, a declarat consultantul politic Johannes Hillje.

Într-un videoclip, Krah încurajează elevii să se confrunte cu profesorii de stânga. Într-un altul dă sfaturi de întâlniri tinerilor. Le spune nu să voteze pentru Verzi. „Bărbații adevărați sunt de dreapta, bărbații adevărați au idealuri, bărbații adevărați sunt patrioți”.

Rezerve față de TikTok

Lauterbach a declarat că poate avea rezerve față de TikTok, recunoscând în același timp eficiența acestuia. „Nu dau platformei nicio legitimitate prin utilizarea ei”, a spus el. Pentru a preveni scurgerile de date, el a cumpărat un telefon separat pentru utilizarea TikTok.

Echipa lui Macron spune, de asemenea, că președintele francez consideră că utilitatea TikTok și nevoia de reglementare sunt chestiuni separate. „Nu putem ignora această populație, dintre care marea majoritate nu urmărește știrile de la televizor și nu citește presa”, a declarat un consilier care nu a dorit să fie numit.

Arătând nivelul de îngrijorare în materie de securitate, Marea Britanie și Austria au interzis anul trecut TikTok de pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali. Dar TikTok devine din ce în ce mai greu de ignorat. Un raport realizat anul trecut de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului a constatat că tot mai puțini oameni își acordă încrederea în mass-media tradițională. Tot mai mulți apelează la TikTok pentru știri.

În raport, TikTok a fost rețeaua socială cu cea mai rapidă creștere, fiind folosită de 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani pentru știri.

Utilizarea TikTok în Marea Britanie

În Regatul Unit, cel mai important ministru cu o prezență semnificativă pe TikTok este secretarul Apărării, Grant Shapps. Când a fost anunțată interdicția TikTok pe dispozitivele guvernamentale, Shapps a răspuns pe platformă cu un clip din filmul „Wolf of Wall Street” din 2013, în care personajul lui Leonardo DiCaprio, Jordan Belfort, declară că nu pleacă.

Shapps a adăugat că nu a folosit niciodată TikTok pe dispozitivele guvernamentale și că interdicția a fost rezonabilă.

Belgia a interzis miniștrilor și funcționarilor publici să instaleze TikTok pe dispozitivele lor oficiale. Dar politicienii ocolesc această interdicție prin utilizarea aplicației pe dispozitive separate.

Politicienii din partidul Verzilor postează videoclipuri TikTok cu dispozitive care sunt conectate doar la 4G și nu au alte aplicații instalate, iar telefoanele nu sunt păstrate de politicienii înșiși, ci de angajații lor.

„Un alt motiv pentru care suntem pe ea (TikTok), este că nu vrem să lăsăm terenul la extrema stângă sau la extrema dreaptă”, a declarat un purtător de cuvânt al Partidului Verde.

„Tinerii primesc știri prin intermediul rețelelor de socializare, iar TikTok este una dintre cele mai mari platforme. Unii politicieni se simt confortabil cu asta, alții nu”, transmite Japan Times.