Infofinanciar > Info > Paradoxul cheltuielilor în concediile medicale. Se dau mai mulți bani când stau acasă decât atunci muncesc
Info

Paradoxul cheltuielilor în concediile medicale. Se dau mai mulți bani când stau acasă decât atunci muncesc

Concediu medical, Sursă foto: fisamedicala.ro
Sursă foto: fisamedicala.ro

Proiectul de ordonanță de urgență se află în forma finală la Camera Deputaților și rămâne de văzut ce modificări vor fi aduse textului propus. Însă, nu trebuie să uităm de situația concediilor medicale.

În cursul anului 2023, am avut un total de 3.263.000 de concedii medicale. Cu un număr de 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate. Cheltuielile din bugetul de stat au ajuns la 6,9 miliarde de lei.

Marcel Boloș a zis că ne confruntăm cu o situație paradoxală în care persoanele aflate în concediu medical primesc mai mulți bani decât atunci când sunt la serviciu. Este important de menționat că nu discutăm despre bolnavii oncologici. Indemnizația maternală sau copiii care necesită îngrijiri.

Este firesc să avem facilități pentru aceste categorii. Însă situația actuală nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate. Nu a furnizat o estimare a sumei totale colectate de către stat până în prezent prin această contribuție.

,,Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei, pe care le încasăm. Repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale, cum se tot vehiculează, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii. Se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă. Deci, lucrurile acestea ţin de raţiuni care au în vedere o abordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, încheie Boloş, conform mediafax.ro.