Infofinanciar > Lumea la zi > Papa Francisc participă la summitul G7. Este o premieră istorică
Lumea la zi

Papa Francisc participă la summitul G7. Este o premieră istorică

papa-criticat-deciziile-comisiei-europene
sursa foto: arhiva companiei

Papa Francisc a sosit vineri în sudul Italiei pentru a participa la summitul G7. Evenimentul reunește liderii celor mai importante economii democratice din lume. Este prima dată când un papă participă la o astfel de întâlnire.

Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, a ajuns la Borgo Egnazia, în provincia Puglia, cu elicopterul și a fost întâmpinat de prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni. Francisc i-a spus în glumă: „Mai trăiești? Și eu”, la care Meloni a răspuns: „Va fi o zi lungă”.

După-amiază, papa a programat un discurs în fața liderilor de stat și de guvern prezenți la summit. Subiectul a fost inteligența artificială. AFP notează că alegerea acestui subiect reflectă interesul crescând al Vaticanului pentru acest domeniu, pe care Biserica Catolică dorește să îl promoveze, dar și să avertizeze cu privire la riscurile asociate.

De asemenea, papa Francisc va avea întâlniri bilaterale cu mai mulți lideri mondiali. Printre aceștia se numără președinții Franței – Emmanuel Macron, SUA – Joe Biden, Turciei – Recep Tayyip Erdogan, Braziliei – Inacio Lula da Silva, Ucrainei – Volodimir Zelenski și prim-miniștrii Canadei – Justin Trudeau și Indiei – Narendra Modi, precum și cu directoarea FMI, Kristalina Georgieva.

Agenda încărcată a papei demonstreazădorința acestuia de a menține un rol important în diplomația internațională.  Vaticanul a depus eforturi, deocamdată fără succes, pentru pace în Ucraina și Gaza, potrivit Agerpres.