Infofinanciar > Info > Până unde va urca prețul facturilor la apă caldă și căldură? Iarna aceasta, oamenii vor plăti sume mult mai mari
Info

Până unde va urca prețul facturilor la apă caldă și căldură? Iarna aceasta, oamenii vor plăti sume mult mai mari

Facturi, Sursă foto: Unsplash.com
Sursă foto: Unsplash.com

Prețul facturilor la apă caldă și încălzire se poate dubla în această iarnă, comparativ cu anul trecut. În Capitală, oamenii așteaptă cu emoții sumele pe care le vor avea de plătit pentru căldură.

Această creștere are loc în contextul în care anul trecut o gigacalorie a fost 163 de lei, în timp ce în 2022 a ajuns la suma de 368 de lei.

Cum se vor calcula prețurile pentru apartamente?

În cazul unui apartament cu două camere, simularea de anul trecut arăta suma de 110 lei pe lună. Însă, acum, dacă vom avea o iarnă similară cu cea din 2021, calculul de 0,67 Gcal x 368 de lei va indica o factură de 246 de lei pentru apartamentele cu două camere.

Pentru un apartament cu 3 camere, 3 persoane vor avea de achitat mai mult decât un preț dublu. Anul trecut, locuitorii unei astfel de locuințe aveau de achitat pentru apă caldă 137 de lei. Dacă se înmulțește consumul pentru 3 camere (în medie 0,87 Gca)l cu noua valoare a gigacaloriei de 368 de lei, factura ajunge la valoarea de 320 de lei, deci mai mult decât dublu.

Totuși, este și mai greu atunci când ne gândim că sumele preconizate nu acoperă întreaga factură la întreținere, ci doar aria de căldură.

Pentru un apartament cu 4 camere, 4 persoane vor avea de plătit sume și mai mari, aproape de 400 de lei. Dacă anul trecut media arăta valoarea de 175 de lei pe factură, lucrurile se vor schimba. La un consum de 1,07 Gcal înmulţit cu noul preț al gigacaloriei, totalul va ajunge la suma de 393 de lei.

Opinia Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat

„Nu ar trebui să ne surprindă. Ar trebui să ne surprindă faptul că toată vara cât mai aveam posibilitatea să facem ceva, să ne pregătim pentru ceea ce urmează, nu s-a făcut. În noiembrie începe mare lamentare și încep avariile.  Conductele, care au și ele o durată de viață, n-au cum să țină când le-ai ignorat 30 de ani”, a subliniat președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, la Antena 3 CNN.

Termoenergetica, despre avariile din ultimul timp

Directorul Termoenergetica, Claudiu Crețu a vorbit despre avariile din ultimul timp. Din perspectiva lui, avariile vor apărea în București și în următorii 5 ani, pentru că sunt 1000 de kilometri de rețea veche. Doar un procent 15-20% din întregul lanț a fost schimbat, urmând ca o bucată mai mare să fie reparată anul viitor, din fonduri europene.

,,Remedierea, înlocuirea acestor conducte magistrale durează 3-4-5 ani. De anul viitor se va lucra la cei 200 de kilometri pe fonduri europene”, a subliniat Claudiu Creţu, in cadrul emisiunii de la Antena 3 CNN.

El a spus că avariile există în fiecare zi, indiferent de anotimp și că nu poate oferi un punct de vedere clar privind perioada iernii. El precizează că temperaturile scăzute vor pune o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare.